lubnan mutfağı tarifleri,lubnan yoresel yemeği,lubnanın unlu yemeği,lubnan yemek tarifleri,arap yemekleri,arap yemek tarifleri,lubnan meze zengini,lubnan mezeleri
Lubnan Mutfağı
imageslubnanyemeklerilubnanmutfagiarapyemekleri5ad462dc1eedf
Renkler, kokular, lezzetler, en acılar (yani “hot), en tatlılar, otlar, baharatlar, zeytinyağı, şarap ve tabii arak… Lubnan Mutfağı, ucte bir Guney Doğu (bulgur ve acıdan dolayı), ucte bir Ege (deniz, zeytinyağı ve otlardan dolayı), ucte bir Arap (sunumu ve renkleri ile), ucte bir de diğer Akdeniz Mutfaklarının bir karışımı… Toplam dort adet ucte bir bulunmasının sebebi ise, işin sırrı!
Lubnan mutfağı meze zengini Bu kadar ceşitli, farklı ve bol mezeyi bir arada ilk defa goruyorsunuz: Semsek (labneli borek), humus, tabuli (ince bulgurlu maydanoz salatası), nar ekşili zahter salatası, ciğ kofte (bulgurlu veya bulgursuz), patlıcan ezme (kozlenmiş), zeytin, deniz urunleri (onlar başlı başına bir paragraf), zeytinli borek, kibbe (icli kofte), sadece bazıları
Yoğurdu en cok kullanan mutfak
Lubnan Mutfağı’nın, ismi gibi beyaz, beyaz peyniri (daha cok taze peynir olarak karşımıza cıkıyor), yoğurdu ve bu yoğurt ile yapılan turlu sosları ve corbaları, unlu Lubnan klasikleri Yoğurdu bu kadar cok kullanan bir de Turk Mutfağı var dunyada
Lubnan mutfağı deyince akla gelen ilk yemek Zahter… Tadı damağınızda kalacak urunlerden birisi, bu zahter Kekik turunden, ancak kekikten cok daha aromalı ve lezzetli… Tazesi, salata malzemesi; tozu, susam unu ve zeytinyağı ile karıştırılınca, kahvaltı malzemesi (ekmeğe surebiliyorsunuz); kurusu, “zahterli pide malzemesi şeklinde; gunun her anında karşınıza değişik bir kılıkta cıkıyor ve sizi mest ediyor…
Ana yemeklere gelince, baş rollerde yine bulgur, nohut, fasulye ve yoğurt var “Lebeniye (nohutlu yoğurt corbası), “kibbe lebeniye (icli kofteli versiyonu) “falafel (kızarmış soğanlı nohut ezmesi), tavuklu pilav, “maluf (fasulye ezmesi), ekşili yaprak sarma, ana yemeklerin en baştan cıkarıcıları… Falafel aynı zamanda Lubnan’ın tipik “sokak yemeklerinden
Lubnan, bir zeytin ve zeytinyağı cenneti Salatalara ve yemeklere konan yetmiyormuş gibi; zeytinyağı, sabah, oğlen, akşam değişik karaf ve kaselerde sofrada da sunuluyor
Lubnan’da uc değişik mutfak fark edebiliyoruz: DağVadi Mutfağı, Sahil Mutfağı ve Beyrut Mutfağı…
Bu mutfakları kısaca acıklamak gerekirse, DağVadi Mutfağı, kuzu eti, peynir, yoğurt; Sahil Mutfağı, deniz urunleri (barakudalar muhteşem); Beyrut Mutfağı, mezeler gecidi ve ucu birden, zeytinyağı diyebiliriz
Meyveler ise, kendi başlarına bir seremoni… Bekaa Vadisi Lubnan’ın bereket sembolu Burada her turlu meyveyi yetiştiriyorlar Başta, tabii uzum geliyor Bunu, narenciye, muz, hurma, nar, diğer Akdeniz meyveleri ve hatta ceşitli tropikal meyveler takip ediyor Beyrut’u gezerken cok sık rastlayacağınız “meyve sucuları, sizlere istediğiniz taze meyveleri onunuzde soyup ilginc kokteyller sunabilecekler “Meyve Sucular yine Beyrut’a ozel bir durum
Lubnan Mutfağı’nın en cıldırtıcı bolumlerinden birincisi tatlılar… ki, haklarında fazla bir şey soylememek en iyisi Onları tabu kabul edip (kod adı “mamul veya “pita arası kunefe), bir diğer cıldırtıcı bolume, iceceklere, gecelim…
