iltasyazilim
FD Üye
Lifli Yiyecekler Hangileri?
Lifli Yiyecekler Neler?
Lifli yiyecekler
Baklagiller
Mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve soya fasulyesinden oluşan baklagiller, sebze ailesinin en fazla lif ve protein içeren üyeleridir
Lif içeriği yüksek, yağ oranı ise düşük olduğundan, diyabet ve kalp damar rahatsızlığı olanların diyetinde sıklıkla baklagillere yer vermesi gerekir Lif oranı yüksek diyet, kanser hastalıkları için koruyucu ve bağırsak çalışması için de olumlu etkiye sahiptir
Baklagiller hem ince kalmanıza da yardımcı olur Neden derseniz, bunu içerdikleri yüksek lif miktarına borçludurlar İçerdikleri bol lif, tok miktar ve yemek yemek aralarında atıştırma ihtiyacı duymazsınız
Ispanak
Karoser için zorunlu mineral ve vitaminlere sahip, varlıklı bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önleme özelliğine de sahiptir Ispanağı geleneksel olarak pişmiş halde yemeyi seçim etsek de gerçekten çiğ olarak salatada tükettiğinizde iyi bir lif kaynağıdır
Kabızlık sorununda da birebir etkili olan ıspanağı bu sorunun çözümünde kullanmak için, önce kaynatıp daha sonra da balla tatlandırarak içmek yardımsever olur
Brokoli
Brokolinin kendine özgü lifli yapısı bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında etkilidir Bu yapısından nedeniyle dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar
Bağırsaklardaki ağır metalleri, safra asidi fazlasını sünger gibi emerek, oldukça süratli bir biçimde vücuttan atılmasında etkin olan brokoli, keza toksin atıcı keza de bağırsak sistemini düzenleyicidir
Brokoli keza kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine karşısında koruyucu gücü olan sulforafen etkin maddesine de sahip, sofralardan beceriksiz etmemeniz gereken özel bir sebzedir
Karnabahar
Karnabahar, suda çözünmeyen lifli besinlerdendir Çözünmeyen lifler suyu tutar ve kendileri sindirilmeden atık maddelerin bağırsak içerisinde hareketini sağlar Su tutma özelliği nedeniyle dışkının yumuşak ve hacimli olmasına asistan olur
Karnabahar, sindirim sisteminden çok çabuk ve tek parça olarak geçer Ahenkli dışkılamayı sağlar Bu sebzeyi bol harcamak, istek duygusunu azaltıp uzun süre tok kalmayı sağladığı gibi kan şekerinin düşmesini de önler
Kuru meyveler
Kuru incir
Kuru incir, içerdiği yüksek orandaki lifle kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu bakterilere karşısında korur Yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor miktarından nedeniyle kemik ve dişler üzerinde de koruyucu etkisi vardır İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir
Kuru kayısı
Kuru kayısı keza besleyicidir hem de potasyum açısından çok zengindir Sindirim sorunlarına iyi gelen, stresi ve kansızlığı önleyen kayısı, içerdiği A vitamini ile deri bozukluklarının tedavisinde de etkilidir Potasyum tamamen yürek kasları ve sinirlerin iyi çalışmasını karşılayan kayısı, lifli bir meyvedir ve kanserden korur Her sabah aç karnına 56 adet kuru kayısı yerseniz kabızlık sorununu çözersiniz
Elma
180 gramında 5 gram gibi yüksek bir lif zenginliğine sahip olan elma, bağırsakları temizler
Elmada bulunan suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen lifler kombinasyonu, bağırsak hareketlerini tetikler ve hızlandırır Ama, elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz Çünkü lif, kabuğunda daha yoğun bulunur Keza, elmayı yemeklerden önce yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha etkili olur
Kabuğuyla minik parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon, portakal, tarçın koyup akarsu olarak da tüketebilirsiniz
Armut
Lifli olduğundan hazmı basit bir meyve olan armut, mineral açısından da oldukça zengindir Hazımsızlık sorununa iyi gelen armudun sindirimde etkili olması için, kabuğuyla yediğiniz armudun üstüne bir veya iki kadeh kadar su içmeniz gerekir
Zihni yorgunluğu gidermede de yararlı olan armut, ayrıca hamilelerin kusma sorununda da etkilidir Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizma için de faydalı olduğu biliniyor
*
Lifli Yiyecekler Neler?
