Mis Gibi Tereyağı Kokulu İspir Fasulyesi (Çayeli Fasulyesi) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı ispir fasulyesi (İspir kuru fasulyesi, şeker fasulye olmak zorunda)
- 100-200 gram dana veya kuzu kuşbaşı
- 2 su bardağı süt
- 4 küçük diş sarımsak(büyükse iki diş yeterli)
- 1 iri kuru soğan
- 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası
- 1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 200 gram tereyağı veya sadeyağ (çok gelebilir diye düşünmeyin bu kadar gerekiyor)
- 3 tatlı kaşığı şeker (çay kaşığının biraz büyüğü)
- 3 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
Mis Gibi Tereyağı Kokulu İspir Fasulyesi (Çayeli Fasulyesi) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- 2 su bardağı ispir kuru fasulyemizi ,1 çay kaşığı şeker, 1 su bardağı süt ve 3 su bardağı suyu karıştırıp fasulyelerimizi en az 12 saat tercihen 24 saate yakın bekletiyoruz.
- Sütlü su karışımında beklettiğimiz ispir fasulyelerimizi süzüyoruz. Ve tekrar şeker bir bardak süt ve üç bardak su karışımızı yapıp fasulyelerimizi yumuşayana kadar haşlıyoruz.
- Fırında attığımızda yanmayacak bir tencerede (toprak veya döküm olabilir) 200 gram tercihen sadeyağ yok ise tereyağı eritiyoruz.
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekliyoruz (zeytinyağı mecburi değil).
- İnce ince doğranmış bir büyük baş kuru soğanımızı, sarımsaklarımızı ve küçük kuşbaşı halindeki etlerimizi ekliyoruz.
- Etler ve soğan piştikten sonra 1 yemek kaşığı tepeleme biber salçası, 1 yemek kaşığı tepeleme domates salçası, 1tatlı kaşığı şeker ve yeterince tuz ekleyip biraz kavuruyoruz.
- Haşladığımız ispir kuru fasulyelerimizi süzüyoruz.
- Tereyağı ve salçamızın olduğu tencereye boşaltıp ezmeden biraz kavuruyoruz.
- Üzerine 2 su bardağı su, pul biber ve karabiberi ekleyip karıştırıyoruz.
- 10-15 dakika tencerede pişiriyoruz (lezzet katması için içerisine 2-3 yeşil sivri biber ekleyip piştikten sonra geri alabilirsiniz. )
- Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında fasulyenizin kalitesine göre 30-40 dakika pişiriyoruz.
- Piştikten sonra 15 dakika dinlendirip afiyetle yiyebilirsiniz.