iltasyazilim
FD Üye
Lifli Besinler
Lifli besinler hakkında bilinmesi gerekenlerin başında, iki grup lifli gıda olduğunun bilinmesi kazanç: suda eriyen ve erimeyen lifler
Suda erimeyen lif içeren besinler (kuru erik gibi), dışkının miktarını artırarak, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde son derece üstünlük sağlarlar Bu cins suda erimeyen lifler, bitkilerin vücudumuz tarafından sindirilemeyen kısımlarıdır ve karmaşık karbonhidratlardan meydana gelirler Sindirim sisteminin iyi bir şekilde işlemesi için bu tür lifli besinlerin yeterince alınması gerekir
Suda eriyen lif taşıyan besinler (yulaf ezmesi ve çavdar unu gibi), hakkında bir fazla alıştırma bulunmaktadır Araştırmalar daha fazla suda eriyen liflerin kolesterol düşürücü ve kalp hastalıklarını önleyici etkisi üzerinedir Tesir mekanizması tam olarak açıklanabilmiş olmamakla birlikte, kolesterol düşürücü etkisi üzerinde görüş birliği vardır Bazı çalışmalar, bu liflerin kolesterolün (geri) emilimini azaltarak etki ettiğini ortaya koymuştur Bu şekilde bağırsaklara salınan safraya bağlanırlar ve kalın barsak kanseri oluşumunu engelleyebilirler Finlandiya da çavdar ekmeği kullananlarda gerçekleştirilen bir çalışmada, çavdar ekmeğinin tansiyonu, kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğü, şekerlerin kullanımını arttırdığı ve yürek krizi riskini azalttığı bahis edilmiştir Kısacası tesir mekanizmaları tam olarak bilinmemekle birlikte belli olan konu; lifli besinler dinç bir yaşam için gereklidir
Her iki nesil liflerin kaynağı sebzeler, meyveler ve arıtılmış edilmemiş hububattır Üzerindeki etiketlerde çoğunlukla ayrı yazmakla birlikte, hazır ekmekler fazla az lif içerirler Uyumlu beslenen birisi genelde günde 1115 gram değin lif almaktadır Ancak kalın barsak ve diğer kanserlere yakalanma riskini eksilmek için besinlerle birlikte ortalama 2530 gram doğal kaynaklı lif olmak gerekir Bir porsiyon sebze ve meyve sıradan 3 gram lif içermektedir Dolayısı ile günlük 45 porsiyon sebze ve meyve ve yeterli miktarda hububat ürünleri yenmelidir
Aşağı lif bakımından varlıklı besinler ve lif miktarları belirtilmiştir
LİFLİ BESİNLER
Ahududu (ağaççileği), 1 kase 84g
Armut, 1 büyük 31g
Böğürtlen, 1 kase 76g
Buğday, 14 kase 34g
Elma, orta boy (özellikle kabuğu) 35g
Havuç, 12 kase haşlanmış 3g
Kepek, 34 kase 4g
Kuru erik, 1 adet 1g
Kuru fasülye, 12 kase 73g
Kuru incir, 1 adet 2g
Kuru üzüm, 34 kase 4g
Minik kuru fasülye, 12 kase 6g
Mercimek, 12 kase 37g
Darı, 12 kase 29g
Rafine edilmemiş pirinç, 12 kase 1g
Sade beyaz ekmek, 1 dilim 1g
Sade spagetti, 1 kase 39g
Yağsız patlamış mısır, 1 kase 1g
Yeşil bezelye, 12 kase 36g *
Lifli besinler hakkında bilinmesi gerekenlerin başında, iki grup lifli gıda olduğunun bilinmesi kazanç: suda eriyen ve erimeyen lifler
Suda erimeyen lif içeren besinler (kuru erik gibi), dışkının miktarını artırarak, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde son derece üstünlük sağlarlar Bu cins suda erimeyen lifler, bitkilerin vücudumuz tarafından sindirilemeyen kısımlarıdır ve karmaşık karbonhidratlardan meydana gelirler Sindirim sisteminin iyi bir şekilde işlemesi için bu tür lifli besinlerin yeterince alınması gerekir
Suda eriyen lif taşıyan besinler (yulaf ezmesi ve çavdar unu gibi), hakkında bir fazla alıştırma bulunmaktadır Araştırmalar daha fazla suda eriyen liflerin kolesterol düşürücü ve kalp hastalıklarını önleyici etkisi üzerinedir Tesir mekanizması tam olarak açıklanabilmiş olmamakla birlikte, kolesterol düşürücü etkisi üzerinde görüş birliği vardır Bazı çalışmalar, bu liflerin kolesterolün (geri) emilimini azaltarak etki ettiğini ortaya koymuştur Bu şekilde bağırsaklara salınan safraya bağlanırlar ve kalın barsak kanseri oluşumunu engelleyebilirler Finlandiya da çavdar ekmeği kullananlarda gerçekleştirilen bir çalışmada, çavdar ekmeğinin tansiyonu, kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğü, şekerlerin kullanımını arttırdığı ve yürek krizi riskini azalttığı bahis edilmiştir Kısacası tesir mekanizmaları tam olarak bilinmemekle birlikte belli olan konu; lifli besinler dinç bir yaşam için gereklidir
Her iki nesil liflerin kaynağı sebzeler, meyveler ve arıtılmış edilmemiş hububattır Üzerindeki etiketlerde çoğunlukla ayrı yazmakla birlikte, hazır ekmekler fazla az lif içerirler Uyumlu beslenen birisi genelde günde 1115 gram değin lif almaktadır Ancak kalın barsak ve diğer kanserlere yakalanma riskini eksilmek için besinlerle birlikte ortalama 2530 gram doğal kaynaklı lif olmak gerekir Bir porsiyon sebze ve meyve sıradan 3 gram lif içermektedir Dolayısı ile günlük 45 porsiyon sebze ve meyve ve yeterli miktarda hububat ürünleri yenmelidir
Aşağı lif bakımından varlıklı besinler ve lif miktarları belirtilmiştir
LİFLİ BESİNLER
Ahududu (ağaççileği), 1 kase 84g
Armut, 1 büyük 31g
Böğürtlen, 1 kase 76g
Buğday, 14 kase 34g
Elma, orta boy (özellikle kabuğu) 35g
Havuç, 12 kase haşlanmış 3g
Kepek, 34 kase 4g
Kuru erik, 1 adet 1g
Kuru fasülye, 12 kase 73g
Kuru incir, 1 adet 2g
Kuru üzüm, 34 kase 4g
Minik kuru fasülye, 12 kase 6g
Mercimek, 12 kase 37g
Darı, 12 kase 29g
Rafine edilmemiş pirinç, 12 kase 1g
Sade beyaz ekmek, 1 dilim 1g
Sade spagetti, 1 kase 39g
Yağsız patlamış mısır, 1 kase 1g
Yeşil bezelye, 12 kase 36g *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.