Meşhur Cevizli Bursa Lokumu Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo un
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 paket instant kuru maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
- 1 küçük kahve fincanı kavrulmuş ve çekilmiş susam
- 2 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
Üzerine sürmek için;
- 1 yumurta sarısı
- Zeytinyağ
Meşhur Cevizli Bursa Lokumu Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Bir kabın içine şeker,ılık süt ve mayayı katıp mayanın aktifleşmesi için 5 dk bekletiyoruz.
- Sonra tuzunu ve ununu katıp ele yapışan yumuşak kıvamlı tıpkı ekmek hamuru gibi bir hamur yoğurup 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
- Hamurumuz mayalanırken diğer tarafta cevizlerimizi ve kavrulmuş olan susamlarımızı rondoda inceltene kadar çekip toz haline getiriyoruz içerisine toz tarçın ve yenibaharı ekledikten sonra karıştırıyoruz.
- Mayalanmış olan hamurumuzu zeytinyağ ile yağlanmış zemine alıp ve ellerimizi de yağlayıp ki hamur elimize yapışmasın.
- Hamuru 2 beze bölüyoruz.
- Bezelerden birine zeytinyağ sürüp parmak uçlarımızla genişleterek açıyoruz. Bu hamur yağı seven bir hamurdun oyuzden size yağ oranı çok gelmesin .
- Yeterli büyüklüğe gelen hamurumuzun her yerine gelicek şekilde bolca cevizli toz karışımımızdan ekliyoruz ve rulo halinde sıkmadan sarıp 2 parmak genişliğinde kesip yağlı kağıt serili tepsimize diziyoruz.
- Burada aralarında boşluk kalıcak şekilde dizilmeli tepsi mayasında 2 katı büyüklüğe uluşacağı için aralarda boşluk olması gerekli.
- Diğer bezemize de aynı işlemleri uygulayıp tepsimize dizdikten sonra kalan rulolarımızı 10 dk daha tepside mayalandırıp üzerlerine arta kalan zeytinyağımızdan 2 yemek kaşığı alıp içine yumurta sarısını ekleyip güzelce çırptıktan sonra rulolarımızın üzerlere sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırınımızda üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.
- Fırından çıkınca üzerine bir örtü örtüp ılık sıcaklığının çıkıp yumuşayana kadar bekledikten sonra servise hazır. Herkese afiyet olsun.