Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Lifli Besinler

Lifli Besinler

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
Lifli Besinler

Lifli besinler hakkında bilinmesi gerekenlerin başında, iki grup lifli gıda olduğunun bilinmesi kazanç: suda eriyen ve erimeyen lifler

Suda erimeyen lif içeren besinler (kuru erik gibi), dışkının miktarını artırarak, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesinde son derece üstünlük sağlarlar Bu cins suda erimeyen lifler, bitkilerin vücudumuz tarafından sindirilemeyen kısımlarıdır ve karmaşık karbonhidratlardan meydana gelirler Sindirim sisteminin iyi bir şekilde işlemesi için bu tür lifli besinlerin yeterince alınması gerekir

Suda eriyen lif taşıyan besinler (yulaf ezmesi ve çavdar unu gibi), hakkında bir fazla alıştırma bulunmaktadır Araştırmalar daha fazla suda eriyen liflerin kolesterol düşürücü ve kalp hastalıklarını önleyici etkisi üzerinedir Tesir mekanizması tam olarak açıklanabilmiş olmamakla birlikte, kolesterol düşürücü etkisi üzerinde görüş birliği vardır Bazı çalışmalar, bu liflerin kolesterolün (geri) emilimini azaltarak etki ettiğini ortaya koymuştur Bu şekilde bağırsaklara salınan safraya bağlanırlar ve kalın barsak kanseri oluşumunu engelleyebilirler Finlandiya da çavdar ekmeği kullananlarda gerçekleştirilen bir çalışmada, çavdar ekmeğinin tansiyonu, kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğü, şekerlerin kullanımını arttırdığı ve yürek krizi riskini azalttığı bahis edilmiştir Kısacası tesir mekanizmaları tam olarak bilinmemekle birlikte belli olan konu; lifli besinler dinç bir yaşam için gereklidir

Her iki nesil liflerin kaynağı sebzeler, meyveler ve arıtılmış edilmemiş hububattır Üzerindeki etiketlerde çoğunlukla ayrı yazmakla birlikte, hazır ekmekler fazla az lif içerirler Uyumlu beslenen birisi genelde günde 1115 gram değin lif almaktadır Ancak kalın barsak ve diğer kanserlere yakalanma riskini eksilmek için besinlerle birlikte ortalama 2530 gram doğal kaynaklı lif olmak gerekir Bir porsiyon sebze ve meyve sıradan 3 gram lif içermektedir Dolayısı ile günlük 45 porsiyon sebze ve meyve ve yeterli miktarda hububat ürünleri yenmelidir

Aşağı lif bakımından varlıklı besinler ve lif miktarları belirtilmiştir

LİFLİ BESİNLER

Ahududu (ağaççileği), 1 kase 84g

Armut, 1 büyük 31g

Böğürtlen, 1 kase 76g

Buğday, 14 kase 34g

Elma, orta boy (özellikle kabuğu) 35g

Havuç, 12 kase haşlanmış 3g

Kepek, 34 kase 4g

Kuru erik, 1 adet 1g

Kuru fasülye, 12 kase 73g

Kuru incir, 1 adet 2g

Kuru üzüm, 34 kase 4g

Minik kuru fasülye, 12 kase 6g

Mercimek, 12 kase 37g

Darı, 12 kase 29g

Rafine edilmemiş pirinç, 12 kase 1g

Sade beyaz ekmek, 1 dilim 1g

Sade spagetti, 1 kase 39g

Yağsız patlamış mısır, 1 kase 1g

Yeşil bezelye, 12 kase 36g *
 
858,506Konular
983,080Mesajlar
33,115Kullanıcılar
smrnr16Son üye
Üst Alt