iltasyazilim
FD Üye
Sindirim Güçlüğü, gastrit ve diğer mide şikayetleri
Yemekten sonradan midede hissedilen şişliğin sebebi fazla havadır
Midede ve karındaki şişlik hissinin sebebi yutulan hava veya hazmederken bağırsaklarda oluşan gazlardır
Mideyi yoranlar:
Hazmedilmesi zor olan besinler: Lahana ve baklagiller
Karbonik asit içeren içecekler: Kola ya da limonata
Tatlı ve yağlı yiyecekler: Kebap ve pasta
Süratli yemek
Hareketsizlik
Gerginlik ve endişe
HAZIMSIZLIK
Psikolojik nedenler ve hatalı besin sonucu ortaya çıkan sindirim güçlüğü bir aydan uzun sürerse ciddiye alınmalı
Çağdaş hayat biçiminin getirdiği aşırı gerginlik, baştan savma yemek yemek yeme alışkanlığı, nehir, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi dispepsi ya da tıbbi adıyla hazımsızlık sorununun sıklığını artırıyor
Genelde kolay bir sorun olarak görülen dispepsi sorunu şeker hastalığı, ülser, yemek yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini unutmamak gerekiyor
Gebelikte sindirim güçlüğü
Dispepsi nedeni ile başvuran hastaların takriben yarısında herhangi bir organik veya sistemik niçin bulunamadığına dikkat çeken Prof Dr Nadir Kaya, 'Bu durum ise işlevsel dispepsi olarak adlandırılır' diyor ve ekliyor: 'Işlevsel hazımsızlıkta, asgari bir aydan daha uzun süreli tekrarlayan karın ağrısı ve karnın üst kısmında rahatsızlık şehvetli laf konusudur Bu belirtileri açıklayacak hiçbir klinik, laboratuar, endoskopik ya da ultrasonografik semptom yoktur
Fonksiyonel hazımsızlıkta düşünülen hastadan detaylı bir öykü alınmalı, organik ve sistemik hastalıklar araştırılmalıdır Dispepsi problemi olan hastalarda sorunun kaynağının kesin olarak ortaya konması için uzun uzadıya inceleme yapılması büyük ağırlık taşıyor
Kilo kaybı, yutma güçlüğü, anemi, kanama, sarılık, kusma, ailede kanser öyküsü bulunması gibi belirtilerin alarm belirtileri olarak görüldüğünü gösteren Prof Dr Nadir Kaya, 'Bu belirtileri olan hastalarda mutlaka endoskopik analiz yapılmalıdır' diyor
Gastritli ya da ülserli hastanın ne gibi şikâyetleri olur?
Mide bölgesinde (epigastrium) sancı, şişlik, gaz, açlık şehvetli ve sık yeme isteği, gece aç karnına uyandıran ve bir şeyler yenince ya da antiasit denen çiğneme haplarıyla geçen sızı gibi şikâyetler olabilir Bazı hastalarda ise hiçbir gözle görülür biçimde şikâyet olmaksızın ilk elden kanama veya daha nadir olarak mide delinmesi gibi acil tablolarla ülser kendini gösterebilir (daha çok yaşlılarda)
Gastrit nedir?
Gastrit en kısa tanımıyla mide iltihabıdır Fazla sık konulan bir teşhistir ama çoğu kez de hatalı konulur Midesi ağrıyana ve endoskopi yapılan birçok hastaya 'gastrit' teşhisi konulur kesin olarak gastrit teşhisi konulabilmesi için, mideden alınan bir doku parçalarının (biyopsi) patolog tarafından incelenmesi ve bu bölgede cerahat bulması gerekir
Neden midede cerahat oluyor?
Eğer gerçekten bir insanda gastrit varsa bunun belirtilen nedenleri de vardır Aslında biz gastriti üçe ayırıyoruz
1 İlaçlar, kimyasal maddeler, içki, radyasyon gibi sebeplere yan
2 Mikrobik nedene ast gastrit (Helicobakter pylori gastriti)
3 Otoimmun gastrit (Tip A gastrit)
Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaçlar (bunlar tıbbi kaynaklarda 'nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar' olarak geçerler) mide ve duodenumda (onikiparmakbarsağı ) erozyon (tahriş) ve ülserlere (yaralar) sebep olabilir Sıkça kullanılan Aspirin, naproksen, diklofenak, ibuprofen, indomethacin gibi ilaçlar akut hemorajikerozif gastritin en sık nedenidirler
Bu cins, ağrılarla ortaya çıkabileceği gibi kanamalara da niçin olabilir Örneğin mide kanamasıyla hastaneye başvuran hastalarda bu alıcı ilaçların kullanımına alt kanamalar ülser kanamalarından sonra ikinci sırada yer alır
Gastritin nedenleri nelerdir?
