iltasyazilim
FD Üye
Meyve Tohumlarının Faydaları ,Meyve Tohumlarının Faydaları , Hanği Tohum Neye İyi Geliyor ?
Meyveler değin tohumlarının da besleyici olduğu, böylece mutlaka değerlendirilmeleri gerektiği bildirildi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Asım Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitki tohumlarının ahali aralarında yaygın olarak ‘çekirdek ’ olarak bilindiğini, bazen de bitkinin tohumunun, meyvesi ile karıştırıldığını söyledi
Bitkilerin tohumlarının organik ve inorganik maddeler bakımından çok zengin olduğunu belirten Prof Dr Kadıoğlu, Tohumlarda azami yer alan organik bileşikler karbonhidrat ve yağlardır bu nedenle bilimsel sınıflandırmada tohumlar, karbonhidrat ve yağ ihtiva edenler olmak üzere ikiye ayrılırlar Bazı istisnalar olmakla beraber proteinler tohumlarda azami yer alan 3 grup organik maddedir dedi
Prof Dr Kadıoğlu, bunlara ilave olarak tohumların alkaloidler, fenolik bileşikler, pigmentler, organik asitler, amino asitler, vitaminler (bilhassa B grubu) ve mineral maddeleri de belirtilmiş oranlarda bulundurduklarını açıklama ederek, Varlıklı içeriğinden nedeniyle tohumlar, insan ve hayvanlar için fazla besleyicidirler Hayvanlara ait yumurtaların gıda içeriği ne dek yüksekse, bitki tohumlarının besleyici özelliği de benzer derecede ya da daha yüksektir diğer taraftan değişik tohumlar alkaloidler, fenolikler ve glikozitler gibi hap yapımında kullanılan hammaddelerin kaynağını oluşturduklarından, bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar diye konuştu
TOHUMLAR ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP
Çoğu tohumun E vitamini içerdiğinden dolayı antioksidan özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Prof Dr Kadıoğlu, şöyle devam etti:
Tohumlar, genelde toksik madde ihtiva etmezler Fakat bazı tohumların toksik madde ihtiva ettikleri de bilinmektedir bu nedenle tohumların kullanımında özenli olunmalı, bazen aşırı tüketimden kaçınılmalıdır Bitki tohumlarının kimyasal içeriği ırsi olarak kontrol edilir böylece her türün tohumlarının kimyasal bileşenleri aynıdır Sadece bileşenlerin miktarları ortamdan ortama değişebilir Tümör tohumlarını çok büyük bir dikkatle üretirler Çünkü ur nesillerini devam ettirmek için genel olarak tohumlarını kullanırlar
Prof Dr Asım Kadıoğlu, bitkilerin, tohumlarını yayan insan ve hayvanlara meyvelerini bir ödül olarak sunduğu, böylece lezzetli meyvelerin yayılımının daha geniş ve çabuk olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
Millet tarafından besin ve tedavi nedeniyle kullanılan paha biçilmez tohumlar bulunmaktadır Halk Müziği, bir takım meyveleri tüketirken aynı zamanda tohumlarını da tüketmiş olurlar bu nedenle besleyicilik değeri daha da yükselmiş olur Mesela incir, dut, nar, üzüm, ağaççileği, böğürtlen, çilek, frenküzümü ve kivi bu gruptadır Bunun dışındaki meyvelerin tohumları keza tüketilebilir Örneğin kayısı, badem, yerfıstığı, Antepfıstığı ve çamfıstığı gibi bazı meyve tohumları çerez olarak tüketilir Meyvelerin ihtiva ettiği tohumların hepsinin belirtilmiş oranlarda insan sağlığı için manâlı olduğunu söylemek mümkündür
TIBBİ ÖNEM TAŞIYAN MEYVE TOHUMLARI
Prof Dr Asım Kadıoğlu, yıllardan beri kullanılmış ve tıbbi önemi deneyim ile sabit olan bir takım meyve tohumlarını ve faydalarını şöyle sıraladı:
Ayva tohumu: İçeriğinde yağ ve yüzde 20 oranında musilaj bulunur Çocuk ishallerinde, boğaz hastalıklarında ve deride yumuşatıcı olarak kullanılır Annelerin sütünü ise artırır
Acıbadem tohumu: Yağ ve amigdalin glikoziti bakımından zengindir Öksürük kesici, idrar artırıcı, ve bağırsak kurtlarını düşürücü olarak etkilidir Fazla miktarda kullanılırsa zehirli tesir yapabilir
Muşmula tohumu: İdrar artırıcı etkiye sahiptir Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır
Şeftali tohumu: Yağ içerir ve amigdalin isimli bir glikozit taşır Karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı etkilidir Fazla alındığında zehir etkisi yapabilir
Kayısı tohumu: Tohumlarda yer alan yağ cilt bakımında, göz kenarlarında oluşan kırışıklıklarda kullanılır
Antepfıstığı tohumu: Insanlar göre yenilen kısımdır Yağ, sakaroz ve protein bakımından zengindir Vücut, zihin ve cinsel gücü artırır Öksürüğe iyi gelir, böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir
Fındık tohumu: Ahali kadar yenilen kısımdır Yağ oranı fazladır Protein, şeker, fosfor, kalsiyum taşır Zor verici ve cinsel gücü artırıcı etkisi vardır Son yıllarda ise kolesterol düşürücü etkileri üzerinde durulmaktadır
Çamfıstığı tohumu: Irk tarafından yenilen kısımdır Akciğer ve yürek hastalıklarında faydalıdır Cinsel gücü artırır
Ceviz tohumu: Halk göre yenilen kısımdır Zor verici özellikleri yanına mide ve barsak için de yararlıdır Zekayı geliştirir *
