Bazal metabolizma bir insanın istirahat halinde günlük hayatını idame ettirebilmek için gereksinim duyduğu minimum kaloridir. Metabolik sürat; vücudunuzun aldığı besinleri güce dönüştürme ve bu enerjiyi kalori olarak yakma kapasitesini söz eder. Metabolizmanız gereğince çalışıyorsa, aldığınız besinler kolaylıkla kuvvete dönüştürülüyor ve bu güç eksiksiz olarak yakılıyor. Bunun tersine metabolik süratiniz genetik olarak yavaş çalışıyorsa ya da hastalık üzere rastgele bir nedenden ötürü yavaşladıysa, besinleri güce ve kaloriye dönüştürme kapasiteniz azalıyor. Bunun sonucunda ise; çokça kaloriler yakılamıyor, yağlar depolanıyor ve kilo artışı görülüyor. Metabolizmanızı hızlandırmak için işte size teklifler.
1.Kas orantısını artırıp, vücut yazını azalmak
Metabolizma vücut bileşimleri tarafından etkilenmektedir. Bu bileşimler, vücuttaki kas ve yağ dokularının birbirlerine orantısıdır. Kaslar, vücutta yağlardan daha ziyade kalori kullanırlar. Kaslı vücuda sahip olan kimselerin, daha az vücut yağına sahip olmalarından ötürü, daha süratli metabolizmaları vardır. Örneğin tıpkı uzunluk ve kiloda olan iki kimseyi ele alalım. Bunlardan sistemli olarak aerobik çalışma, vücut geliştirme, fitness ve gibisi aletli programlan uygulayan kişinin vücut yağ orantısı daha düşüktür. Oburu ise hiçbir sportif aktivite yapmadığı için, vücut yağ nispeti öbür insana orantıyla daha yüksektir ve hasebiyle metabolizma suratı da yavaştır. Sair bir deyişle, bir numara kişinin vücut fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için, 2. insandan daha çokça kalori harcaması gerekmektedir.
2.Hormonların tesiri
Yaşınız ilerledikçe buna koşut olarak metabolik süratiniz da yavaşlıyor. O denli ki, 20’li yaşlardan sonra vücudunuz her 10 yıllık devirde yüzde 2 – 3 daha az güç yakmaya başlıyor. Bunun sebebi menopoz üzere hormonal faktörler de devreye girince metabolizmanızın yavaşlamasıdır. Başka taraftan, yaşımız ilerledikçe azalan bedensel aktivite seviyesi, kas kitlesinde azalmaya ve yağ depolarında artmaya yol açıyor. Metabolizma suratı yavaşladığı takdirde, obezite oluşma riski artıyor. Obeziteye eğilimli kimselerde görülen en değerli özellikler haddinden fazla iştahın yanı sıra, yağ yıkımının azalmış olması. Yağların ziyade alınması yağ yıkımını handikaplar. Münasebetiyle yağ tüketimi, günlük besin tüketiminin yüzde 30’unu aşmamalıdır.
3.Haydi egzersiz yapalım
Egzersiz yapmak ve kas kitlemizi artırmak metabolizmayı hızlandırmanın en tesirli yoludur. Pekala egzersiz sırasında yağ yakmak için kalp atışımız kaç olmalıdır ?
Aerobik karakterde bir çalışma sırasında maksimum kalp atım sayınızın (MHR) belirlenmesi, çalışma emel ve verimi açısından kıymetlidir. Bu sayı şöyle hesaplanır: 220 - yaş formülü bu hesap için kullanılır. Buna formüle nazaran 20 yaşındaki bir kişinin, "Maksimum kalp atım sayısı" 200, 50 yaşındaki bir kişinin ise 170 dir. Aerobik çalışma sırasında nabzınız (HR); maksimum kalp atım sayınız ( MHR ) x % 50'si ile MHR x % 80'i arasında değişmelidir. Bu aralığa "Faydalı Antrenman Sınırı"(Training Effect Zone) denir. Bu hesaba nazaran, 20 yaşındaki bir kimsenin nabzı (HR), 100 ile 160 sayısı arasında değişmelidir. Bunun üstünde bir nabız sayısı daha çokça aerobik bir yarar sağlamaz.
Düşük metabolizma suratının yarattığı kilolardan kurtulmanın en kolay yolu, sistemli egzersiz yapmaktır. Şayet daha az kilo almak istiyorsanız, daha çok egzersiz yapmalı ve daha çok yağsız kas kitlesine sahip olmalısınız. Yani, ortalama metabolik suratınızı artırarak daha ziyade kalori yakmalısınız.
4. Yeşil çay
Yeşil çay da krom, manganez, selenyum ve çinko üzere ve kimi mineraller, bitkisel A vitamini, E vitamini, C vitamini bulunur. Bu içeriği yeşil çayı güçlü bir antioksidan yapar. Yeşil çayda bulunan ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ ismi verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen bir biyolojik öğenin vücuttaki yağ yakım suratını artırarak obeziteyle savaşmada rol oynayabileceği bildirilmektedir. Çeşitli çalışmalarda yeşil çayda bulunan kateşinlerden yüksek nispette alan bireylerin total, deri altı karın yağlarında ve trigliseridlerinde büyük düşüş gözlendiği bildirilmiştir. Araştırmacılar, yeşil çayla alınan kateşinin, sindirim sisteminde enzimlerin aktivitesini yavaşlatarak ve kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak, kilo kaybını artıracağı üzerinde durmaktadır. Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg. arasında polifenol bulunmaktadır. Önerilen ölçüyse günde 2-3 kupa yeşil çay yahut 100-750 mg./yeşil çay ekstresi almaktır.
