Bayram geleneği haline gelen lokum umumiyetle kahve ile beraberde tatlandırmak için tüketilen tatlı çeşitlerinden biridir. Yapılan araştırmalara nazaran bir çok besinin ham hususundan yapılan lokum tatlısının insan sıhhatine yararları olduğu ortaya çıkarılmıştır. Evet lokumun yararları nelerdir? Günde dört tane hindistan cevizli lokum tarafsanız ne olur? Mide ve bağırsakları rahatlatan lokum hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.
Osmanlı Devleti hengamında keşfedilen lokum, 18. yüzyılda gezgin bir İngiliz tarafından Avrupa'ya götürüldükten sonra yerküre umumisine yayılmaya başlamıştır. Devranla doğal tedavi formüllerini kullanan doktorlar tarafından yararları olduğu ortaya çıkmıştır. İçerdiği nişasta ve şeker yapıcı unsurlar sayesinde tam bir kuvvet deposudur. Protein nispeti yüksek besinlerin vücutta yakılması epeyce zordur. Bu besinler yakıldıktan sonra bağırsaklarda üre, ürik asit ve kreatin üzere atıklara neden olur. Bu atıklar idrar ve dışkılamayla atılmadığında önemli sıhhat sıkıntıları ortaya çıkabilir. Bu sıhhat sıkıntılarının yaşanma riskini azaltmak için mütehassıslar, günde 5 tane vanilyalı yahut kakaolu lokum tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Yüksek karbonhidrat kıymetlerine sahip olduğundan bu atıkların bağırsaklardaki emilimini hızlandırır ve vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıyeten bilek burkulmalarına, darbe sonucu ödem toplayan yere, yaralara ve çıban tedavilerinde doğal metot olarak kullanılır.
100 GRAM LOKUMUN İÇERDİKLERİ;
Protein: 0,12 gram
Yağ: 0,19 gram
Kolesterol: 0 ulusal gram
Potasyum: 19 ulusal gram
Kalsiyum: 5 ulusal gram
Demir: 0,1 ulusal gram
LOKUMUN YARARLARI NELERDİR? GÜNDE DÖRT TANE HİNDİSTAN CEVİZLİ LOKUM TARAFSANIZ...
- Yüzyıllar evvel Osmanlıda üretilen lokum gül ve limondan yapılmıştır. Hem alternatif tıpta kullanılmış hem de kişisel misafirlere kahvenin yanında ikram edilmiştir. Günümüze kadar uzanan lokum bilhassa sindirim sorunlarına güzel gelir. Şiddetli yemek tüketimi sonrası yaşana hazımsızlık sorunu için bilirkişiler mahsusen hindistan cevizi ile yapılan lokumun tüketilmesini önler.
- İçerdiği yüksek lif sayesinde uzun vade tokluk hissi veren lokum diyet yapmak isteyenler içinde ülkü bir besindir. Metabolizmayı hızlandırarak tuvalet alışkanlığını düzenler. Varlıklı unsurlar içerdiğinden vücudun kuvvet ölçüsünü yeniler.
- Imalatında kullanılan gereçler sayesinde protein zengini olan lokum kemik gelişimi kas güçlendirmesini sağlar. Günde tüketilen 4 tane lokum günlük protein gereksiniminin yüzde 25'ini karşılar.
- Kandaki şekeri artırır bu yüzden diyabet hastaları tüketmeden eksperlerine müracaatında yarar var. Şeker hastası olmayanlar için tam bir mucize kan akışını artırarak kalp ve damar marazlarını önler.
- Vücuttaki atık hususların akciğer ve karaciğerde birikmesini önleyerek idrar yolu ile atar. Bu süreci yapan en süratli besin kaynağıdır.
- Cilde de epeyce yarar sağlar. Alternatif tıpta yaraların güzelleşmesi ve ödem atması üzere durumlarda kullanılır. Rastgele bir darp esnasında deforme olan yerin sıhhatini korur.
- Böbrek üstü bezlerini çalıştırarak fonksiyonel performansını artırır. Burada kum ve taş oluşumunu önler. Kristal unsurların ve ürik asidin artışını azaltır.