Alkolsuz iceceklerde bir numarada kahve var Kahve değişik kılık, koku ve lezzetlerde karşımıza cıkıyor En muhteşemi “Café Turc (kakuleli Turk kahvesi) “Café Turcu, yine kakuleli mırra veya daha hafif bir tat tercih edenler icin, “Café Blanc takip ediyor “Café Blanc, sıcak suya bir cay kaşığı portakal ciceği suyu ilave ettiğinizde ortaya cıkan iksir… Meyve suları, ikinci sırada… (Tabii bu bizim icin gecerli) Tercihler herhalde portakaldan başlayacaktır…
Lubnanlar alkollu iceceklerde oldukca başarılı Lubnanlılar uzum suyu dersini guzel calışmışlar Hem de binlerce yıl boyunca… Durum boyle olunca, ortaya iki olağanustu urun cıkmış İlk uzum suyu, beyaz veya kırmızı, “şarap şeklinde doluyor bardaklarınıza Bunun en guzel orneklerini Ksara’da tadabilirsiniz
Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay ve Semillon bu sihirli şaraplardan bazıları
Klasik bir Bordeaux karışımı olan, altın madalyalı “Chateau Ksara favoriniz olmaya aday…
İkinci ve son uzum suyu Arak, rakı tarzında, şirin kucuk bardaklarda geliyor sofraya Arakın rakıdan farkı sadece uzum suyundan yapılıyor olması Alkol derecesi rakıdan biraz daha fazla ama icimi daha yumuşak, son derece baştan cıkarıcı bir “su…
Hurma Dolması Tarifi
Malzemeler
12 adet bağdat hurması
1 kase lor peyniri
1 corba kaşığı toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
12 adet kabuğu soyulmuş badem
Yapılışı
Başlangıc olarak bir suzgece pecete serip, lor peynirinin suyunu bırakması icin serin bir yerde 2 saat dinlendirinHurmaların uzerini keskin bir bıcakla uzunlamasına cizip,cekirdeklerini cıkarınServis tabağına dizdiğiniz hurmaların icine, suzulmuş olr peyniri,rendelenmiş limon kabuğu ve şekeri cırparak hazırladığınız kremayı doldurunHurmaların uzerini birer adet ayıklanmış badem ile susleyip,servis yapın
Baharatlı Balık Tarifi
Malzemeler
2 adet levrek(kucuk boyyaklaşık 300 gramadet)
1 su bardağı dovulmuş ceviz ici
3 adet soğan (orta boy)
1 su bardağı tahin
25 fincan zeytinyağı
5 diş sarımsak
½ bardak limon suyu
Tarcın
1 demet maydanoz
Yeni bahar
Karabiber
Tuz
Yapılışı
Levreklerin ustunu cizin, icini ve ustunu limonlayıp, tuzlayıp 15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin Bilahare levrekleri yağlanmış tepsiye dizip 160180oC’a ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin Sonra balıkların derisini ve kılcıklarını ayıplayıp cok kucuk parcalara doğrayın
Cok ince doğranmış soğanları yağda kavurun (yakmayın) İnce doğranmış maydanoz ile ince doğulmuş sarmısağı ilave edip kavurmaya devam edinKavrulmuş karışıma limon suyu, tahin, dovulmuş ceviz, karabiber, bolca yenibahar ve kararınca tuz ilave edin Karışımı bir kaba alıp balık etini ilave edin ve iyice karıştırın Duz tabaklara balık şekli vererek yerleştirin
Soğuk servis yapılır
Lubnan Mutfağı
imageslubnanyemeklerilubnanmutfagiarapyemekleri5ad462dc1eedf
Renkler, kokular, lezzetler, en acılar (yani “hot), en tatlılar, otlar, baharatlar, zeytinyağı, şarap ve tabii arak… Lubnan Mutfağı, ucte bir Guney Doğu (bulgur ve acıdan dolayı), ucte bir Ege (deniz, zeytinyağı ve otlardan dolayı), ucte bir Arap (sunumu ve renkleri ile), ucte bir de diğer Akdeniz Mutfaklarının bir karışımı… Toplam dort adet ucte bir bulunmasının sebebi ise, işin sırrı!
