iltasyazilim
FD Üye
Lif Nedir, Sağlık Durumu İçin Önemi Nedir?
Lif terimi; besinler içinde yer alan ve bolca selüloz maddesi içerdiği için barsaklardan emilemeyen maddeleri tanımlar Barsakların ahenkli çalışmasındaki en manâlı uyaran; lümen içinde emilmeden kalan maddelerdir İşte bol lifli yiyecek alımı, bu mekanizmayla barsakların uyumlu çalışmasını sağlar ve bu nedenle; çoğu kadının (ve bir miktar da erkeğin) çok önemli bir sorunu olan kabızlığı önler
Liflerin yararı yalnızca kabızlığı önlemek değildir; sık görülen kalın barsak (kolon) hastalıkları olan; polipleri, ertikülleri ve hatta kalın barsak kanserini önlediği bilinmektedir
Kepekli adı altında ne biliyorsanız (kepekli ekmek, kepekli un, kepekli makarna, vb) tümünde lif vardır Bunları çokça tüketmelisiniz
Protein Nasıl Alınmalıdır?
Jurnal protein gereksinimi her kilo başına 1grdır Yani 70 kiloysanız, günde 70 gr protein almalısınız
Protein en çok balıkta bulunur
Yetmiş gram proteini; birkaç adet istavritten ya da bir porsiyon tavuktan veya bir kadeh sütten alabilirsiniz Gördüğünüz gibi günlük yeterli protein almak hiç de baskı değil Öyle, protein tabletlerine falan ihtiyacınız değil! Zaten gereğinden fazla protein alırsanız; kanınızda üre ve amonyak gibi zehirli maddeleri arttırmış olursunuz Bu da fayda değil, zarar getirir
Yağ Nasıl Alınmalıdır?
Yağ, besinler içinde en fazla enerji veren gıda türüdür 1 gr şeker ya da proteinde 4 kalori enerji varken, 1 gr yağda 9 kalorilik enerji vardır
İki alıcı yağ vardır; doymuş yağ ve doymamış yağ Dolu olanlar; kırmızı ette, margarinlerde bolca bulunur ve oldukça zararlıdır
Doymamış olanlar ise başlıca bitkisel kökenlidir (zeytinyağı, ayçiçek yağı, vb) ve artı tüketilmediği sürece zararlı değildirler
Günlük kolesterol alımı 300 mgı geçmemelidir Bu da şu kavrama gelir; günde 60 gr'dan yani 4 yemek kaşığından fazla yağ tüketilmemelidir
Unutmayın bir yumurta sarısında yaklaşık 300 mg kolesterol vardır Birazcık iç karartıcı olacak fakat; bugün bir yumurta yediyseniz artık tek gram kolesterol alma hakkınız kalmadı demektir!
seçme parça *
Lif terimi; besinler içinde yer alan ve bolca selüloz maddesi içerdiği için barsaklardan emilemeyen maddeleri tanımlar Barsakların ahenkli çalışmasındaki en manâlı uyaran; lümen içinde emilmeden kalan maddelerdir İşte bol lifli yiyecek alımı, bu mekanizmayla barsakların uyumlu çalışmasını sağlar ve bu nedenle; çoğu kadının (ve bir miktar da erkeğin) çok önemli bir sorunu olan kabızlığı önler
Liflerin yararı yalnızca kabızlığı önlemek değildir; sık görülen kalın barsak (kolon) hastalıkları olan; polipleri, ertikülleri ve hatta kalın barsak kanserini önlediği bilinmektedir
Kepekli adı altında ne biliyorsanız (kepekli ekmek, kepekli un, kepekli makarna, vb) tümünde lif vardır Bunları çokça tüketmelisiniz
Protein Nasıl Alınmalıdır?
Jurnal protein gereksinimi her kilo başına 1grdır Yani 70 kiloysanız, günde 70 gr protein almalısınız
Protein en çok balıkta bulunur
Yetmiş gram proteini; birkaç adet istavritten ya da bir porsiyon tavuktan veya bir kadeh sütten alabilirsiniz Gördüğünüz gibi günlük yeterli protein almak hiç de baskı değil Öyle, protein tabletlerine falan ihtiyacınız değil! Zaten gereğinden fazla protein alırsanız; kanınızda üre ve amonyak gibi zehirli maddeleri arttırmış olursunuz Bu da fayda değil, zarar getirir
Yağ Nasıl Alınmalıdır?
Yağ, besinler içinde en fazla enerji veren gıda türüdür 1 gr şeker ya da proteinde 4 kalori enerji varken, 1 gr yağda 9 kalorilik enerji vardır
İki alıcı yağ vardır; doymuş yağ ve doymamış yağ Dolu olanlar; kırmızı ette, margarinlerde bolca bulunur ve oldukça zararlıdır
Doymamış olanlar ise başlıca bitkisel kökenlidir (zeytinyağı, ayçiçek yağı, vb) ve artı tüketilmediği sürece zararlı değildirler
Günlük kolesterol alımı 300 mgı geçmemelidir Bu da şu kavrama gelir; günde 60 gr'dan yani 4 yemek kaşığından fazla yağ tüketilmemelidir
Unutmayın bir yumurta sarısında yaklaşık 300 mg kolesterol vardır Birazcık iç karartıcı olacak fakat; bugün bir yumurta yediyseniz artık tek gram kolesterol alma hakkınız kalmadı demektir!
seçme parça *