iltasyazilim
FD Üye
Mide ekşimesi,mide yanması 20 ile 50 yaş aralarında çoğu insanda görülen çok yaygın bir rahatsızlıktır Midede yanma şehvetli yemekten önce, yemek yemek sırasında ya da yemekten 23 saat daha sonra hissediliyor Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede birincil değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin zorunlu değişimini karşılamak üzere uyarıyor Bu sırada oluşan bir dengesizlik,aşırı asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine neden oluyor
Önceden büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman derhal bir lokma ekmek içi çiğnermiş Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın dürüst bir usul olduğunu bildiren günümüz doktorları da az lakin sık yemeyi öneriyorlar Öğünleri küçülterek çoğu kez yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar
Yemeğe daha fazla zaman ayırın Ayaküstü yok, sofrada oturarak yiyin Telaş yemek yemek mide işlevine hasar veriyor Kendinize daha artı vakit ayırıp yemek yemeyi bir yükümlülük yok de bir keyif anına dönüştürün
Ağzınıza küçük lokmalar elde etmek midenin sindirim için gerekli salgıları daha basit üretmesine tezgâhtar olur Lokmaları uzun uzun çiğneyin Bu, midenizde şişlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar
Sofradan tıkabasa doymadan kalkın Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide aralıksız genişler Eğer kemerinizi fazla sıkmışsanız yanma duygusal duymanız çok doğal İçi dolu bir plastik torbayı düşünün Bütün ortasından bir ipi kemer gibi sımsıkı bağlayın Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır Mide de aynı böyle… bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin
Akşam öğününden anında sonra tat alma kaçamakları yapmayın Huysuz takdirde mide gece her tarafında çalışıp yorulur Akşam yemeği ile uyku arası minimum üç saat olmalı Yani yemek yemek yedikten asgari 3 saat sonradan yatın Gece yatarken sağ yanlamasına dönerek yatmayın Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir
Yemek Yemek yedikten daha sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin Somurtkan takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz
Gıda ve içeceklerin fazla sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına hasar verebilir böylece gıda ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin
Sigaradan uzaktan durun
Yemekten sonradan uzanmayın Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu aracılığıyla ağzınıza dek gelebilir
Bunlardan Uzaktan Durun
Hazmı basit olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein sebebiyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor Sütlü çikolata, daha eksik yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler başlıca sütsüz olanını seçim etmeli
Kafeinli içecekler mide için çok zararlı Kahve, çay ve kola gibi içecekler alıngan mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin
Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını özenli için Domates ya da portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir böylece sulandırarak ve balla tatlandırarak için
Et suyu ile hazır çorbalardan uzaktan durun Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin Ilınmasını bekleyin
Alkol midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken içki şüphesiz almayın
Ham soğan ve ham meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin
Mide ağrılarınıza son verecek dinç ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz
Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor
Lahana : Lahanayı ham olarak yemeyi seçim edin İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın 1 kerevizi soyup doğrayın 1 havucu temizleyip dilimleyin Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabahleyin akşam suyunu için
Patates : Ham patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su,havuç suyu veya kereviz suyu ile karıştırıp için
Elma sirkesi : Salatalarda veya mezelerde elma sirkesi kullanın
Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin Taze yapraklarını salata olarak yiyin
Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor
Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı fazla asidi kurutarak yanma hissini gideriyor
Meyankökü : Enerjik bir mide koruyucusuYapılan son araştırmalara kadar midedeki fazla asitlenmeyi azaltıyor *
Önceden büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman derhal bir lokma ekmek içi çiğnermiş Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın dürüst bir usul olduğunu bildiren günümüz doktorları da az lakin sık yemeyi öneriyorlar Öğünleri küçülterek çoğu kez yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar
Yemeğe daha fazla zaman ayırın Ayaküstü yok, sofrada oturarak yiyin Telaş yemek yemek mide işlevine hasar veriyor Kendinize daha artı vakit ayırıp yemek yemeyi bir yükümlülük yok de bir keyif anına dönüştürün
Ağzınıza küçük lokmalar elde etmek midenin sindirim için gerekli salgıları daha basit üretmesine tezgâhtar olur Lokmaları uzun uzun çiğneyin Bu, midenizde şişlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar
Sofradan tıkabasa doymadan kalkın Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide aralıksız genişler Eğer kemerinizi fazla sıkmışsanız yanma duygusal duymanız çok doğal İçi dolu bir plastik torbayı düşünün Bütün ortasından bir ipi kemer gibi sımsıkı bağlayın Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır Mide de aynı böyle… bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin
Akşam öğününden anında sonra tat alma kaçamakları yapmayın Huysuz takdirde mide gece her tarafında çalışıp yorulur Akşam yemeği ile uyku arası minimum üç saat olmalı Yani yemek yemek yedikten asgari 3 saat sonradan yatın Gece yatarken sağ yanlamasına dönerek yatmayın Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir
Yemek Yemek yedikten daha sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin Somurtkan takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz
Gıda ve içeceklerin fazla sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına hasar verebilir böylece gıda ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin
Sigaradan uzaktan durun
Yemekten sonradan uzanmayın Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu aracılığıyla ağzınıza dek gelebilir
Bunlardan Uzaktan Durun
Hazmı basit olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein sebebiyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor Sütlü çikolata, daha eksik yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler başlıca sütsüz olanını seçim etmeli
Kafeinli içecekler mide için çok zararlı Kahve, çay ve kola gibi içecekler alıngan mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin
Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını özenli için Domates ya da portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir böylece sulandırarak ve balla tatlandırarak için
Et suyu ile hazır çorbalardan uzaktan durun Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin Ilınmasını bekleyin
Alkol midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken içki şüphesiz almayın
Ham soğan ve ham meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin
Mide ağrılarınıza son verecek dinç ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz
Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor
Lahana : Lahanayı ham olarak yemeyi seçim edin İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın 1 kerevizi soyup doğrayın 1 havucu temizleyip dilimleyin Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabahleyin akşam suyunu için
Patates : Ham patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su,havuç suyu veya kereviz suyu ile karıştırıp için
Elma sirkesi : Salatalarda veya mezelerde elma sirkesi kullanın
Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin Taze yapraklarını salata olarak yiyin
Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor
Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı fazla asidi kurutarak yanma hissini gideriyor
Meyankökü : Enerjik bir mide koruyucusuYapılan son araştırmalara kadar midedeki fazla asitlenmeyi azaltıyor *