Balık yemeyi, balık yapmayı çok seviyorsunuz… Peki, balık nasıl temizlenir? İşte evde birbirinden farklı balıkları temizleme yolları
Bütün balıklar vitamin ve mineral bakımından en zengin besinlerin başında geliyor. Lüfer balığı da diğer balıkların arasında ''balıkların babası'' olarak biliniyor. Balık yakalamayı seven kişilerin yakalamaktan en çok zevk aldığı balık türlerinden bir lüfer balığıdır. Yakalaması çok kolay olmasa da Lüfer Balığı Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint Okyanusu ve Atlas Okyanusu'nda sürüler halinde dolaşan pullu bir göçmen balığı olarak bilinir. Lüfer balığının soğuk denizlerde yaşayanları daha yağlı ve lezzetli olduğu söylenir. Ülkemizde boğazda ve Karadeniz de yetişen lüfer balıkları çok lezzetlidir. Lüfer balığının sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Ayrıca Lüferde kalp ritminizin düzenlenmesine yardımcı olan magnezyum; atar damar sağlığı açısından önem taşıyan potasyum ve yüksek düzeyde antioksidan etkiye sahip olan selenyum bulunur. Kalp krizi riskini düşürdüğü bilinen lüfer balığı nasıl temizlenir, lüfer balığını ayıklamanın püf noktaları nelerdir? Lüfer balığının filetosu nasıl çıkarılır? İşte yanıtlar:
LÜFER BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?
- Lüfer balığı pullu balıklar arasında yer alıyor. Pullu bir balık olduğu için ayıklanırken etrafı biraz kirletir.
- Lüfer balığının pullarının kolay kazınması için ilk olarak yıkamanız tavsiye edilir.
- Güzelce yıkadıktan sonra Lüferin pullarını kuyruktan başa doğru önce bıçak sırtı ile daha sonra da bıçağın keskin tarafı ile ayıklayın.
- Daha sonra solungaçlarını yaka tarafından çekerek ve balığı hırpalamadan çıkarmaya çalışın.
- Lüferin karnını yararak bağırsaklarını çıkarın, karnını iyice yıkayın ve minik bir fırça gibi bir şey ile karındaki siyah derileri temizleyin.
- Aldığınız Lüfer balığı iriyse yan taraflarını kuyruktan başa doğru bıçak ile çizin.
- Eğer lüfer balığını karnına maydanozlu soğan piyazı doldurarak da ızgara yapacaksanız solungaçları çıkardıktan sonra balığın karnını yarmadan temizlemeyi tercih edebilirsiniz.
FIRIN BALIK İÇİN FİLETO NASIL ÇIKARILIR?
Pullu balıkların ise önce pullarının kazınması gerekir. Eğer Lüfer balığını fırına atacaksanız filetosunun çıkarılması daha iyi olur. Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutmak gerekir. Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmanız gerekiyor.