Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mercedes, Bentley ve Porsche satan 'noter onaylı' otomobil şebekesi yakalandı

Mercedes, Bentley ve Porsche satan 'noter onaylı' otomobil şebekesi yakalandı

teknolojiuzmani

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
99
koza126D57%2Ejpg

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, İstanbul Etiler, Florya, Fulya ve Şişli’de bulunan çok sayıda lüks oto galerisine yönelik evvelki sabah operasyon yapıldı. İstanbul Kaçakçılık Hatalarıyla Çaba Şube Müdürlüğü takımlarının yaptığı operasyonda gözaltına alınan 22 kişi, gümrük kaçakçılığı ile suçlanıyor. Soruşturma kapsamında yakalanan 20 lüks arabaya ise önlem konuldu.

Kuşkulu sözlerine nazaran, bir müddettir teknik takip altında olan şebeke üyelerinin faaliyeti ise şu biçimde işledi: Yurtdışında bulunan, Mercedes, Bentley, Porsche Cayenne, Land Rover ve Volvo üzere lüks marka arabalar olağan yolla Türkiye’ye getirildi. Gümrük kapısından geçen arabanın 6 ay Türkiye’de kalma hakkı var. Süreç de bu kademeden sonra başlatıldı. Galericiler, öncelikle, aracın dönemini yapacakları bireyleri buldu. Bulunan bireylerin tamamı ya işsiz yahut çeşitli borçları bulunuyor. Daha sonra aracın tescil süreçleri, Laleli’de bulunan mutabakatlı noterden yapıldı. Yabancı plakalı aracın şasi numarası da değiştirilerek ikinci el araç olarak tescil süreci yapıldı. Daha düşük segmentli araç olarak tescili yapılan araba, üçüncü şahıslara satıldı. Böylelikle, yüksek vergi ödenmediği için, piyasada satılan araçlara kıyasla çok daha düşük bir fiyata mal edilen arabalar 100-200 bin lira daha düşük fiyata üçüncü bireylere satıldı.

İşsiz bireylerin üzerine geçirilen arabaları piyasadan ucuza satan şebekenin oyunu, bir kişinin itiraflarıyla ortaya çıktı.

Araç başına 5 bin lira

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve faal pişmanlık kararlarından yararlanmak isteyen M. K. ismine 4 araba tescil edilmiş. Bir orta taksicilik yapan M. K., işsiz olduğu bir periyotta kahvehanede otururken, gözaltına alınan galeri sahiplerinden birinin kendisini bulduğunu söyledi.

Tabirinde sistemin işleyişi ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren M. K. şunları söyledi: “Galeri sahibi Ç. P. ile irtibat kurdum. Bana galeri işi yaptığını ve üzerinde haciz olduğu için alım satımlarda sorun yaşandığını, şayet kabul edersem benim üzerimden araç alım satımı yapacağını bu işten de araç başına 5 bin lira para alacağımı söyledi. Ben de, yasa dışı bir süreç olup olmadığını sordum. Ç. P. de bana ‘bu işleri noter huzurunda yapıyoruz’ dedi. Ben de, rastgele bir eza olmayacağını düşünerek kabul ettim. Ben kabul ettikten sonra Ç. P. ile birlikte, Laleli’deki notere gittik. Volvo marka bir araç ile Mercedes marka bir aracı üzerime kaydettiler. ”

'Notere rüşveti asansörde verdim'

M. K. tabirinin devamında ise, notere şahsen rüşvet verdiğini belirterek şunları anlattı: 

"Tam tarihini hatırlamıyorum fakat bir gün, Ç. P. beni aradı. Elime tescil süreci için artex kağıdı ve 10 bin lira verdi. ‘Notere git, parayı kimsenin görmeyeceği bir yerde kendisine ver’ dedi. Ben notere asansörde parayı verdim. Parayı verdiğim şahıs R. K. isimli noterdi. Parayı yalnızca noter değil, baş katibi Ç. de alıyordu.”

5. araçta polisler geldi

A. Ö. ise ifadesinde “Ben, oto alım satım işi yapan B. G. ve M. Ö.’yü tanıyorum. Bu şahıslar araç başına 2-3 bin lira vereceklerini söyledi Üzerime 4 araba kaydedildi. 5’inci aracın süreci yapılırken polis geldi ve beni emniyete götürdü. İşsiz olduğunu belirten A. Ö. ismine 4.5 milyon liralık bir Mercedes Benz, 2 Land Rover ile bir Porsche tescil edildi. Bar çalışanı U. C. A. da ismine, Porsche Cayenne marka araç tescili yapılan bir başka isim"  diye konuştu. 

Daha düşük fiyata piyasada satışı yapılan arabalardan 20’sine yönelik önlem kararı verildi. Anılan arabalar Gümrük’e ilişkin otoparka çekildi.

Bahse yakın bir kaynak, kelam konusu araçları alan şahısların de sorun yaşayabileceğini söyledi. Tıpkı kaynak “Bu araçlar, 100-200 bin lira daha düşük fiyata satılıyor. Alan şahısların de daha dikkatli olması beklenir. Vergilerin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda fiyat farkının bu düzeyde olması kuşkulu görülmeli” dedi.

El konulan arabalardan ikisinin hava taksi işi yapan bir holdinge ilişkin olduğu öğrenildi.

Çok sayıda galerici gözaltında

GÖZALTINA alınan galeri firması sahiplerinin birçoğu dalın bilinen isimleri. Florya, Fulya, Etiler ve Şişli’de bulunan galeri sahiplerinden göz altına alınanlar ortasında G. İ., M. E., E. A., A. P., N. A., S. A. H., Ç. P., B. G., Ü. D., R. E., L. A. ve B. A. üzere isimler bulunuyor.

Emniyetteki sorgu süreçleri dün bitmesi beklenen şüphelilerin bugün adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.