Lifli yiyecekler
Baklagiller
Mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve soya fasulyesinden oluşan baklagiller, sebze ailesinin en fazla lif ve protein içeren üyeleridir
Lif içeriği yüksek, yağ oranı ise düşük olduğundan, diyabet ve kalp damar rahatsızlığı olanların diyetinde sıklıkla baklagillere yer vermesi gerekir Lif oranı yüksek diyet, kanser hastalıkları için koruyucu ve bağırsak çalışması için de olumlu etkiye sahiptir
Baklagiller hem ince kalmanıza da yardımcı olur Neden derseniz, bunu içerdikleri yüksek lif miktarına borçludurlar İçerdikleri bol lif, tok miktar ve yemek yemek aralarında atıştırma ihtiyacı duymazsınız
Ispanak
Karoser için zorunlu mineral ve vitaminlere sahip, varlıklı bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önleme özelliğine de sahiptir Ispanağı geleneksel olarak pişmiş halde yemeyi seçim etsek de gerçekten çiğ olarak salatada tükettiğinizde iyi bir lif kaynağıdır
Kabızlık sorununda da birebir etkili olan ıspanağı bu sorunun çözümünde kullanmak için, önce kaynatıp daha sonra da balla tatlandırarak içmek yardımsever olur
Brokoli
Brokolinin kendine özgü lifli yapısı bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında etkilidir Bu yapısından nedeniyle dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar
Bağırsaklardaki ağır metalleri, safra asidi fazlasını sünger gibi emerek, oldukça süratli bir biçimde vücuttan atılmasında etkin olan brokoli, keza toksin atıcı keza de bağırsak sistemini düzenleyicidir
Brokoli keza kadınlarda meme, erkeklerde prostat kanserine karşısında koruyucu gücü olan sulforafen etkin maddesine de sahip, sofralardan beceriksiz etmemeniz gereken özel bir sebzedir
Karnabahar
Karnabahar, suda çözünmeyen lifli besinlerdendir Çözünmeyen lifler suyu tutar ve kendileri sindirilmeden atık maddelerin bağırsak içerisinde hareketini sağlar Su tutma özelliği nedeniyle dışkının yumuşak ve hacimli olmasına asistan olur
Karnabahar, sindirim sisteminden çok çabuk ve tek parça olarak geçer Ahenkli dışkılamayı sağlar Bu sebzeyi bol harcamak, istek duygusunu azaltıp uzun süre tok kalmayı sağladığı gibi kan şekerinin düşmesini de önler
Kuru meyveler
Kuru incir
Kuru incir, içerdiği yüksek orandaki lifle kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu bakterilere karşısında korur Yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor miktarından nedeniyle kemik ve dişler üzerinde de koruyucu etkisi vardır İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir
Kuru kayısı
Kuru kayısı keza besleyicidir hem de potasyum açısından çok zengindir Sindirim sorunlarına iyi gelen, stresi ve kansızlığı önleyen kayısı, içerdiği A vitamini ile deri bozukluklarının tedavisinde de etkilidir Potasyum tamamen yürek kasları ve sinirlerin iyi çalışmasını karşılayan kayısı, lifli bir meyvedir ve kanserden korur Her sabah aç karnına 56 adet kuru kayısı yerseniz kabızlık sorununu çözersiniz
Elma
180 gramında 5 gram gibi yüksek bir lif zenginliğine sahip olan elma, bağırsakları temizler
Elmada bulunan suda çözünen lifler ve suda çözünmeyen lifler kombinasyonu, bağırsak hareketlerini tetikler ve hızlandırır Ama, elmayı kabuklarını soymadan yemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz Çünkü lif, kabuğunda daha yoğun bulunur Keza, elmayı yemeklerden önce yerseniz kabızlık sorununu gidermede daha etkili olur
Kabuğuyla minik parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon, portakal, tarçın koyup akarsu olarak da tüketebilirsiniz
Armut
Lifli olduğundan hazmı basit bir meyve olan armut, mineral açısından da oldukça zengindir Hazımsızlık sorununa iyi gelen armudun sindirimde etkili olması için, kabuğuyla yediğiniz armudun üstüne bir veya iki kadeh kadar su içmeniz gerekir
Zihni yorgunluğu gidermede de yararlı olan armut, ayrıca hamilelerin kusma sorununda da etkilidir Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizma için de faydalı olduğu biliniyor
*