iltasyazilim
FD Üye
Mesir Macununda bulunan baharatlar
Mesir Macunu nasıl yapılır
Mesir Macununun içindekiler
Yıl 1539 u gösterdiğinde Yavuz Sultan selim büyük seferlerinden birisi için İstanbul dıştan iken eşi Hafsa sultan da Manisa'da bulunuyordu Bir süredir rahatsız olan Hafsa sultanın hastalığı ilerleyince devrin hekimleri sultan için seferber edildi Oysa sultan bir türlü iyileşemiyordu
Sonunda konu Merkez Muslihiddin Efendi ye kadar ulaştı Merkez efendi Medresede baş müderris olan ve tıp ilminde uzman değerli bir hekimdi Hastayı dinledi, tetkik etti ve bir takım bitki ve baharat isimleri yazılı olan bir listeyi görevlilere verdi Getirilen baharatları belirli oranlarda karıştırıp şekerle tatlandırıp bir macun hazırladı Bu macundan yiyen sultan kısa sürede iyileşti Eskisinden daha dinç ve dinç olduğunu fark eden sultan Merkez efendiye bu macundan oldukça çok yapalım ve halka dağıtalım, böyle bir şifa deposundan cümbür cemaat faydalansındiye buyurdu
Bunun üstüne kazanlar kuruldu ocaklar yakıldı ve tonlarca macun hazırlandı Hazırlıkları ve olayı duyan insanlar Sultan camiinin önünde toplandı Kalabalığa tek tek dağıtımın kuvvet olacağını ayrım eden görevliler minik kağıtlara sarılan macunu halka saçmaya başladılar 1539 nevruza denk gelen bu durum bütün ülkede duyuldu Ve sonraki yıllarda daha büyük kalabalıklara daha büyük kazanlarla macun hazırlanmaya başlandı Sultan meydanına gelemeyecek kadar yaşlı ve hasta olanların evlerine değin gidildi ve macundan yararlanmaları sağlandı Yüzyıllarca süren bu gelenek Manisa'nın işgal edildiği birkaç yıl dışarıya hiç aksatılmadan günümüze dek gelmiştir
Mesir Macunu'nun Özellikleri
Mesir Macunu'nun genel özellikleri güzel ve lezzetli kokusudur Diğer özellikleri arasında ağrılara sancılara soğuk algınlıklarına hazımsızlıklara iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşısında kullanılmasını sayabiliriz
Irk arasında Mesir Macunu ile ilgili olarak Nevruz günü bu macundan yiyenleri bir sene baştan başa yılan çıyan gibi zararlıların sokmayacağı hastalıklardan korunacağı macundan gıda gelinlik kızların o yıl içinde evlenecekleri çocuğu olmayanların çocuğu olacağı çocuk has talıkları ve ağır hastalıklarda bile yardımsever olduğu gibi inançlar yaygındır
Esasen çoğu baharat almak üzere 41 değişiklik maddeden yapılan Mesir Macununun terkibine giren maddelerin özellikleri göz önüne alındığında uyarıcı iştah aşıcı idrar söktürücü gaz giderici bağırsak hareketlerini arttırıcı ve afrodizyak etkilerinden dile getirmek mümkündür Günümüzde Nevruz günü Sultan Külliyesinde düzenle nen Dua Töreni İle yapımına başlanan Mesir Macunu Nisan ayında sosyal kültürel sportif çeşitli faaliyetlerle kutlanan Mesir Şenliklerinin Nisan ayının üşünşü veya dördüncü Pazar gününe rastla yan sa^ım töreninde halka saçılmaktadır Saçım Töreni lüzum çeşitli rahatsızlıklarına şifa arayan ge rekse de yalnızca izlemeye gelenler ile yerli yabancı turistler tarafından büyük talep görmektedir
Zaman işinde değişen yaşam koşullarına paralel olarak eski gelenek ve göreneklerimizin ağır ağır kaybolduğu günümüzde Mesir Şenlikleri yaklaşık beş yüzyıldır sürdürülen bir öneme sahiptir
