iltasyazilim
FD Üye
Üniversitelerde 700 sene ders olarak okutulan hekimlerin piri İbni Sina ’nın Tıp Kanunu' kitabından bugüne değin hiçbir yerde rastlamadığınız çok özel formülleriyle şifa bitkilerin reçeteleri…
Dr Yaman SÖNMEZ ve Tarihçi Ahmet ALMAZ hazırladı
Mide ve karaciğer dostu
TAZE ÜZÜM
Taze üzüm ve kuru üzüm, bağırsak ağrılarına mükemmel kazanç Mide ve karaciğere şifadır Kuru üzüm, böbrek ve mesaneye faydalıdır Taze üzüm bağırsakları uyarır, gaz yapar
Beyaz, kırmızı olan, siyah kırmızı olanıyla inceliği, tadı, sertliği ve öteki özellikleri bakımından aynı ise de, beyazı seçim edilir Üzüm toplandıktan daha sonra iki ya da üç gün bekletilirse, daha iyi olur
İÇERİĞİ
Üzüm kabuğu, soğuk ve kurudur; hazmı zordur İçi sıcak ve rutubetlidir Onun tohumları kuru ve soğuktur
YARARLARI
Yararları: Üzüm, dalından koparıldığında yenirse, gaz yapar; ama kabuğu kuruyana dek asılan üzüm çok besleyicidir Bu yönüyle üzüm incire aynı; o kadar az zararlı yöne vardır
Çoğunlukla besleyicidir İncirden biraz daha az besleyicidir Olgun üzümün zararı olgun olmayan nispetle daha azdır Eğer o hazmedilirse, absorbe edilmesi (emilmesi), beslemesi zorlaşır Üzümün olugununun besleyici değeri, genel olarak onun suyundan fazladır Ancak, onun suyunun nüfuz etmesi (emilmesi) daha hızlıdır
BESIN ORGANLARI
Taze üzüm ve kuru üzüm, bağırsak ağrılarına mükemmel kazanç Kuru üzüm, böbrek ve mesaneye faydalıdır ve dalından koparılmış üzüm, bağırsaklarda uyarıcı tesir yapar Gaz yapıcı özelliği vardır; bütün üzümler mesane için zararlıdır
KURU HURMA
ÖZELLİKLERİ
O, kuru hummadır Hicaz halkı, ona kasb der Neced halkı, ona urk ve yersum derler
İÇERİĞİ: Olağan kuruluk ve sıcaklıktadır Onun ikinci dereceye yakın sıcaklıkta olduğu söylenir
YARARLARI: Onda kabız tesir vardırMediyi güçlendirir
KARANFİİLAĞIZ KOKUSUNA BİREBİR
Çin yöresinde yetişen bir bitkidir Karanfil, bu bitkinin meyvesidir Onun yasemine benzediği, fakat süre içinde siyahlaştığı söylenir Erkeği, zeytin çekirdeği gibidir; ondan daha uzun ve daha siyah renktedir Erkek nevi, Hindistan adalarındaki bir ağacın altında yetişir Bunun sakızının kuvveti, yenildiğinde 'ilk'inki (zamk) gibidir
NİTELİKLERİ: Onun iyi cinsinin caf (kuru tohum) gibi tatlı, fazla hoş bir kokusu vardır
İÇERİĞİ: Üçüncü derecede sıcak ve kurudur
GÜZELLIK: Ağız kokusunu giderir
GÖRME: Gözü kuvvetlendirir; gözün perdesine (katarakt) ve körlüğüne iyi gelir
Beslenme ORGANLARI: Mideyi ve karaciğeri güçlendirir; gasyana yararlıdır
*
Dr Yaman SÖNMEZ ve Tarihçi Ahmet ALMAZ hazırladı
Mide ve karaciğer dostu
TAZE ÜZÜM
Taze üzüm ve kuru üzüm, bağırsak ağrılarına mükemmel kazanç Mide ve karaciğere şifadır Kuru üzüm, böbrek ve mesaneye faydalıdır Taze üzüm bağırsakları uyarır, gaz yapar
Beyaz, kırmızı olan, siyah kırmızı olanıyla inceliği, tadı, sertliği ve öteki özellikleri bakımından aynı ise de, beyazı seçim edilir Üzüm toplandıktan daha sonra iki ya da üç gün bekletilirse, daha iyi olur
İÇERİĞİ
Üzüm kabuğu, soğuk ve kurudur; hazmı zordur İçi sıcak ve rutubetlidir Onun tohumları kuru ve soğuktur
YARARLARI
Yararları: Üzüm, dalından koparıldığında yenirse, gaz yapar; ama kabuğu kuruyana dek asılan üzüm çok besleyicidir Bu yönüyle üzüm incire aynı; o kadar az zararlı yöne vardır
Çoğunlukla besleyicidir İncirden biraz daha az besleyicidir Olgun üzümün zararı olgun olmayan nispetle daha azdır Eğer o hazmedilirse, absorbe edilmesi (emilmesi), beslemesi zorlaşır Üzümün olugununun besleyici değeri, genel olarak onun suyundan fazladır Ancak, onun suyunun nüfuz etmesi (emilmesi) daha hızlıdır
BESIN ORGANLARI
Taze üzüm ve kuru üzüm, bağırsak ağrılarına mükemmel kazanç Kuru üzüm, böbrek ve mesaneye faydalıdır ve dalından koparılmış üzüm, bağırsaklarda uyarıcı tesir yapar Gaz yapıcı özelliği vardır; bütün üzümler mesane için zararlıdır
KURU HURMA
ÖZELLİKLERİ
O, kuru hummadır Hicaz halkı, ona kasb der Neced halkı, ona urk ve yersum derler
İÇERİĞİ: Olağan kuruluk ve sıcaklıktadır Onun ikinci dereceye yakın sıcaklıkta olduğu söylenir
YARARLARI: Onda kabız tesir vardırMediyi güçlendirir
KARANFİİLAĞIZ KOKUSUNA BİREBİR
Çin yöresinde yetişen bir bitkidir Karanfil, bu bitkinin meyvesidir Onun yasemine benzediği, fakat süre içinde siyahlaştığı söylenir Erkeği, zeytin çekirdeği gibidir; ondan daha uzun ve daha siyah renktedir Erkek nevi, Hindistan adalarındaki bir ağacın altında yetişir Bunun sakızının kuvveti, yenildiğinde 'ilk'inki (zamk) gibidir
NİTELİKLERİ: Onun iyi cinsinin caf (kuru tohum) gibi tatlı, fazla hoş bir kokusu vardır
İÇERİĞİ: Üçüncü derecede sıcak ve kurudur
GÜZELLIK: Ağız kokusunu giderir
GÖRME: Gözü kuvvetlendirir; gözün perdesine (katarakt) ve körlüğüne iyi gelir
Beslenme ORGANLARI: Mideyi ve karaciğeri güçlendirir; gasyana yararlıdır
*