Meyveler değin tohumlarının da besleyici olduğu, böylece mutlaka değerlendirilmeleri gerektiği bildirildi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Asım Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitki tohumlarının ahali aralarında yaygın olarak ‘çekirdek ’ olarak bilindiğini, bazen de bitkinin tohumunun, meyvesi ile karıştırıldığını söyledi
Bitkilerin tohumlarının organik ve inorganik maddeler bakımından çok zengin olduğunu belirten Prof Dr Kadıoğlu, Tohumlarda azami yer alan organik bileşikler karbonhidrat ve yağlardır bu nedenle bilimsel sınıflandırmada tohumlar, karbonhidrat ve yağ ihtiva edenler olmak üzere ikiye ayrılırlar Bazı istisnalar olmakla beraber proteinler tohumlarda azami yer alan 3 grup organik maddedir dedi
Prof Dr Kadıoğlu, bunlara ilave olarak tohumların alkaloidler, fenolik bileşikler, pigmentler, organik asitler, amino asitler, vitaminler (bilhassa B grubu) ve mineral maddeleri de belirtilmiş oranlarda bulundurduklarını açıklama ederek, Varlıklı içeriğinden nedeniyle tohumlar, insan ve hayvanlar için fazla besleyicidirler Hayvanlara ait yumurtaların gıda içeriği ne dek yüksekse, bitki tohumlarının besleyici özelliği de benzer derecede ya da daha yüksektir diğer taraftan değişik tohumlar alkaloidler, fenolikler ve glikozitler gibi hap yapımında kullanılan hammaddelerin kaynağını oluşturduklarından, bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar diye konuştu
TOHUMLAR ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP
Çoğu tohumun E vitamini içerdiğinden dolayı antioksidan özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Prof Dr Kadıoğlu, şöyle devam etti:
Tohumlar, genelde toksik madde ihtiva etmezler Fakat bazı tohumların toksik madde ihtiva ettikleri de bilinmektedir bu nedenle tohumların kullanımında özenli olunmalı, bazen aşırı tüketimden kaçınılmalıdır Bitki tohumlarının kimyasal içeriği ırsi olarak kontrol edilir böylece her türün tohumlarının kimyasal bileşenleri aynıdır Sadece bileşenlerin miktarları ortamdan ortama değişebilir Tümör tohumlarını çok büyük bir dikkatle üretirler Çünkü ur nesillerini devam ettirmek için genel olarak tohumlarını kullanırlar
Prof Dr Asım Kadıoğlu, bitkilerin, tohumlarını yayan insan ve hayvanlara meyvelerini bir ödül olarak sunduğu, böylece lezzetli meyvelerin yayılımının daha geniş ve çabuk olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
Millet tarafından besin ve tedavi nedeniyle kullanılan paha biçilmez tohumlar bulunmaktadır Halk Müziği, bir takım meyveleri tüketirken aynı zamanda tohumlarını da tüketmiş olurlar bu nedenle besleyicilik değeri daha da yükselmiş olur Mesela incir, dut, nar, üzüm, ağaççileği, böğürtlen, çilek, frenküzümü ve kivi bu gruptadır Bunun dışındaki meyvelerin tohumları keza tüketilebilir Örneğin kayısı, badem, yerfıstığı, Antepfıstığı ve çamfıstığı gibi bazı meyve tohumları çerez olarak tüketilir Meyvelerin ihtiva ettiği tohumların hepsinin belirtilmiş oranlarda insan sağlığı için manâlı olduğunu söylemek mümkündür
TIBBİ ÖNEM TAŞIYAN MEYVE TOHUMLARI
Prof Dr Asım Kadıoğlu, yıllardan beri kullanılmış ve tıbbi önemi deneyim ile sabit olan bir takım meyve tohumlarını ve faydalarını şöyle sıraladı:
Ayva tohumu: İçeriğinde yağ ve yüzde 20 oranında musilaj bulunur Çocuk ishallerinde, boğaz hastalıklarında ve deride yumuşatıcı olarak kullanılır Annelerin sütünü ise artırır
Acıbadem tohumu: Yağ ve amigdalin glikoziti bakımından zengindir Öksürük kesici, idrar artırıcı, ve bağırsak kurtlarını düşürücü olarak etkilidir Fazla miktarda kullanılırsa zehirli tesir yapabilir
Muşmula tohumu: İdrar artırıcı etkiye sahiptir Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır
Şeftali tohumu: Yağ içerir ve amigdalin isimli bir glikozit taşır Karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı etkilidir Fazla alındığında zehir etkisi yapabilir
Kayısı tohumu: Tohumlarda yer alan yağ cilt bakımında, göz kenarlarında oluşan kırışıklıklarda kullanılır
Antepfıstığı tohumu: Insanlar göre yenilen kısımdır Yağ, sakaroz ve protein bakımından zengindir Vücut, zihin ve cinsel gücü artırır Öksürüğe iyi gelir, böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir
Fındık tohumu: Ahali kadar yenilen kısımdır Yağ oranı fazladır Protein, şeker, fosfor, kalsiyum taşır Zor verici ve cinsel gücü artırıcı etkisi vardır Son yıllarda ise kolesterol düşürücü etkileri üzerinde durulmaktadır
Çamfıstığı tohumu: Irk tarafından yenilen kısımdır Akciğer ve yürek hastalıklarında faydalıdır Cinsel gücü artırır
Ceviz tohumu: Halk göre yenilen kısımdır Zor verici özellikleri yanına mide ve barsak için de yararlıdır Zekayı geliştirir *