mısır Yemek Kulturu
Mısır, coğrafi konum olarak uc onemli bolgeye ayrılır Birincisi kuzeyda 1000 kmlik bir kıyı şeridi olan Akdeniz kıyısı ile, doğuda yine 1000 kmlk Kızıldeniz kıyı şerididir İkinci bolge ise Nil Deltasıdır
Yuzolcumu kucuk olan bu bolge nufus yoğunluğu acısından en fazla olanıdır Ucuncu bolge ise, Nil Nehrinin her iki tarafında ve Sina Yarımadasının ortasında bulunan coldur Bu coğrafi konum, toplumun sosyoekonomik konumunu belirlediği gibi yeme alışkanlıklarını da belirler
Kıyı şeridinde daha cok balık ve deniz urunleri, Nil Nehri Deltası'nda ise pirinc ve kumes hayvanları yenir Colde ise daha cok kuzu, koyun ve bakliyat tuketilir
Mısırlılar kahvaltıda ekmek, tereyağı, recel, bal ve değişik peynirler yer, yanında ise sut veya cay icerler Bazı bolgelerde kahvaltıda kaynamış yumurta, bazılarında ise Tameya denilen Mısır'a ozgu bir yemek yerler Tameya bakla ve undan yapılmış bir ceşit sebze koftesidir Kızartıldıktan sonra uzerine susam serpilerek yenir
Mısırlılar oğle yemeklerini, oğleden sonra saat dort civarında yerler Oğle yemeği kışın, corba, tavuk veya kuzu eti, salata veya sebze, makama veya pilavdan oluşur ve meyve ile biter
Mısır sıcak bir ulke olduğu icin, Mısır Mutfağı genelde sebze ve meyveye dayalıdır Bu ulkede cok bol ve ceşitli sebze ve meyve yetişir ve cok da ucuzdur
Mısır halkının yemekleri daha cok tencere yemekleridir Kızartma ve ızgara da sık kullanılan ve sevilen pişirme yontemlerindendir Tencere yemeklerinde en onemli olanlar corbalardır Ozellikle tum baklagilleri kullanarak cok ceşilli ve zengin corbalar yaparlar Baharat ve ot olarak en cok karabiber, kimyon, kuru nane, dereotu, samusak, soğan, maydanoz ve kişniş kullanan Mısırlılar, tatlıya da cok duşkundur Baklava, kadayıf, kabak tatlısı ve tum sutlu tatlılar hemen her gun aranan tatlılardandır Bu tatlıların en onemlilerinden biri Ommu AliAli'nin Annesidir Bu tatlının kucuk bir oykusu vardır Bu oykuye gore, Mısır Hı'i (Osmanlı'nın Mısır Valisi) zaman zaman kıyafet değiştirerek halkın arasına karışır ve onları evlerinde Tanrı misafiriolarak ziyaret ederdi Tine bir akşam Vali, Kahire'nin yan mahallelerinden birindeki kucuk bir evin kapısını calar ve eve konuk olur Kıyafet değişikliğine rağmen Vali'yi tanıyan aile ne ikram edeceği konusunda telaşa duşer Evde yenebilecek hemen hicbir şey yoktur Fakat evin hanımı mulfağındaki malzemelerle, ki bunlar ceşitli kuruyemişler, sut ve yufkadır, cok hoş bir tatlı yapar ve Valiye ikram eder Vali tatlıyı cok sever, ev sahibine tatlının adını sorar Tatlının herhangi bir adı olmadığından ev sahibi birden şaşırır ve hemen tatlıyı karısı yaptığı icin Ommu AliAli'nin Annesider O gun bugun Mısırda bu tatlı unlu olur ve buyuk bir zevkle yenir
Mısırlıların ilkbahar başlangıcında kutlanan Firavunlar Bayramıvardır Bu bayramda Mısırlılar taze soğan, tuzlu balık ve haşlanmış yumurta yerler
Mısırlıların gunluk yaşamında Turk Kahvesinin cok onemli bir yeri vardır Yalnız Mısırlılar bu kahvenin icine cekilmiş kakule katarak, kahveyi kokulandırırlar
