iltasyazilim
FD Üye
Mide Yanması Nedir
Mide Yanması Tedavisi
Mide Yanması hakkında Veri
Mide Yanmasını Önleyen Yiyecekler
Yemek borusunun daha aşağı kısmında, altında özofegal sfinkter olarak adlandırılan halka gibi bir adale vardır Bu kas aynı bir valf gibi çalışır Bir yiyecek yuttuğunuzda, bu halka sözde kas yiyeceğin mideye girmesi için açılır Bu halka sonradan, yiyeceklerin yemek yemek borusuna kaçmaması için kapanır
Bu sfinkter kas sürükleyici çalışmadığında ise, midedeki yiyecekler ve asit yemek borusuna geri döner Yemek borusunda midedeki gibi koruyucu bir tabaka olmadığı için, asit burada acıya neden olur
Midede, oldukça artı miktarda asit salgılanmasına rağmen,asidin zararlı etkilerinden kendini koruyacak birçok koruma mekanizması da mevcuttur
Midenin hareketleri ve içindeki basıncın artması ile mide içeriğinin yemek borusuna geçmesini engelleyen,yemek borusunun mideye antre seviyesinde KÖS dediğimiz (Kardia özofajial Sfinkter Yemek borusu daha aşağı ucundaki büzük) bir bölüm vardır
Sfinkterin tatmin edici çalışmaması sonucunda, midenin asitli materyalinin yemek borusuna geri kaçması sonucunda mide ekşimesi ve yanması meydana gelir Yemek Yemek borusunun içini örten iç tabakasının aside aleyhinde kendini koruyacak yapısı yoktur sonuç olarak fışkıran asidin miktarı ve yemek yemek borusu ile temasta kalma süresi gibi bazı faktörlerin etkisi ile yemek yemek borusu iç yüzeyinin yanması sonucunda hafif kızarıklıktan derin ve kanayan ülserlere değin öbür hasarlar görülebilir
Yemek Yemek borusu kendi doğal hareketleri ile kendine gelen asitli içeriği mide içerisinde doğru göndermeye çalışır Yemek Yemek borusunun buhareketlerini bozan bir takım hastalıklarda hasarlar daha pozitif meydana kazanç
Alışılagelmiş şartlarda geceleri yatarken ve yemeklerden sonra daha artı edinmek üzere günde takriben on on beş defa gözlenen olağan bir olaydır Yanmayımeydana getiren nedenlerin başında ( %6570 ) daha alçak yemek borusu büzüğünün eksik çalışması olduğu saptanmıştır
Gastro Özofajial Reflü Sendromu,(GÖRS)mide asidinin yemek borusuna dürüst fışkırması sonucunda meydana gelen değişik durumları anlatmak için kullanılır Genel Olarak mide üstünde ya da göğsün ortasındaki kemiğin aşağıda yanma biçiminde hissedilir Çeneye ve boğaza yayılabilir Bazıları boğazında acı ,ekşi, asit tadı alırlar Hastaların bu yanma belirtileri ikisaat kadar sürebilir Genelde, yemek yemeyle artar
Midenin on iki parmak bağırsağına içten boşalmasını azaltan nedenler, mide içeriğinin yemek borusuna doğru fışkırmasını artırmaktadır(Mide çıkış bölgesindeki darlıklar)
Yaşlılarda ve özellikle hamilelerde GÖRS'e alt mide ekşime ve yanmasına sık rastlanılmaktadır
Mide fıtıklarında (diyaframın aşağı mideyi yerinde tutan bağların zayıflaması sonucu mide üst kısmının göğüs boşluğuna içten fıtıklaşması ) GÖRS'e yan ekşime, yanma çok görülmektedir
Mide Yanmasının Tedavisi
Yatmadan önce gıda ve içeceklerden uzakta durmak(süt dahil)
Sigara ve alkolü bırakmak
Zayıflamak
KÖS basıncını arttıran reflü olan materyelin asiditesini azaltan ,mide boşalmasını hızlandıran asidik materyelin yemek yemek borusuna fışkırmasını azaltan ilaçlar kullanılır
Mide yanması için ne yemeli ne yememeli
Hazmı basit olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın Ağır yağlı, fazla kremalı veya soslu besinleri yemeyin Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein sebebiyle hassas mideye hasar vererek yanma hissine yol açıyor Sütlü çikolata, daha az yağ taşıyan bitter çikolataya oranla daha güvenli olmayan olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli
Kafeinli içecekler mide için fazla zararlı Kahve, akarsu ve kola gibi içecekler alıngan mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin
Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını tedbirli için Domates ya da portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir böylece sulandırarak ve balla tatlandırarak için
Et suyu ile hazır çorbalardan uzak durun Diğer çorbaları ise fazla sıcak içmeyin Ilınmasını bekleyin
Alkol midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken içki muhakkak almayın
Çiğ soğan ve ham meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin
Mide ağrılarınıza son verecek dinç ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz
Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak bütün sorunları giderebilir İçeriğinde yer alan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor
Lahana : Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp benzer miktarda elma suyu ile karıştırın ve için Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın 1 kerevizi soyup doğrayın 1 havucu temizleyip dilimleyin Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabahleyin akşam suyunu için
Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su,havuç suyu veya kereviz suyu ile karıştırıp için
Elma sirkesi : Salatalarda veya mezelerde elma sirkesi kullanın
Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz ışık halkası getiriyor
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin Taze yapraklarını salata olarak yiyin
Zeytinyağı : Ham olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte yer alan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor
Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor
Meyankökü : Dinç bir mide koruyucusuYapılan son araştırmalara kadar midedeki fazla asitlenmeyi azaltıyor *
