teknolojiuzmani
FD Üye
Levrek, somon gibi büyük balıklar bütün halde pişirilebildiği gibi fileto halinde de yapılabilir. Levrek, çipura, somon gibi balıkları doğru bir şekilde açıp ziyan etmeden fileto haline getirmek biraz beceri istese de pratik yöntemlerle kolay bir şekilde yapılabilir. Çok sağlıklı olan balığı açmanın pratik yönlerini öğrenmek isteyenler için işte ipuçlarımız…
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN
Balıklar, protein zengini, omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve selenyum içerdikleri için sağlığımız için çok önemli besinler arasında yer alıyor. Balık çeşitleri zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir besindir. Bulunduğu denize ve mevsimine göre tüketimi değişen balık çeşitleri özellikle kış aylarında taze ve çok çeşitlidir. Omega 3 bakımından çok zengin olan balığı haftada en az 2-3 gün tüketilmesi gerekir. Balık çeşitlerinden hangisini hazırlamak isterseniz burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey balığı temizlemek için seçtiğiniz bıçak türüdür. Balık fileto hazırlamak için ince uzun bir fileto bıçağı tercih etmeniz gerekir. Aynı zamanda balığı temizlemeden önce bıçağı masatla bileyerek balıkları israf etme durumunu ortadan kaldırabilirsiniz. Levrek temizleme hakkında bilmeniz gereken her şey haberimizde. İşte yanıtlar:
LEVREK NASIL AÇILIR, NASIL TEMİZLENİR?
⇒ Levrek balıkları aldıktan sonra fileto bıçağı yardımıyla pullarını güzelce temizleyin. Temizlemek için levreğin kuyruk kısmını elinizle tutun ve pullara paralel bir şekilde bir fileto bıçağıyla pulların çıkış yönünün tersine doğru temizleme işlemini yapabilirsiniz.
⇒ Bütün pulları iyice temizledikten sonra balığı bol suyla durulayıp pul kalıp kalmadığını elinizle kontrol etmeyi unutmayın.
⇒ Levrek fileto için balığın karnını kuyruktan kafaya doğru dikkatle keserek açma işlemini yapın. Açma işlemini yaparken balığın iç organlarını parçalamamaya özen gösterin. İç organları elinizle dikkatli bir şekilde temizleme işlemini yapın.
⇒ Balığın solungaçlarını kuvvetle çekerek yerinden çıkarın ve balığın iç kısmını musluk suyunun altında temizleyip içindeki pisliklerden kurtulun.
⇒ Balığın boynunu fileto bıçağıyla kemiğe kadar kesin. Daha sonra kestiğiniz yerden bıçağı sokup kemiğe dayalı bir biçimde kafadan kuyruğa doğru dümdüz bir şekilde kesme işlemini yapın.
⇒ Balığın arka tarafındaki eti de aynı şekilde kesip ikinci filetoyu da çıkarın. Kan, zar, kemik parçalarını da bıçak yardımıyla temizleyin ve kalan kılçıklarını da balık cımbızı varsa onunla ayıklamaya çalışın. Böylelikle levrek filetolarınız artık hazır.
HANGİ MEVSİMDE HANGİ BALIK YENİR?
> Ocak: Kefal, tekir, kırlangıç, levrek, yengeç, yılanbalığı, karides
> Şubat: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüşbalığı, midye, ıstakoz, somon, dilblağı
> Mart: Levrek, kalkan, kefal, tekir, midye
> Nisan:Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, midye, barbunya, mercan, kayabalığı,
> Mayıs: Barbunya, ıstakoz, levrek, tekir, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, iskorpit, pavurya, karides
>Haziran: Mercan, levrek, barbunya, tekir, pavurya, ıstakoz
> Temmuz: Sardalya, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya
> Ağustos: çingene palamutu, mercan, kılıç, sardalya, izmarit, istakoz
> Eylül: Palamut, lüfer, kılıç, sardalya, kolyoz, kırlangıç
> Ekim:Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalya, torik
> Kasım: Mezgit, ringa
> Aralık: Yengeç, pavurya, levrek