Merdane İle Açılan Yoğurulmayan İncecik İçli Köfte Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için;
- 2 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 su bardağı irmik
- Yarım su bardağı un
- 1 yumurta
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 250 gram orta yağlı kıyma (ister dana ister kuzu isterse tavuk, ben dana kuzu karışık kullandım)
- 2 baş kuru soğan
- Yarım bardak sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 6 kısım kadar maydanoz
- Baharatlar (arzuya göre)
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
Merdane İle Açılan Yoğurulmayan İncecik İçli Köfte Tanımı Yapılışı
- Birinci evvel geniş bir kaba bulgur ve irmiği koyuyoruz, üzerine sıcak suyu ve tuzunu koyup karıştırıp üzerini örtüyoruz.
- Kabarması için kenara bırakıyoruz.
- Harcı bir iki saat evvel yapıp soğutursak daha kolay ve rahat doldururuz.
- Bir tavaya kıymayı ve sıvı yağımızı ekleyip kıyma pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
- İnce ince doğradığımız soğanlarımızı da koyup biraz daha kavuruyoruz üzerine salçasını ve baharatlarını ekleyerek birkaç dakika daha kavurup ocaktan alıyoruz.
- En son üzerine maydanozları da ekleyip karıştırarak soğumaya bırakıyoruz.
- Kabarmış olan bulguru mutfak robotuna koyuyoruz, üzerine bir yumurtayı kırıyoruz, 1 kaşık salçayı da ekleyip robotu çalıştırıyoruz.
- Yaklaşık 5 dakika karıştıran sonra yarım bardak unu koyup 5 dakika daha karıştırıyoruz.
- Elimizle denetim edip hamurumuzun özleştiğinden emin olduktan sonra tezgahımızın üzerine alıp rulo yapıyoruz.
- Rulodan bir parmak kalınlığında kesimler kesiyoruz.
- Kestiğimiz kesimlerden iki tane alıp altına yağlı kağıt koyarak streç sinemanın ortasında merdane ile incecik açıyoruz.
- Açtığımız hamurlar dan birini alıp elimizle iki ucundan birbirine üstten aşağıya gerçek güzelce yapıştırıyoruz.
- Altını da büzerek yapıştırıyoruz ve içine kıyma harcımızı koyuyoruz.
- Ağız kısmından elimizle büzüp yapıştırarak fazla kısmını koparıyoruz.
- Elimizi uygunca ıslatıp iki avcumuzun ortasında sıkarak çevirerek son biçimini veriyoruz ve uçlarını sivriltiyoruz.
- Bütün harcımızı bu biçimde yapıp tepsiye diziyoruz.
- Geniş bir tencereye yarısını geçecek formda su koyuyoruz, içine bir kaşık kadar tuz atıyoruz.
- Kaynamaya başladığında yaptığımız içli köftelerimizi içine atıyoruz.
- 5 dakika kadar kaynaması kâfi olacaktır. Esasen pişenler suyun üzerine çıkıyor.
- Onları bir kevgir yardımıyla demektir geniş bir tepsiye alıyoruz.
- Sonrasında servis tabağına alabiliriz.
- İster yoğurtlu ister yoğurtsuz tüketebilirsiniz.
- İsterseniz en üstüne tereyağ kızdırıp dökebilirsiniz.
- Dilek edenler biçim verdikten sonra kızgın yağda da kızartarak tüketebilirler. Şimdiden afiyet olsun.