Kimi meyve ve sebzelerin al renginin neden oluştuğunu biliyor musunuz? Evet likopen nedir ve hangi besinlerde bulunur? Likopenin yararları nelerdir? Likopen insan vücudunun muhtaçlık duyduğu bir elementtir. Bilhassa toksin atarken ve göz sıhhati için gerekli olan beta karoten ve antioksidan bakımından güçlü olan likopen hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında likopene dair her şeyi bulabilirsiniz.
Besinlere al renk veren likopen unsuru güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Pembe ve al renkleri sağlayan bir pigmenttir. Günlük hayatta tükettiğimiz domateste epey çok bulunan bu unsur münhasıran kansere karşı vücudu korur. Vücudun kendini yenilemesi için gerekli olan antioksidanları sağlayan likopen günlük tüketilmesi gereken bir husustur. Birtakım besinlerle vücutta biriken bağımsız radikaller organların komplikasyonlarını bozar. Bu durum önemli illetlere davetiye çıkarır. Muaf radikalleri temizlemek için vücudun antioksidana gereksinimi vardır. Likopneli besinler bu bakımdan tezli besinlerdir. Likopen birebir vakitte boya endüstrisinde kullanılan bir husustur. Likopenin en güçlüsü kırmızıdan pembeye yanlışsız masraf.
HANGİ BESİNLERDE LİKOPEN BULUNUR?
DOMATES
Likopen bakımından en zengin besin domatesdir. Yapılan araştırmalarda 3 çiğ domates, günlük vücudun muhtaçlığı olan antioksidanı sağlar. Domates kalp ve damar hastalıklarını önler. Cildi yeniler. Eski çağlardan beri yaşlanmayı önleyen mucize besin olarak bakılır.
KARPUZ
Tabiattaki en güçlü sulu besindir. İki dilim karpuz vücudun gereksinimi olan günlük vücudun yüzde 30'unu karşılar. Likopen domatese orantıyla karpuzda daha az bulunur. Bunun nedeni de karpuzun domatese nazaran daha açık renkte olmasından kaynaklanır.
KUŞBURNU
Likopeni yüksektir. Enfeksiyon oluşumunu önleyerek daha evvel enfeksiyonun neden olduğu hasarları önler. Kan şekerini ve basıncını istikrarlar. Yapılan araştırmalarda kuşburnu Bağırsaklardaki kurtçukların dökülmesinde ve mesanede kum oluşmasını mahzurlar.
GREYFURT
Acımsı bir tada sahip olan greyfurt, antioksidan ve lif bakımından zengindir. C vitamini bakımından güçlü olan greyfurt, bağışıklık sisteminin marazlara karşı direncini artırır.
LİKOPENİN YARARLARI NELERDİR?
- Sıhhatsiz beslenme, havasız ortam ve ağır çalışma hormonları istikrarsızlaştırır. Bu durum oksidatif gerilimine neden olur. Gerilim artıkça bağışıklık azalır. Kimi illetlere davetiye çıkarır. Fakat likopenli besinler bu durumu azaltarak vücudun gücünü artırır.
- Damarların daralması ve tıkanması kalp ve kan hastalıklarına taban hazırlar. Vücut zaten antioksidan üretmediğinden besinler aracılığı ile vücuda antioksidan alarak damarları temizler.
- Had sistemindeki hasar ileri yaşlarda unutkanlığa ve alzheimer üzere illetlerin yaşanmasını sağlar. Gelgelelim likopenli besinler hadleri onarır. Böylelikle hem had sitemini güçlendirir hem ruhsal illetleri önler.
- Ürik asit artığında kemik ve kas ağrıları olumsuz etkilenir. Likopenli besinler bu asidin nispetini azaltır.
- Likopenli besinler tıpkı vakitte likit nispetleri da ziyadedir. Hem antioksidan hem likit nispeti yüksek olan bu besinler cildin yenilenmesini sağlarken sağlıklı hücrelerin sayısını da artırır.