Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Meyve Tohumlarının Yararları-Faydaları

Meyve Tohumlarının Yararları-Faydaları

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Meyve Tohumlarının Faydaları ,Meyve Tohumlarının Faydaları , Hanği Tohum Neye İyi Geliyor ?

Meyveler değin tohumlarının da besleyici olduğu, böylece mutlaka değerlendirilmeleri gerektiği bildirildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Asım Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitki tohumlarının ahali aralarında yaygın olarak ‘çekirdek ’ olarak bilindiğini, bazen de bitkinin tohumunun, meyvesi ile karıştırıldığını söyledi

Bitkilerin tohumlarının organik ve inorganik maddeler bakımından çok zengin olduğunu belirten Prof Dr Kadıoğlu, Tohumlarda azami yer alan organik bileşikler karbonhidrat ve yağlardır bu nedenle bilimsel sınıflandırmada tohumlar, karbonhidrat ve yağ ihtiva edenler olmak üzere ikiye ayrılırlar Bazı istisnalar olmakla beraber proteinler tohumlarda azami yer alan 3 grup organik maddedir dedi

Prof Dr Kadıoğlu, bunlara ilave olarak tohumların alkaloidler, fenolik bileşikler, pigmentler, organik asitler, amino asitler, vitaminler (bilhassa B grubu) ve mineral maddeleri de belirtilmiş oranlarda bulundurduklarını açıklama ederek, Varlıklı içeriğinden nedeniyle tohumlar, insan ve hayvanlar için fazla besleyicidirler Hayvanlara ait yumurtaların gıda içeriği ne dek yüksekse, bitki tohumlarının besleyici özelliği de benzer derecede ya da daha yüksektir diğer taraftan değişik tohumlar alkaloidler, fenolikler ve glikozitler gibi hap yapımında kullanılan hammaddelerin kaynağını oluşturduklarından, bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar diye konuştu

TOHUMLAR ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP

Çoğu tohumun E vitamini içerdiğinden dolayı antioksidan özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Prof Dr Kadıoğlu, şöyle devam etti:

Tohumlar, genelde toksik madde ihtiva etmezler Fakat bazı tohumların toksik madde ihtiva ettikleri de bilinmektedir bu nedenle tohumların kullanımında özenli olunmalı, bazen aşırı tüketimden kaçınılmalıdır Bitki tohumlarının kimyasal içeriği ırsi olarak kontrol edilir böylece her türün tohumlarının kimyasal bileşenleri aynıdır Sadece bileşenlerin miktarları ortamdan ortama değişebilir Tümör tohumlarını çok büyük bir dikkatle üretirler Çünkü ur nesillerini devam ettirmek için genel olarak tohumlarını kullanırlar

Prof Dr Asım Kadıoğlu, bitkilerin, tohumlarını yayan insan ve hayvanlara meyvelerini bir ödül olarak sunduğu, böylece lezzetli meyvelerin yayılımının daha geniş ve çabuk olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

Millet tarafından besin ve tedavi nedeniyle kullanılan paha biçilmez tohumlar bulunmaktadır Halk Müziği, bir takım meyveleri tüketirken aynı zamanda tohumlarını da tüketmiş olurlar bu nedenle besleyicilik değeri daha da yükselmiş olur Mesela incir, dut, nar, üzüm, ağaççileği, böğürtlen, çilek, frenküzümü ve kivi bu gruptadır Bunun dışındaki meyvelerin tohumları keza tüketilebilir Örneğin kayısı, badem, yerfıstığı, Antepfıstığı ve çamfıstığı gibi bazı meyve tohumları çerez olarak tüketilir Meyvelerin ihtiva ettiği tohumların hepsinin belirtilmiş oranlarda insan sağlığı için manâlı olduğunu söylemek mümkündür

TIBBİ ÖNEM TAŞIYAN MEYVE TOHUMLARI

Prof Dr Asım Kadıoğlu, yıllardan beri kullanılmış ve tıbbi önemi deneyim ile sabit olan bir takım meyve tohumlarını ve faydalarını şöyle sıraladı:

Ayva tohumu: İçeriğinde yağ ve yüzde 20 oranında musilaj bulunur Çocuk ishallerinde, boğaz hastalıklarında ve deride yumuşatıcı olarak kullanılır Annelerin sütünü ise artırır

Acıbadem tohumu: Yağ ve amigdalin glikoziti bakımından zengindir Öksürük kesici, idrar artırıcı, ve bağırsak kurtlarını düşürücü olarak etkilidir Fazla miktarda kullanılırsa zehirli tesir yapabilir

Muşmula tohumu: İdrar artırıcı etkiye sahiptir Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır

Şeftali tohumu: Yağ içerir ve amigdalin isimli bir glikozit taşır Karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı etkilidir Fazla alındığında zehir etkisi yapabilir

Kayısı tohumu: Tohumlarda yer alan yağ cilt bakımında, göz kenarlarında oluşan kırışıklıklarda kullanılır

Antepfıstığı tohumu: Insanlar göre yenilen kısımdır Yağ, sakaroz ve protein bakımından zengindir Vücut, zihin ve cinsel gücü artırır Öksürüğe iyi gelir, böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir

Fındık tohumu: Ahali kadar yenilen kısımdır Yağ oranı fazladır Protein, şeker, fosfor, kalsiyum taşır Zor verici ve cinsel gücü artırıcı etkisi vardır Son yıllarda ise kolesterol düşürücü etkileri üzerinde durulmaktadır

Çamfıstığı tohumu: Irk tarafından yenilen kısımdır Akciğer ve yürek hastalıklarında faydalıdır Cinsel gücü artırır

Ceviz tohumu: Halk göre yenilen kısımdır Zor verici özellikleri yanına mide ve barsak için de yararlıdır Zekayı geliştirir *
 
858,496Konular
982,161Mesajlar
30,105Kullanıcılar
jactellerSon üye
Üst Alt