Mısır, coğrafi konum olarak uc onemli bolgeye ayrılır Birincisi kuzeyda 1000 kmlik bir kıyı şeridi olan Akdeniz kıyısı ile, doğuda yine 1000 kmlk Kızıldeniz kıyı şerididir İkinci bolge ise Nil Deltasıdır
Yuzolcumu kucuk olan bu bolge nufus yoğunluğu acısından en fazla olanıdır Ucuncu bolge ise, Nil Nehrinin her iki tarafında ve Sina Yarımadasının ortasında bulunan coldur Bu coğrafi konum, toplumun sosyoekonomik konumunu belirlediği gibi yeme alışkanlıklarını da belirler
Kıyı şeridinde daha cok balık ve deniz urunleri, Nil Nehri Deltası'nda ise pirinc ve kumes hayvanları yenir Colde ise daha cok kuzu, koyun ve bakliyat tuketilir
Mısırlılar kahvaltıda ekmek, tereyağı, recel, bal ve değişik peynirler yer, yanında ise sut veya cay icerler Bazı bolgelerde kahvaltıda kaynamış yumurta, bazılarında ise Tameya denilen Mısır'a ozgu bir yemek yerler Tameya bakla ve undan yapılmış bir ceşit sebze koftesidir Kızartıldıktan sonra uzerine susam serpilerek yenir
Mısırlılar oğle yemeklerini, oğleden sonra saat dort civarında yerler Oğle yemeği kışın, corba, tavuk veya kuzu eti, salata veya sebze, makama veya pilavdan oluşur ve meyve ile biter
Mısır sıcak bir ulke olduğu icin, Mısır Mutfağı genelde sebze ve meyveye dayalıdır Bu ulkede cok bol ve ceşitli sebze ve meyve yetişir ve cok da ucuzdur
Mısır halkının yemekleri daha cok tencere yemekleridir Kızartma ve ızgara da sık kullanılan ve sevilen pişirme yontemlerindendir Tencere yemeklerinde en onemli olanlar corbalardır Ozellikle tum baklagilleri kullanarak cok ceşilli ve zengin corbalar yaparlar Baharat ve ot olarak en cok karabiber, kimyon, kuru nane, dereotu, samusak, soğan, maydanoz ve kişniş kullanan Mısırlılar, tatlıya da cok duşkundur Baklava, kadayıf, kabak tatlısı ve tum sutlu tatlılar hemen her gun aranan tatlılardandır Bu tatlıların en onemlilerinden biri Ommu AliAli'nin Annesidir Bu tatlının kucuk bir oykusu vardır Bu oykuye gore, Mısır Hı'i (Osmanlı'nın Mısır Valisi) zaman zaman kıyafet değiştirerek halkın arasına karışır ve onları evlerinde Tanrı misafiriolarak ziyaret ederdi Tine bir akşam Vali, Kahire'nin yan mahallelerinden birindeki kucuk bir evin kapısını calar ve eve konuk olur Kıyafet değişikliğine rağmen Vali'yi tanıyan aile ne ikram edeceği konusunda telaşa duşer Evde yenebilecek hemen hicbir şey yoktur Fakat evin hanımı mulfağındaki malzemelerle, ki bunlar ceşitli kuruyemişler, sut ve yufkadır, cok hoş bir tatlı yapar ve Valiye ikram eder Vali tatlıyı cok sever, ev sahibine tatlının adını sorar Tatlının herhangi bir adı olmadığından ev sahibi birden şaşırır ve hemen tatlıyı karısı yaptığı icin Ommu AliAli'nin Annesider O gun bugun Mısırda bu tatlı unlu olur ve buyuk bir zevkle yenir
Mısırlıların ilkbahar başlangıcında kutlanan Firavunlar Bayramıvardır Bu bayramda Mısırlılar taze soğan, tuzlu balık ve haşlanmış yumurta yerler
Mısırlıların gunluk yaşamında Turk Kahvesinin cok onemli bir yeri vardır Yalnız Mısırlılar bu kahvenin icine cekilmiş kakule katarak, kahveyi kokulandırırlar