Lubnan mutfağı meze zengini Bu kadar ceşitli, farklı ve bol mezeyi bir arada ilk defa goruyorsunuz: Semsek (labneli borek), humus, tabuli (ince bulgurlu maydanoz salatası), nar ekşili zahter salatası, ciğ kofte (bulgurlu veya bulgursuz), patlıcan ezme (kozlenmiş), zeytin, deniz urunleri (onlar başlı başına bir paragraf), zeytinli borek, kibbe (icli kofte), sadece bazıları
Yoğurdu en cok kullanan mutfak
Lubnan Mutfağı’nın, ismi gibi beyaz, beyaz peyniri (daha cok taze peynir olarak karşımıza cıkıyor), yoğurdu ve bu yoğurt ile yapılan turlu sosları ve corbaları, unlu Lubnan klasikleri Yoğurdu bu kadar cok kullanan bir de Turk Mutfağı var dunyada
Lubnan mutfağı deyince akla gelen ilk yemek Zahter… Tadı damağınızda kalacak urunlerden birisi, bu zahter Kekik turunden, ancak kekikten cok daha aromalı ve lezzetli… Tazesi, salata malzemesi; tozu, susam unu ve zeytinyağı ile karıştırılınca, kahvaltı malzemesi (ekmeğe surebiliyorsunuz); kurusu, “zahterli pide malzemesi şeklinde; gunun her anında karşınıza değişik bir kılıkta cıkıyor ve sizi mest ediyor…
Ana yemeklere gelince, baş rollerde yine bulgur, nohut, fasulye ve yoğurt var “Lebeniye (nohutlu yoğurt corbası), “kibbe lebeniye (icli kofteli versiyonu) “falafel (kızarmış soğanlı nohut ezmesi), tavuklu pilav, “maluf (fasulye ezmesi), ekşili yaprak sarma, ana yemeklerin en baştan cıkarıcıları… Falafel aynı zamanda Lubnan’ın tipik “sokak yemeklerinden
Lubnan, bir zeytin ve zeytinyağı cenneti Salatalara ve yemeklere konan yetmiyormuş gibi; zeytinyağı, sabah, oğlen, akşam değişik karaf ve kaselerde sofrada da sunuluyor
Lubnan’da uc değişik mutfak fark edebiliyoruz: DağVadi Mutfağı, Sahil Mutfağı ve Beyrut Mutfağı…
Bu mutfakları kısaca acıklamak gerekirse, DağVadi Mutfağı, kuzu eti, peynir, yoğurt; Sahil Mutfağı, deniz urunleri (barakudalar muhteşem); Beyrut Mutfağı, mezeler gecidi ve ucu birden, zeytinyağı diyebiliriz
Meyveler ise, kendi başlarına bir seremoni… Bekaa Vadisi Lubnan’ın bereket sembolu Burada her turlu meyveyi yetiştiriyorlar Başta, tabii uzum geliyor Bunu, narenciye, muz, hurma, nar, diğer Akdeniz meyveleri ve hatta ceşitli tropikal meyveler takip ediyor Beyrut’u gezerken cok sık rastlayacağınız “meyve sucuları, sizlere istediğiniz taze meyveleri onunuzde soyup ilginc kokteyller sunabilecekler “Meyve Sucular yine Beyrut’a ozel bir durum
Lubnan Mutfağı’nın en cıldırtıcı bolumlerinden birincisi tatlılar… ki, haklarında fazla bir şey soylememek en iyisi Onları tabu kabul edip (kod adı “mamul veya “pita arası kunefe), bir diğer cıldırtıcı bolume, iceceklere, gecelim…
