Mide ekşimesi çabucak derhal herkesin yemeklerden sonra yaşadığı meselelerden biridir. Çoklukla soda üzere içeceklerle yanma azaltılmaya çalışılsa da aslında mide ekşimesi önemli bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Evet mide ekşimesi neden olur? Mide ekşimesi nasıl makbul? Mide ekşimesine uygun gelen besinler nelerdir? Sizler için çok merak edilen bu problemlerin cevaplarını araştırdık.
Mide asidinin çokça salgılanması ile mide ekşimesi yaşanır. Asidi artıran nedenler ise çevresel faktörlerdir. Yağlı ve ağır beslenme sonucu yaşanan bu durum kişinin ömür kalitesini olumsuz tesirler. Ziyade ve sistemsiz yemek yeme ve akabinde hareket etmeden uzanma sigara ya da çay tüketilmesi mide ekşimesini artırır. Bunun dışında da birtakım rahatsızlıklara mide ekşimesini tetikler. Tıpkı artırımdan sinirsel ve ruhsal bunalımlarda mide ekşimesini etkileyen durumlar arasında mekan alır. Bağırsak ülseri, ülser, safra kesesi iltihabı, reflü ve gastrit üzere marazlar da mide ekşimesine neden olur. Ayrıyeten mide ekşimesi yemek borusu darlığı, mide çıkışı darlığı, kalp ve sair illetlerin da habercisi olabilir. Bu yüzden mide ekşimesi hafife alınacak bir rahatsızlık değildir. Şikayetler artmadan bir mütehassısa görülmesinde yarar var. Bilirkişiler ekseriyetle mide ekşimesinin gece artığını vurguluyor. Bunun nedeni ise vücudun geceleri kendini yenilerken yaşadığı deformasyonları yenilemede zorluk çekmesidir.
MİDE EKŞİMESİ NEDEN OLUR?
- Ölçüsüz yemek yiyerek mide duvarını genişletmek
- Sistemsiz ve çok yağlı beslenme
- Gerilim, depresyon ve üzüntü
- Istenilmeyen alışkanlıklar
- Yemeği çiğnemeden yutmak
- Gluten ve laktoz
- Antibiyotik ilaçların yan tesirler
MİDE EKŞİMESİNE YETERLI GELEN BESİNLER NELEDİR?
BAL
Bir ılık su bardağına bir yemek kaşığı bal ve yarım çay bardağı limon ekleyin. Bu karışımı yemeklerden bir saat evvel tüketin. Karışım mide asidini dengeleyerek ekşimenin şiddetini azaltır.
KARBONAT
Mide yanması ve mide ekşimesinde tesirli olan karbonatı bir bardak ılık su ile karıştırıp yemek öncesi ve sonrası tüketiniz.
ELMA
Elma suyu mide asidini dengelemede tesirlidir. Ayrıyeten elma içerdiği antiseptik sayesinde mide duvarını yenileyerek mide ekşimesinin şiddetini azaltır.
AYRAN YAHUT YOĞURT
Tam yağlı yoğurt yahut ayran mide asidinin orantısını düşürür. Mideyi rahatlatarak yemek tarafken yaşanan ağrıları azaltır. Bilirkişiler münhasıran yemekle birlikte yoğurt tüketilmesini tavsiye eder.
MUZ
Tabiatta bulunan en tesirli antiasit olan muz da mide ekşimesine yeterli gelir. Yemekten çabucak sonra çay bölgesine bir adet muz tüketerek bu rahatsızlığı azalta bilirsiniz. Lakin kabızlık sorunu yaşayanlar muz tüketimini dikkat etmeli.
BADEM
Sindirimde tesirli olan badem mide ekşimesine de yeterli gelir. Bademi ezerek tüketin.