Yıllardır göç dalgalarıyla çaba eden ve bir yenisini daha yaşayan Türkiye, günümüzde milyonlarca mülteciye mesken sahipliği yapıyor. Mültecilere yönelik nasıl bir siyaset izlenmesi gerektiği konusu ülkede büyük bir tartışma konusuyken bugün İzmir’de yeni bir olay yaşandı.
Ulusal Eğitim Bakanlığı, İzmir’in Karşıyaka ilçesi Bostanlı Mahallesi’nde 8.100 metrekarelik yere mülteciler için okul yaptırma kararı aldı. Ancak tek mülteci okulunun bu olmayacağı, bakanlığın afişinde görüldü. Afişte yer alan bilgilere nazaran Ulusal Eğitim Bakanlığı, yeni proje kapsamında 19 ile toplanda 167 okulu mülteciler için hizmete sokacak.
İzmir’deki 4 okul, toplamda 121 milyon 910 bin TL’ye yapılacak:
İzmir Vilayet Ulusal eğitim Müdürlüğü, İzmir’in dört metropol ilçe merkezine yapılacak okulların maliyetini de açıkladı. Buna nazaran her bir okul toplamda 28 milyon 220 bin TL’ye, yani toplamda 121 milyon 910 bin TL‘ye mâl olacak. İzmir’deki okulların maliyeti, proje bilgilerine nazaran Alman Kalkınma Bankası KFW tarafından karşılanacak. Bankanın paranın tamamını hibe olarak vereceği açıklandı.
Okulun yapılacağı alanda yer alan afişte projenin FRIT Fonu bünyesinde, KFW yürütücülüğü ile Kriz Vakitlerinde Herkes için Eğitim Projesi olduğu belirtildi. Bahsi geçen FRIT Fonu, Avrupa’nın Türkiye’deki mültecilere yönelik sağladığı mali yardım fonudur.