Anason : İştah açıcı ve karminatif olarak kullanılır Karminatif tesir bağırsaklardaki fermantasyona engel olmasından ileri gelir
Hindistan Cevizi Ve Beşbase : Kaynatılmış suyu mide ağrılarına iyi kazanç Etkisi bileşimdeki uçucu yağlardan ileri gelir
Çivit : Insanlar arasında kabakulak ve pnömonide iyi geldiği bilinir Bebeklerin ağız mukozasındaki ağrılı yaraların tedavisinde kullanılır
Çöpçini : Kökünün kaynatılmış suyu ekzemede kullanılır Bileşimindeki tanenden dolayı astrenjan etkisi vardır
Çörek Otu : Gaz söktürücü olarak kullanılır
Darfülfül : Bedeni ısıtıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır
Hardal Tohumu : İştah açıcı ve mide ıslah edici olarak toz halinde kullanılır Cilt hastalıklarında iltihap ve sancı giderici etkisi vardır
Havlican : Öksürük kesici ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır Sindirimi kolaylaştırır gazı dağıtır balgamı giderir
Hiyarşenbe : Mushil olarak kullanılmaktadır Bileşiminde antrekion türevi vardır
Kakule : Tat verici gaz söktürücü iştah açıcı olarak kullanılır
Karabiber : Öksürük kesici uyarıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır
Karanfil : Ağız kokusu gidermede diş çürüklerinde ve ağrılarında kullanılır Bileşimindeki karanfil esansı antiseptik ve ağrı gidericidir
Kebabe : İdrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır
Kimyon : Baharat gaz söktürücü iştah açıcı ve terletici olarak kullanılır
Mesir macunun asıl kullanımında bulunan baharat çeşitlerinin bir kısmının doğa da artık bulunmuyor olması nedeni ile mevcut baharatlar ile bu işlem yürütülmektedir *
Mesir Macunu nasıl yapılır
Mesir Macununun içindekiler
Yıl 1539 u gösterdiğinde Yavuz Sultan selim büyük seferlerinden birisi için İstanbul dıştan iken eşi Hafsa sultan da Manisa'da bulunuyordu Bir süredir rahatsız olan Hafsa sultanın hastalığı ilerleyince devrin hekimleri sultan için seferber edildi Oysa sultan bir türlü iyileşemiyordu
Sonunda konu Merkez Muslihiddin Efendi ye kadar ulaştı Merkez efendi Medresede baş müderris olan ve tıp ilminde uzman değerli bir hekimdi Hastayı dinledi, tetkik etti ve bir takım bitki ve baharat isimleri yazılı olan bir listeyi görevlilere verdi Getirilen baharatları belirli oranlarda karıştırıp şekerle tatlandırıp bir macun hazırladı Bu macundan yiyen sultan kısa sürede iyileşti Eskisinden daha dinç ve dinç olduğunu fark eden sultan Merkez efendiye bu macundan oldukça çok yapalım ve halka dağıtalım, böyle bir şifa deposundan cümbür cemaat faydalansındiye buyurdu
Bunun üstüne kazanlar kuruldu ocaklar yakıldı ve tonlarca macun hazırlandı Hazırlıkları ve olayı duyan insanlar Sultan camiinin önünde toplandı Kalabalığa tek tek dağıtımın kuvvet olacağını ayrım eden görevliler minik kağıtlara sarılan macunu halka saçmaya başladılar 1539 nevruza denk gelen bu durum bütün ülkede duyuldu Ve sonraki yıllarda daha büyük kalabalıklara daha büyük kazanlarla macun hazırlanmaya başlandı Sultan meydanına gelemeyecek kadar yaşlı ve hasta olanların evlerine değin gidildi ve macundan yararlanmaları sağlandı Yüzyıllarca süren bu gelenek Manisa'nın işgal edildiği birkaç yıl dışarıya hiç aksatılmadan günümüze dek gelmiştir
