Mardin Yöresine İlişkin İçli Köfte Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için;
- 2 çorba kasesi köftelik bulgur
- 1,5 çorba kasesi irmik
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1,5 litre kaynar su
- 500 gram kıyma
- 8 adet orta uzunluk soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı toz kişniş
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
Mardin Yöresine İlişkin İçli Köfte Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle bulgurumuzu irmik ve tuzu bir leğene alıp üzerine kaynattığımız 1,5 litre suyu boşaltıp kapağını kapatalım ve en az 2 saat bekletelim.
- Hamurumuzu ne kadar bekletirsek kıvamı o kadar uygun olur. (dağılmaz. ).
- İsterseniz bulgurunuzu akşamdan da ıslatabilirsiniz.
- Bekleme süremizde kıymamızı tencereye alıp orta ateşte topaklanmaması için karıştıralım.
- Kıymamız pişip yağını salana kadar kavuralım.
- O sırada ince ince kıydığımız soğanları kavrulan kıymamızı üzerine ekleyelim.
- Çabucak akabinde salça ve yağı da ekleyip 4-5 dakika kavuralım.
- Sonrasında tuzu ve geri kalan baharatları ekleyip 2-3 dakika kadar da kavurup altını kapatalım.
- Ocağı kapattıktan sonra ince ince kıydığımız maydanozları da harcımıza ekleyelim.
- Harcın tadına bakıp eksik bir baharat varsa bu sırada ekleme yapabiliriz.
- Harcımıza soğumaya bırakıp hamurumuza geçelim.
- Hamurumuzu birbirini tutana kadar güzelce yoğuralım. (yoğurma sırasında elimizi ıslatabiliriz. ).
- Yoğurduktan sonra hamurumuzdan bir top alıp elimizde yuvarlayıp içini ayup hamurun tutup tutmadığını denetim edelim.
- Hamurunuz kıvam aldıysa ceviz büyüklüğünde bezeler yapalım.
- Yaptığımız bezelerin tıpkı büyüklükte olduğuna dikkat edelim.
- Akabinde iç harcımızı da yanımıza alıp her bir bezenizin içini yapabildiğiniz kadar ince açıp içine bir tatlı kaşığı iç harçtan koyup ağzını kapatıp üçgen biçimini verelim.
- Tüm bezeleri bu biçimde bitirelim.
- Daha sonra içine 1 tatlı kaşığı tuz eklediğimiz tencere dolusu kaynamış suya 7-8 adet köftelerimizden atalım.
- Orta ateşte haşladığımız köfteler suyun üzerine çıkınca sudan çabucak alıp bir süzgece koyalım.
- İsterseniz bu halde servis edebilirsiniz.Bu biçimde çok hafif oluyor.İsterseniz de çırpılmış yumurtaya batırıp yağda da kızartabilirsiniz.Şimdiden deneyenlere afiyet olsun.