Antiromatizmal ilaçların ve ağrı kesicilerin hatalı kullanımı
Helicobakter pylori mikrobu
Alkol, sigara, fena gıda, öteki ilaçlar
Radyasyona maruz kalmak
Otoimmun mekanizmalar (vücudun kendi dokularında harabiyet yapması) *
Yemekten sonradan midede hissedilen şişliğin sebebi fazla havadır
Midede ve karındaki şişlik hissinin sebebi yutulan hava veya hazmederken bağırsaklarda oluşan gazlardır
Mideyi yoranlar:
Hazmedilmesi zor olan besinler: Lahana ve baklagiller
Karbonik asit içeren içecekler: Kola ya da limonata
Tatlı ve yağlı yiyecekler: Kebap ve pasta
Süratli yemek
Hareketsizlik
Gerginlik ve endişe
HAZIMSIZLIK
Psikolojik nedenler ve hatalı besin sonucu ortaya çıkan sindirim güçlüğü bir aydan uzun sürerse ciddiye alınmalı
Çağdaş hayat biçiminin getirdiği aşırı gerginlik, baştan savma yemek yemek yeme alışkanlığı, nehir, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi dispepsi ya da tıbbi adıyla hazımsızlık sorununun sıklığını artırıyor
Genelde kolay bir sorun olarak görülen dispepsi sorunu şeker hastalığı, ülser, yemek yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini unutmamak gerekiyor
Gebelikte sindirim güçlüğü
Dispepsi nedeni ile başvuran hastaların takriben yarısında herhangi bir organik veya sistemik niçin bulunamadığına dikkat çeken Prof Dr Nadir Kaya, 'Bu durum ise işlevsel dispepsi olarak adlandırılır' diyor ve ekliyor: 'Işlevsel hazımsızlıkta, asgari bir aydan daha uzun süreli tekrarlayan karın ağrısı ve karnın üst kısmında rahatsızlık şehvetli laf konusudur Bu belirtileri açıklayacak hiçbir klinik, laboratuar, endoskopik ya da ultrasonografik semptom yoktur
Fonksiyonel hazımsızlıkta düşünülen hastadan detaylı bir öykü alınmalı, organik ve sistemik hastalıklar araştırılmalıdır Dispepsi problemi olan hastalarda sorunun kaynağının kesin olarak ortaya konması için uzun uzadıya inceleme yapılması büyük ağırlık taşıyor
Kilo kaybı, yutma güçlüğü, anemi, kanama, sarılık, kusma, ailede kanser öyküsü bulunması gibi belirtilerin alarm belirtileri olarak görüldüğünü gösteren Prof Dr Nadir Kaya, 'Bu belirtileri olan hastalarda mutlaka endoskopik analiz yapılmalıdır' diyor
Gastritli ya da ülserli hastanın ne gibi şikâyetleri olur?
Mide bölgesinde (epigastrium) sancı, şişlik, gaz, açlık şehvetli ve sık yeme isteği, gece aç karnına uyandıran ve bir şeyler yenince ya da antiasit denen çiğneme haplarıyla geçen sızı gibi şikâyetler olabilir Bazı hastalarda ise hiçbir gözle görülür biçimde şikâyet olmaksızın ilk elden kanama veya daha nadir olarak mide delinmesi gibi acil tablolarla ülser kendini gösterebilir (daha çok yaşlılarda)
Gastrit nedir?
Gastrit en kısa tanımıyla mide iltihabıdır Fazla sık konulan bir teşhistir ama çoğu kez de hatalı konulur Midesi ağrıyana ve endoskopi yapılan birçok hastaya 'gastrit' teşhisi konulur kesin olarak gastrit teşhisi konulabilmesi için, mideden alınan bir doku parçalarının (biyopsi) patolog tarafından incelenmesi ve bu bölgede cerahat bulması gerekir
Neden midede cerahat oluyor?
Eğer gerçekten bir insanda gastrit varsa bunun belirtilen nedenleri de vardır Aslında biz gastriti üçe ayırıyoruz
1 İlaçlar, kimyasal maddeler, içki, radyasyon gibi sebeplere yan
2 Mikrobik nedene ast gastrit (Helicobakter pylori gastriti)
3 Otoimmun gastrit (Tip A gastrit)
Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaçlar (bunlar tıbbi kaynaklarda 'nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar' olarak geçerler) mide ve duodenumda (onikiparmakbarsağı ) erozyon (tahriş) ve ülserlere (yaralar) sebep olabilir Sıkça kullanılan Aspirin, naproksen, diklofenak, ibuprofen, indomethacin gibi ilaçlar akut hemorajikerozif gastritin en sık nedenidirler
Bu cins, ağrılarla ortaya çıkabileceği gibi kanamalara da niçin olabilir Örneğin mide kanamasıyla hastaneye başvuran hastalarda bu alıcı ilaçların kullanımına alt kanamalar ülser kanamalarından sonra ikinci sırada yer alır
Gastritin nedenleri nelerdir?
Antiromatizmal ilaçların ve ağrı kesicilerin hatalı kullanımı
Helicobakter pylori mikrobu
Alkol, sigara, fena gıda, öteki ilaçlar
Radyasyona maruz kalmak
Otoimmun mekanizmalar (vücudun kendi dokularında harabiyet yapması) *