Malatya Yordamı Lahana Sarması ( Lezzetine Bayılacaksınız) Tanımı İçin Materyaller
- 1 adet orta uzunluk beyaz lahana
- 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 adet orta uzunluk rendelenmiş soğan
- 2-3 adet rendelenmiş soğan
- 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
- 1 adet büyük uzunluk ufak rendelenmiş soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
- 3-4 şu bardağı sıcak su
Malatya Yolu Lahana Sarması ( Lezzetine Bayılacaksınız) Tanımı Yapılışı
- Öncelikle bir tencereye suyu koyup kaynatalım.
- Bütün lahanayı birkaç modüle bölüp yıkayıp sonra tenceredeki kaynayan suya koyup 5 dakika bir tarafı haşlandıktan sonra büyük kaşık yardımıyla öteki tarafını çevirip 5-10 dakika ortası haşlayalım.
- Haşlanan mağazaları çıkarıp çabucak soğuk suya koyup 5 dakika bekletelim sonra köklerinden ayırıp sarmalık boyutunda keselim.
- Kökleride tencerenin tabanına dizelim ki sarmalar piştiğinde tabanına tutmasın.
- Bir yandan pirinçi ve pilavlık bulguru yıkayıp üzerine rendelenmiş soğan ve sarımsağı koyup ,sonra salçaları, sıvı yağını ve baharatları koyup bi hoş karıştıralım.
- Sonra iç harçtan bi ölçü alıp kesilmiş lahana yaprağının üzerine koyup saralım.
- Yapraklar bitene kadar sarmaya devam edip tencereye dizelim.
- Üzeri sosu için bi küçük tencereye ufak rendelenmiş soğanı koyup kavuralım sonra salçayı koyup kavuralım.
- Naneyi ve suyu koyup en son tuzu koyup kaynatalım.
- Kaynayan sosu tenceredeki lahana sarmalarının üzerine yavaş yavaş ekleyelim.
- Birinci evvel hafif harlı ateşte pişirin fokurdamaya başlayınca tencerenin altını kısıp yarım saat kadar yavaş yavaş ağır pişsin.
- Pişen sarmaların altını kapatıp kapağını açmadan 15-20 dakika dinlendirelim.
Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin ve afiyet şifa olsun. Bi sonraki tanımda görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın????????.