Alkolsuz iceceklerde bir numarada kahve var Kahve değişik kılık, koku ve lezzetlerde karşımıza cıkıyor En muhteşemi “Café Turc (kakuleli Turk kahvesi) “Café Turcu, yine kakuleli mırra veya daha hafif bir tat tercih edenler icin, “Café Blanc takip ediyor “Café Blanc, sıcak suya bir cay kaşığı portakal ciceği suyu ilave ettiğinizde ortaya cıkan iksir… Meyve suları, ikinci sırada… (Tabii bu bizim icin gecerli) Tercihler herhalde portakaldan başlayacaktır…
Lubnanlar alkollu iceceklerde oldukca başarılı Lubnanlılar uzum suyu dersini guzel calışmışlar Hem de binlerce yıl boyunca… Durum boyle olunca, ortaya iki olağanustu urun cıkmış İlk uzum suyu, beyaz veya kırmızı, “şarap şeklinde doluyor bardaklarınıza Bunun en guzel orneklerini Ksara’da tadabilirsiniz
Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay ve Semillon bu sihirli şaraplardan bazıları
Klasik bir Bordeaux karışımı olan, altın madalyalı “Chateau Ksara favoriniz olmaya aday…
İkinci ve son uzum suyu Arak, rakı tarzında, şirin kucuk bardaklarda geliyor sofraya Arakın rakıdan farkı sadece uzum suyundan yapılıyor olması Alkol derecesi rakıdan biraz daha fazla ama icimi daha yumuşak, son derece baştan cıkarıcı bir “su…
Hurma Dolması Tarifi
Malzemeler
12 adet bağdat hurması
1 kase lor peyniri
1 corba kaşığı toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
12 adet kabuğu soyulmuş badem
Yapılışı
Başlangıc olarak bir suzgece pecete serip, lor peynirinin suyunu bırakması icin serin bir yerde 2 saat dinlendirinHurmaların uzerini keskin bir bıcakla uzunlamasına cizip,cekirdeklerini cıkarınServis tabağına dizdiğiniz hurmaların icine, suzulmuş olr peyniri,rendelenmiş limon kabuğu ve şekeri cırparak hazırladığınız kremayı doldurunHurmaların uzerini birer adet ayıklanmış badem ile susleyip,servis yapın
Baharatlı Balık Tarifi
Malzemeler
2 adet levrek(kucuk boyyaklaşık 300 gramadet)
1 su bardağı dovulmuş ceviz ici
3 adet soğan (orta boy)
1 su bardağı tahin
25 fincan zeytinyağı
5 diş sarımsak
½ bardak limon suyu
Tarcın
1 demet maydanoz
Yeni bahar
Karabiber
Tuz
Yapılışı
Levreklerin ustunu cizin, icini ve ustunu limonlayıp, tuzlayıp 15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin Bilahare levrekleri yağlanmış tepsiye dizip 160180oC’a ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin Sonra balıkların derisini ve kılcıklarını ayıplayıp cok kucuk parcalara doğrayın
Cok ince doğranmış soğanları yağda kavurun (yakmayın) İnce doğranmış maydanoz ile ince doğulmuş sarmısağı ilave edip kavurmaya devam edinKavrulmuş karışıma limon suyu, tahin, dovulmuş ceviz, karabiber, bolca yenibahar ve kararınca tuz ilave edin Karışımı bir kaba alıp balık etini ilave edin ve iyice karıştırın Duz tabaklara balık şekli vererek yerleştirin
Soğuk servis yapılır