Mide Yanması Tedavisi
Mide Yanması hakkında Veri
Mide Yanmasını Önleyen Yiyecekler
Yemek borusunun daha aşağı kısmında, altında özofegal sfinkter olarak adlandırılan halka gibi bir adale vardır Bu kas aynı bir valf gibi çalışır Bir yiyecek yuttuğunuzda, bu halka sözde kas yiyeceğin mideye girmesi için açılır Bu halka sonradan, yiyeceklerin yemek yemek borusuna kaçmaması için kapanır
Bu sfinkter kas sürükleyici çalışmadığında ise, midedeki yiyecekler ve asit yemek borusuna geri döner Yemek borusunda midedeki gibi koruyucu bir tabaka olmadığı için, asit burada acıya neden olur
Midede, oldukça artı miktarda asit salgılanmasına rağmen,asidin zararlı etkilerinden kendini koruyacak birçok koruma mekanizması da mevcuttur
Midenin hareketleri ve içindeki basıncın artması ile mide içeriğinin yemek borusuna geçmesini engelleyen,yemek borusunun mideye antre seviyesinde KÖS dediğimiz (Kardia özofajial Sfinkter Yemek borusu daha aşağı ucundaki büzük) bir bölüm vardır
Sfinkterin tatmin edici çalışmaması sonucunda, midenin asitli materyalinin yemek borusuna geri kaçması sonucunda mide ekşimesi ve yanması meydana gelir Yemek Yemek borusunun içini örten iç tabakasının aside aleyhinde kendini koruyacak yapısı yoktur sonuç olarak fışkıran asidin miktarı ve yemek yemek borusu ile temasta kalma süresi gibi bazı faktörlerin etkisi ile yemek yemek borusu iç yüzeyinin yanması sonucunda hafif kızarıklıktan derin ve kanayan ülserlere değin öbür hasarlar görülebilir
Yemek Yemek borusu kendi doğal hareketleri ile kendine gelen asitli içeriği mide içerisinde doğru göndermeye çalışır Yemek Yemek borusunun buhareketlerini bozan bir takım hastalıklarda hasarlar daha pozitif meydana kazanç
Alışılagelmiş şartlarda geceleri yatarken ve yemeklerden sonra daha artı edinmek üzere günde takriben on on beş defa gözlenen olağan bir olaydır Yanmayımeydana getiren nedenlerin başında ( %6570 ) daha alçak yemek borusu büzüğünün eksik çalışması olduğu saptanmıştır
Gastro Özofajial Reflü Sendromu,(GÖRS)mide asidinin yemek borusuna dürüst fışkırması sonucunda meydana gelen değişik durumları anlatmak için kullanılır Genel Olarak mide üstünde ya da göğsün ortasındaki kemiğin aşağıda yanma biçiminde hissedilir Çeneye ve boğaza yayılabilir Bazıları boğazında acı ,ekşi, asit tadı alırlar Hastaların bu yanma belirtileri ikisaat kadar sürebilir Genelde, yemek yemeyle artar
Midenin on iki parmak bağırsağına içten boşalmasını azaltan nedenler, mide içeriğinin yemek borusuna doğru fışkırmasını artırmaktadır(Mide çıkış bölgesindeki darlıklar)
Yaşlılarda ve özellikle hamilelerde GÖRS'e alt mide ekşime ve yanmasına sık rastlanılmaktadır
Mide fıtıklarında (diyaframın aşağı mideyi yerinde tutan bağların zayıflaması sonucu mide üst kısmının göğüs boşluğuna içten fıtıklaşması ) GÖRS'e yan ekşime, yanma çok görülmektedir
Mide Yanmasının Tedavisi
Yatmadan önce gıda ve içeceklerden uzakta durmak(süt dahil)
Sigara ve alkolü bırakmak
Zayıflamak
KÖS basıncını arttıran reflü olan materyelin asiditesini azaltan ,mide boşalmasını hızlandıran asidik materyelin yemek yemek borusuna fışkırmasını azaltan ilaçlar kullanılır
Mide yanması için ne yemeli ne yememeli
Hazmı basit olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın Ağır yağlı, fazla kremalı veya soslu besinleri yemeyin Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein sebebiyle hassas mideye hasar vererek yanma hissine yol açıyor Sütlü çikolata, daha az yağ taşıyan bitter çikolataya oranla daha güvenli olmayan olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli
Kafeinli içecekler mide için fazla zararlı Kahve, akarsu ve kola gibi içecekler alıngan mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin
Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını tedbirli için Domates ya da portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir böylece sulandırarak ve balla tatlandırarak için
Et suyu ile hazır çorbalardan uzak durun Diğer çorbaları ise fazla sıcak içmeyin Ilınmasını bekleyin
Alkol midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken içki muhakkak almayın
Çiğ soğan ve ham meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin
Mide ağrılarınıza son verecek dinç ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz
Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak bütün sorunları giderebilir İçeriğinde yer alan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor
Lahana : Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp benzer miktarda elma suyu ile karıştırın ve için Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın 1 kerevizi soyup doğrayın 1 havucu temizleyip dilimleyin Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabahleyin akşam suyunu için
Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su,havuç suyu veya kereviz suyu ile karıştırıp için
Elma sirkesi : Salatalarda veya mezelerde elma sirkesi kullanın
Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz ışık halkası getiriyor
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin Taze yapraklarını salata olarak yiyin
Zeytinyağı : Ham olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte yer alan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor
Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor
Meyankökü : Dinç bir mide koruyucusuYapılan son araştırmalara kadar midedeki fazla asitlenmeyi azaltıyor *