
Et kadar vitamin ve mineral deposu olan mantarın insan sıhhatine inanılmaz yararları vardır. Mahsusen mütehassıslar et tüketmeyenlerin D ve B vitamini karşılaması için tüketmesini tavsiye eder. Pekala mantarın yararları nelerdir? Mantar hangi illetlere düzgün gelir? Mantar hakkında bilinmesi gerekenleri haberin detayında bulabilirsiniz.
Halk arasında kav, küf, maya, midiyö, pas, puf, rastık ve şapkalı üzere isimlerle isimlendirilen mantarlar tek ve çok hücreli ilmî mantarla tıpkı aileye mensuplardır. 250 yıllık bir geçmişe sahip olan mantar, Meksika'da diyaneti merasimlerde kullanılır. Kuzey Amerika ve Çin'de ise alternatif tıpta ilaç imalatlarının ham unsurudur. Zehirli olanları da bulunan mantarlar hakkında mütehassıslar ikazda bulunur. Bir buçuk milyondan ziyade tipi olan mantarlar çok yağışlı havalardan sonra ağaç diplerinde bizatihi ortaya çıkar. Zehirli olanlarının dışında yenilebilen mantarlarda vardır. Bu mantarlar 100 gramlık etin vücuda sağladığı yararların birebirini bir tabak tüketildiğinde sağlar. İçeriğinde yüksek ölçüde D vitamini bulunan mantarlar en çok tüketilen dört çeşit vardır. Bilinçli insanlarca toplanması daha yararlı olur.

KAÇ ÇEŞİT TÜKETİLEBİLEN MANTAR VARDIR?
KAVAK MANTARI
Nadir bulunan fakat besleyici cephesi ziyade olan mantar çeşididir. Rengi kahverengi ve gridir. Balık ve et yemekleriyle birlikte sos yapılıp tüketilebilir.
ŞİTAKE MANTAR
Uzakdoğu devletlerinde yaygın olarak tüketilen şitake mantarı, sebzelerle birlikte harmanlanır pilav üstü tüketilir. Bunun dışında makarna üstü yapılan soslarda da kullanılır.
PORTOBELLO MANTARI
Çok geniş bir şapkası olduğundan tüketilebilen bölgesi ziyadedir. Bu mantar tipi çoklukla fırında ya da ızgarada tercih edilir. Tadı da vitamin pahaları de al etle birebirdir.
DÜĞME MANTARI
Tüketimi en yaygın olan mantar çeşididir. Rengi beyazdır. Kolay bulunur. Lakin zehirli olan mantarlara benzediğinden bilinçli kimselerce toplanılmalıdır.
MANTARIN YARARLARI NELERDİR?
- Havuç, domates, kabak, yeşil fasulye, yeşil ve al biber üzere besinler D vitamini bakımından epey zengindir. Bu besinler vücuda ek vitamin takviyesi olarak alınır. Yapılan araştırmalarda ise Güneşten sonra tabiat da en çok D vitaminin bulunduğu besin ise mantar odluğu tespit edilmiştir. D vitamini eksik olan vücutta saç dökülmesi, bağışıklık marazları yaygın olarak görülür. Mantar bu belirtilerin azaltmasında tesirlidir.
- Antioksidan bakımından da güçlü olan mantar vücudun direncini artırdığından hastalılara yakalanma nispetini azaltır. Karaciğer, akciğer ve bağırsaklardaki toksinleri temizleyerek vücuttan atar. Birebir devranda selenyum bakımından da varlıklı olan bu besin kanserli hücrelerin oluşumunu azaltarak vücudun genç hücre sayısını artırır.

- Yapılan bir öteki araştırmada ortadan ikiye bölünerek güneş bırakılan mantarın D vitamini bedellerini artırdığı gözlemlenmiştir.
- Yüksek lif orantısına sahip olduğundan kandaki şeker seviyesini istikrarlar. Birebir hengamda sindirimi kolaylaştırır. Bu bakımdan diyet listelerinde birinci sıralarda nokta alır. Fırında pişirilmiş bir tabak mantar 3 gram life sahiptir. Bu lif tıpkı zamanda metabolik sendrom riskini azaltır.
- C vitamini bakımından varlıklı olan mantar, kan akışını dengelediğinden yüksek tansiyon riskini azaltarak kalp ve dimağ sıhhatini korur.

MANTAR NASIL SAKLANIR?
Süratli bozulan besinler arasında mekan aldığından toplandıktan çabucak sonra tüketilmediğinde kimi sistemlerle saklananılabilir. Mevsiminde toplanılan mantarlar derhal dolap poşetlerine konulup kaldırılabilir. Bunun yanı sıra konservesi yapılabilir. Ya da mantarlar bir kavanoza konulup üzerine tuzlu su konulup saklanılabilir. Son olarak ise kurutulup koruma edilebilir. Gelgelelim mantarlar katiyetle yüksek ısı görmemeli. Aksi halde içerdiği tüm proteini kaybedebilir.