Meyveli Yoğurt Tarifi
Ev Yapımı Meyveli Yoğurt
imagesmeyveliyogurttarifiresimli5ad3e64076152
Malzemeler:
3 bardak gunluk sut ½ bardak krema (heavy cream), (tercihe bağlı) 1 dolu corba kaşığı bal ¼ bardak taze yoğurt, maya olarak 12 bardak cilek, irice doğranmış 12 corba kaşığı şeker 6 kucuk cam kavanoz (herbiri 150ml hacminde)
Yapılışı:
Meyveleri kucuk bir tencereye alıp ustune şekeri serpin Kısık ateş ustunde şeker eriyene kadar 12 taşım kaynatın Kenara alıp ılıması icin bekletin Sutu ve kremayı, kalın altlı bir tencereye alıp bir taşım kaynatın (Eğer, daha koyu bir yoğurt istenirse sut 10 dakika daha kaynatılarak suyu ucurulabilir) Tencereyi kenara alıp 1520 dakika kadar ılıması icin bekletin Yuzeyde oluşan kaymağı ara sıra karıştırın Maya olan yoğurdu geniş bir kaba alın, balı ilave edip karıştırın Meyvelerin tanelerini tel suzgec icine alıp 5 dakika kadar suyunu suzdurun Meyvelerin suzulmuş tanelerini eşit olarak kavanozlara pay edin Suzulen suyu kapaklı bir kap icinde buzdolabına kaldırın Bu meyve ozune 1 bardak kadar soğuk su ilave edip kendinize lezzetli bir şerbet hazırlayabilirsiniz Sutun sıcaklığını kontrol edin Serce parmağınızı sutun icine batırın Sut ılık değil, sıcak olmalı ancak parmağınızı da yakmamalıdır Yoğurdun mayalandığı ideal sıcaklık yaklaşık 50 derecedir (50˚C110˚F) Eğer sıvı termometreniz varsa sutun sıcaklığını bu şekilde de kontrol edebilirsiniz Mayalama zamanı gelince; sutten bir kepce alıp mayanın icine katın ve iyice karıştırın Bu şekilde alıştırılmış mayayı sute ilave edip 12 dakika karıştırın Karışımı kavanozlara eşit şekilde pay edip fırın tepsisinin uzerine yerleştirin Fırını 50 dereceye ayarlayıp tepsiyi icine yerleştirin 4 saat boyunca fırında tutarak mayalanmasını sağlayın Bunun icin, fırın yerine evin sıcak bir koşesini de kullanabilirsiniz Ancak, kaplarınızı battaniyelerle ve ortulerle kesinlikle soğumayacak şekilde sarıp sarmalanız gerekir Aksi takdirde yoğurdunuz tutmayabilir Yoğurtları fazla hareket ettirmeden fırından alıp dışarda oda sıcaklığına gelmesini bekleyin Yoğurtları yine yavaşca, titretmeden buzdolabına yerleştirin En az 12 saat formunu bulması icin dinlendirin
Ev Yapımı Meyveli Yoğurt
imagesmeyveliyogurttarifiresimli5ad3e64076152
Malzemeler:
3 bardak gunluk sut ½ bardak krema (heavy cream), (tercihe bağlı) 1 dolu corba kaşığı bal ¼ bardak taze yoğurt, maya olarak 12 bardak cilek, irice doğranmış 12 corba kaşığı şeker 6 kucuk cam kavanoz (herbiri 150ml hacminde)
Yapılışı:
Meyveleri kucuk bir tencereye alıp ustune şekeri serpin Kısık ateş ustunde şeker eriyene kadar 12 taşım kaynatın Kenara alıp ılıması icin bekletin Sutu ve kremayı, kalın altlı bir tencereye alıp bir taşım kaynatın (Eğer, daha koyu bir yoğurt istenirse sut 10 dakika daha kaynatılarak suyu ucurulabilir) Tencereyi kenara alıp 1520 dakika kadar ılıması icin bekletin Yuzeyde oluşan kaymağı ara sıra karıştırın Maya olan yoğurdu geniş bir kaba alın, balı ilave edip karıştırın Meyvelerin tanelerini tel suzgec icine alıp 5 dakika kadar suyunu suzdurun Meyvelerin suzulmuş tanelerini eşit olarak kavanozlara pay edin Suzulen suyu kapaklı bir kap icinde buzdolabına kaldırın Bu meyve ozune 1 bardak kadar soğuk su ilave edip kendinize lezzetli bir şerbet hazırlayabilirsiniz Sutun sıcaklığını kontrol edin Serce parmağınızı sutun icine batırın Sut ılık değil, sıcak olmalı ancak parmağınızı da yakmamalıdır Yoğurdun mayalandığı ideal sıcaklık yaklaşık 50 derecedir (50˚C110˚F) Eğer sıvı termometreniz varsa sutun sıcaklığını bu şekilde de kontrol edebilirsiniz Mayalama zamanı gelince; sutten bir kepce alıp mayanın icine katın ve iyice karıştırın Bu şekilde alıştırılmış mayayı sute ilave edip 12 dakika karıştırın Karışımı kavanozlara eşit şekilde pay edip fırın tepsisinin uzerine yerleştirin Fırını 50 dereceye ayarlayıp tepsiyi icine yerleştirin 4 saat boyunca fırında tutarak mayalanmasını sağlayın Bunun icin, fırın yerine evin sıcak bir koşesini de kullanabilirsiniz Ancak, kaplarınızı battaniyelerle ve ortulerle kesinlikle soğumayacak şekilde sarıp sarmalanız gerekir Aksi takdirde yoğurdunuz tutmayabilir Yoğurtları fazla hareket ettirmeden fırından alıp dışarda oda sıcaklığına gelmesini bekleyin Yoğurtları yine yavaşca, titretmeden buzdolabına yerleştirin En az 12 saat formunu bulması icin dinlendirin