Mesir Macunu'nun Özellikleri
Mesir Macunu'nun genel özellikleri güzel ve lezzetli kokusudur Diğer özellikleri arasında ağrılara sancılara soğuk algınlıklarına hazımsızlıklara iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşısında kullanılmasını sayabiliriz
Irk arasında Mesir Macunu ile ilgili olarak Nevruz günü bu macundan yiyenleri bir sene baştan başa yılan çıyan gibi zararlıların sokmayacağı hastalıklardan korunacağı macundan gıda gelinlik kızların o yıl içinde evlenecekleri çocuğu olmayanların çocuğu olacağı çocuk has talıkları ve ağır hastalıklarda bile yardımsever olduğu gibi inançlar yaygındır
Esasen çoğu baharat almak üzere 41 değişiklik maddeden yapılan Mesir Macununun terkibine giren maddelerin özellikleri göz önüne alındığında uyarıcı iştah aşıcı idrar söktürücü gaz giderici bağırsak hareketlerini arttırıcı ve afrodizyak etkilerinden dile getirmek mümkündür Günümüzde Nevruz günü Sultan Külliyesinde düzenle nen Dua Töreni İle yapımına başlanan Mesir Macunu Nisan ayında sosyal kültürel sportif çeşitli faaliyetlerle kutlanan Mesir Şenliklerinin Nisan ayının üşünşü veya dördüncü Pazar gününe rastla yan sa^ım töreninde halka saçılmaktadır Saçım Töreni lüzum çeşitli rahatsızlıklarına şifa arayan ge rekse de yalnızca izlemeye gelenler ile yerli yabancı turistler tarafından büyük talep görmektedir
Zaman işinde değişen yaşam koşullarına paralel olarak eski gelenek ve göreneklerimizin ağır ağır kaybolduğu günümüzde Mesir Şenlikleri yaklaşık beş yüzyıldır sürdürülen bir öneme sahiptir
Anason : İştah açıcı ve karminatif olarak kullanılır Karminatif tesir bağırsaklardaki fermantasyona engel olmasından ileri gelir
Hindistan Cevizi Ve Beşbase : Kaynatılmış suyu mide ağrılarına iyi kazanç Etkisi bileşimdeki uçucu yağlardan ileri gelir
Çivit : Insanlar arasında kabakulak ve pnömonide iyi geldiği bilinir Bebeklerin ağız mukozasındaki ağrılı yaraların tedavisinde kullanılır
Çöpçini : Kökünün kaynatılmış suyu ekzemede kullanılır Bileşimindeki tanenden dolayı astrenjan etkisi vardır
Çörek Otu : Gaz söktürücü olarak kullanılır
Darfülfül : Bedeni ısıtıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır
Hardal Tohumu : İştah açıcı ve mide ıslah edici olarak toz halinde kullanılır Cilt hastalıklarında iltihap ve sancı giderici etkisi vardır
Havlican : Öksürük kesici ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır Sindirimi kolaylaştırır gazı dağıtır balgamı giderir
Hiyarşenbe : Mushil olarak kullanılmaktadır Bileşiminde antrekion türevi vardır
Kakule : Tat verici gaz söktürücü iştah açıcı olarak kullanılır
Karabiber : Öksürük kesici uyarıcı ve baharat olarak kullanılmaktadır
Karanfil : Ağız kokusu gidermede diş çürüklerinde ve ağrılarında kullanılır Bileşimindeki karanfil esansı antiseptik ve ağrı gidericidir
Kebabe : İdrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır
Kimyon : Baharat gaz söktürücü iştah açıcı ve terletici olarak kullanılır
Mesir macunun asıl kullanımında bulunan baharat çeşitlerinin bir kısmının doğa da artık bulunmuyor olması nedeni ile mevcut baharatlar ile bu işlem yürütülmektedir *