Mis Üzere Aşure Tanımı İçin Gereçler
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı fasulye
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru kayısı
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı kuru incir
- 200 gr fındık
- 200 gr fıstık
- 2 adet elma
- 1 su bardağı süt
- 4 su bardağı toz şeker ( ölçü artırılabilir)
- 5 litre su
- Karanfil, çubuk tarçın
- Toz fıstık, fındık, ceviz, hindistan cevizi, nar, toz tarçın
Mis Üzere Aşure Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle bir gece evvelce kuru fasulye ve nohutu başka kaplarda su ile ıslatıyoruz.
- Aşurelik buğdayı rengi beyazlaşana kadar en az 7-8 kere suda düzgünce yıkıyoruz.
- Bu basamak çok kıymetli şayet buğdayı güzelce yıkamazsak aşuremizin rengi koyu ve his bur renk olmayacaktır.
- Yıkanan aşuremizi de bir gece evvelce su ile ocakta kaynadıktan sonra 10 ek kaynatıp altını kapatıyoruz sabaha kadar bu halde bekleyerek şişmiş hale gelmiş olacak.
- Sonraki gün kuru kayısı ve inciri küp küp doğruyoruz ve ılık su ile ıslatıyoruz birebir halde kuru inciri de doğrayıp ıslatalım ki aşuremiz berrak olsun.
- Geceden kaynatıp bıraktığımız buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerine yaklaşık beş litre su ekleyelim ve kaynamaya bırakalım öbür yandan kuru fasulye ve nohutu başka tencerede yumuşayana dek haşlayalım.
- Haşlanan fasulye ve nohutu tencereye ekleyelim.
- Islattığımız kuru kayısı, kuru üzümü, suyunu süzerek tencereye ekleyelim.
- Fındık ,fıstık ,küp küp doğranmış elma ,iki adet çubuk tarçını da tencereye ek edelim.
- Daha sonra aşureyi yaklaşık yarım saat kadar kaynamaya bırakalım.
- Bu ortada yarım bardak suyun içinde 5-6 adet karanfil atıp cezvede kayanatalım ve bu suyu da aşureyi ekleyelim.
- Kıvam alan aşuremize dört bardak tozşeker ve bir bardak süt ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım.
- Aşuremiz bir mühlet ılıdıktan sonra servis kaselerine alarak servis edelim.
- Üzerini dilediğiniz halde süsleyebilirsiniz.