Mantı nasıl yapılır tarifi
Malzemeler İci:
250 gram kıyma 1 buyuk boy soğan (rendelenecek) yarım demet maydanoz(ince doğranmış)
Hamuru:
2 su bardağı un 1 yumurta tuz aldığı kadar su
Sosu:
Yoğurt, sarımsak, kırmızı biber, tereyağı, nane, sumak
Hamurunu Hazırlanması
Una bir yumurta kırılır Su ile hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur Hamur okalava ile 5mm kadar veya en ince şekilde acılır Hamur, uzerine hafifce un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alınır (veya masa uzerinde de bu işlemi yapabilirsiniz)
Buyuk daire şeklinde acılan hamur duz ağızlı bir bıcak ile once enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 34cm aralılar ile kesilir Sonucta hamur 34 cm kareler şeklinde kesilmiş olur Kare şeklinde olmayan hamurun kenarında kalan parcalar ortalarından buzulerek fiyonk makarna şeklinde hazırlanır ve icleri boş olarak pişirilmek uzere kenara konulur
Mantının İcinin Hazırlanması
Kıymaya tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve cok ince doğranmış soğanla guzelce karıştırılıp mantının icini hazırlayınız (Soğanı kavurmayın)
Pişirme, Sos Hazırlama ve Servis
Bir tencere suya tuz ekleyip hafif hafif orta ateşte kaynatın
Kıyma karışımını kucuk parcalar halinde (ufak zeytin taneleri şeklinde) kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştirin Mantı tanelerini tek tek avuc icinde ucgen şeklini alacak şekilde uzak koşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatınız Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin
Bolca yoğurt ile ayıklanıp, dovulmuş sarımsak karıştırılır Karışım tum mantı yemeğini icine alabilecek genişlikte bir kaba yayılır
Mantı taneleri kaynayan suya boca edilir ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilir Mantıların acılmamasına dikkat edilerek suzgec yardımı ile pişirme suyundan suzulur Suzulen mantı icinde yoğurtlu sarımsak olan geniş kaba eklenir ve guzelce karıştırılır
En son olarak bir tavada tereyağı eritilip, icine arzu edilen miktarda kırmızı biber eklenir Kırmızı biber yanıp, kararmadan evvel tava ateşten alınır ve yoğurlu mantı uzerine guzelce gezdirilir Arzuya gore mantıya nane veveya sumak ilave edilir Soğumadan afiyet ile yenilir
Mantı lezzetli bir hamur yemeğidir ve iştahla yenildiği icin karını şişirir Bu neden ile oğle yemeği veya erken akşam yemeği olarak yenmesi daha sağlıklıdır
Bu guzel tarifi aldığımız sayın 'NADİRE BERENT' hanımefendiye cok teşekkur ediyoruz Ellerinize sağlık, cok teşekkur ediyoruz
Afiyet olsun
Malzemeler İci:
250 gram kıyma 1 buyuk boy soğan (rendelenecek) yarım demet maydanoz(ince doğranmış)
Hamuru:
2 su bardağı un 1 yumurta tuz aldığı kadar su
Sosu:
Yoğurt, sarımsak, kırmızı biber, tereyağı, nane, sumak
Hamurunu Hazırlanması
Una bir yumurta kırılır Su ile hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur Hamur okalava ile 5mm kadar veya en ince şekilde acılır Hamur, uzerine hafifce un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alınır (veya masa uzerinde de bu işlemi yapabilirsiniz)
Buyuk daire şeklinde acılan hamur duz ağızlı bir bıcak ile once enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 34cm aralılar ile kesilir Sonucta hamur 34 cm kareler şeklinde kesilmiş olur Kare şeklinde olmayan hamurun kenarında kalan parcalar ortalarından buzulerek fiyonk makarna şeklinde hazırlanır ve icleri boş olarak pişirilmek uzere kenara konulur
Mantının İcinin Hazırlanması
Kıymaya tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve cok ince doğranmış soğanla guzelce karıştırılıp mantının icini hazırlayınız (Soğanı kavurmayın)
Pişirme, Sos Hazırlama ve Servis
Bir tencere suya tuz ekleyip hafif hafif orta ateşte kaynatın
Kıyma karışımını kucuk parcalar halinde (ufak zeytin taneleri şeklinde) kestiğimiz hamur karelerine tek tek yerleştirin Mantı tanelerini tek tek avuc icinde ucgen şeklini alacak şekilde uzak koşelerinden birleştirip, kenarlarını sıkıca kapatınız Hazırlanan mantı tanelerini hafif un serpilmiş bir tepside biriktirin
Bolca yoğurt ile ayıklanıp, dovulmuş sarımsak karıştırılır Karışım tum mantı yemeğini icine alabilecek genişlikte bir kaba yayılır
Mantı taneleri kaynayan suya boca edilir ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilir Mantıların acılmamasına dikkat edilerek suzgec yardımı ile pişirme suyundan suzulur Suzulen mantı icinde yoğurtlu sarımsak olan geniş kaba eklenir ve guzelce karıştırılır
En son olarak bir tavada tereyağı eritilip, icine arzu edilen miktarda kırmızı biber eklenir Kırmızı biber yanıp, kararmadan evvel tava ateşten alınır ve yoğurlu mantı uzerine guzelce gezdirilir Arzuya gore mantıya nane veveya sumak ilave edilir Soğumadan afiyet ile yenilir
Mantı lezzetli bir hamur yemeğidir ve iştahla yenildiği icin karını şişirir Bu neden ile oğle yemeği veya erken akşam yemeği olarak yenmesi daha sağlıklıdır
Bu guzel tarifi aldığımız sayın 'NADİRE BERENT' hanımefendiye cok teşekkur ediyoruz Ellerinize sağlık, cok teşekkur ediyoruz
Afiyet olsun