1.Kas orantısını artırıp, vücut yazını azalmak
Metabolizma vücut bileşimleri tarafından etkilenmektedir. Bu bileşimler, vücuttaki kas ve yağ dokularının birbirlerine orantısıdır. Kaslar, vücutta yağlardan daha ziyade kalori kullanırlar. Kaslı vücuda sahip olan kimselerin, daha az vücut yağına sahip olmalarından ötürü, daha süratli metabolizmaları vardır. Örneğin tıpkı uzunluk ve kiloda olan iki kimseyi ele alalım. Bunlardan sistemli olarak aerobik çalışma, vücut geliştirme, fitness ve gibisi aletli programlan uygulayan kişinin vücut yağ orantısı daha düşüktür. Oburu ise hiçbir sportif aktivite yapmadığı için, vücut yağ nispeti öbür insana orantıyla daha yüksektir ve hasebiyle metabolizma suratı da yavaştır. Sair bir deyişle, bir numara kişinin vücut fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için, 2. insandan daha çokça kalori harcaması gerekmektedir.
2.Hormonların tesiri
Yaşınız ilerledikçe buna koşut olarak metabolik süratiniz da yavaşlıyor. O denli ki, 20’li yaşlardan sonra vücudunuz her 10 yıllık devirde yüzde 2 – 3 daha az güç yakmaya başlıyor. Bunun sebebi menopoz üzere hormonal faktörler de devreye girince metabolizmanızın yavaşlamasıdır. Başka taraftan, yaşımız ilerledikçe azalan bedensel aktivite seviyesi, kas kitlesinde azalmaya ve yağ depolarında artmaya yol açıyor. Metabolizma suratı yavaşladığı takdirde, obezite oluşma riski artıyor. Obeziteye eğilimli kimselerde görülen en değerli özellikler haddinden fazla iştahın yanı sıra, yağ yıkımının azalmış olması. Yağların ziyade alınması yağ yıkımını handikaplar. Münasebetiyle yağ tüketimi, günlük besin tüketiminin yüzde 30’unu aşmamalıdır.
3.Haydi egzersiz yapalım
Egzersiz yapmak ve kas kitlemizi artırmak metabolizmayı hızlandırmanın en tesirli yoludur. Pekala egzersiz sırasında yağ yakmak için kalp atışımız kaç olmalıdır ?
Aerobik karakterde bir çalışma sırasında maksimum kalp atım sayınızın (MHR) belirlenmesi, çalışma emel ve verimi açısından kıymetlidir. Bu sayı şöyle hesaplanır: 220 - yaş formülü bu hesap için kullanılır. Buna formüle nazaran 20 yaşındaki bir kişinin, "Maksimum kalp atım sayısı" 200, 50 yaşındaki bir kişinin ise 170 dir. Aerobik çalışma sırasında nabzınız (HR); maksimum kalp atım sayınız ( MHR ) x % 50'si ile MHR x % 80'i arasında değişmelidir. Bu aralığa "Faydalı Antrenman Sınırı"(Training Effect Zone) denir. Bu hesaba nazaran, 20 yaşındaki bir kimsenin nabzı (HR), 100 ile 160 sayısı arasında değişmelidir. Bunun üstünde bir nabız sayısı daha çokça aerobik bir yarar sağlamaz.
Düşük metabolizma suratının yarattığı kilolardan kurtulmanın en kolay yolu, sistemli egzersiz yapmaktır. Şayet daha az kilo almak istiyorsanız, daha çok egzersiz yapmalı ve daha çok yağsız kas kitlesine sahip olmalısınız. Yani, ortalama metabolik suratınızı artırarak daha ziyade kalori yakmalısınız.
4. Yeşil çay
Yeşil çay da krom, manganez, selenyum ve çinko üzere ve kimi mineraller, bitkisel A vitamini, E vitamini, C vitamini bulunur. Bu içeriği yeşil çayı güçlü bir antioksidan yapar. Yeşil çayda bulunan ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ ismi verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen bir biyolojik öğenin vücuttaki yağ yakım suratını artırarak obeziteyle savaşmada rol oynayabileceği bildirilmektedir. Çeşitli çalışmalarda yeşil çayda bulunan kateşinlerden yüksek nispette alan bireylerin total, deri altı karın yağlarında ve trigliseridlerinde büyük düşüş gözlendiği bildirilmiştir. Araştırmacılar, yeşil çayla alınan kateşinin, sindirim sisteminde enzimlerin aktivitesini yavaşlatarak ve kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak, kilo kaybını artıracağı üzerinde durmaktadır. Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg. arasında polifenol bulunmaktadır. Önerilen ölçüyse günde 2-3 kupa yeşil çay yahut 100-750 mg./yeşil çay ekstresi almaktır.