Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mısır şurubu zararlı mıdır?

Mısır şurubu zararlı mıdır?
0
81

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Mısır şurubu ile ilgili bilmeniz gerekenleri uzmanlar açıkladıSon yılların en fazla sorulan sorularından biri olan dekstroz şurubu kafaları oldukça kurcalıyor Beslenme Uzmanı Emre Uzun yaptığı araştırmalar sonucunda 2006 yılı itibarı ile Dünya’da yüksek fruktozlu Mısır şurubu üretimi takriben 125 milyon ton iken, ülkemizde 2010 yılı itibarı ile 400 bin ton civarında olduğunu belirtiyor Uzun, ucuz olması ve vücudun haz bölgesini uyarması sebebiyle kullanımı artan bir şekilde arttığını da belirtiyor Ayrıca Dekstroz Şurubu’nun başta pankreas kanseri riski almak üzere böbrek ve akciğer hastalıklarına da davetiye gönderdiğini söylüyor  Beslenme Uzmanı Emre Uzun darı şurubunun şekerden daha ucuz ve bir takım gıdalara özlem edilen özellikleri kazandırması nedeniyle gazlı ve meyveli içecekler, çikolata, kek, şekerleme, reçel, marmelat ve jöle gibi çoğu işlenmiş üründe yaygın bir şekilde kullanıldığını, belirtiyor Uzun süre üzüm şekeri şurubu bakımından zengin diyetle gıda şişmanlık, kardiyovasküler hastalıklar ve öteki metabolik sendromların riskini artırabilir Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bu madde nişastadan elde edilen bir hidroliz ürünüdür Yiyeceklerin raf ömrünü uzattığı, maliyet olarak şekerden daha ucuz olduğu için seçim edilmektedir bununla beraber soğutulmuş gıdalara kristalleşmeyi önler iyi kıvam sağlar, kurabiye tarzı gıdalara da gevrekliklerini korumasını sağlar Nişastadan üretilebildiği için de zahmetsizce arz edilebiliyor Son yapılan çalışmalarda sükroz ve darı şurubu şekerinin pankreas üzerindeki etkilerinin incelendiğini bildiren Emre Uzun, sonucunda sükrozun pankreas kanseriyle ilişkisi bulunmazken, darı şurubunun pankreas kanseri olasılığını arttırdığı istatistiksel olarak belirlendiğinin altını çiziyor  Bunun yanı sıra mısır şurubunun akciğerlerde histopatolojik değişikliklere sebep olduğu ve lezyonlar oluşturduğu ayrıca yüksek miktarda fruktoz tüketiminin böbrek hastalıkları ve toplum sağlığını fena yönde etkilediğini de vurguluyor Diyetisyen Emre Uzun yurtdışında yapılan bir çok araştırmada, nişasta bazlı şeker ile beslenen farelerde algıda zayıflamanın ortaya çıktığını gösterilmiştir Hem Uzun nişasta bazlı şeker kullanımına alt olarak Alzheimer ve demans yarı sinir sistemi dejenerasyonu ortaya çıkmakta ve bunun farklı mekanizmalarının bulunduğunu da belirtiyor  Uzun ‘’ Tabiki bu hastalıkları tek bir sebebe bağlantı kurmak dürüst değildir, Ama içlerinden bir etken olarak nişasta bazlı şeker gösterilebilir, bununla birlikte karın içi yağlanma, karaciğer yağlanmasına da sebep olabileceğini ‘’ söylüyor Keza bir çok dondurma ürünü ne eyvah ancak bu zararlı şekeri içermektedir Bundan korunmak için dondurma tüketimlerini kısıtlamalısınız bununla birlikte bir takım içecek çeşitlerinde, çikolatalarda, bisküvi ve pastalarda da bulunmaktadır Diyetisyen Emre Uzun, nişasta bazlı şeker içerikli besinlerden uzak durulmasını gerektiğini söylerken, paketlerin üzerini kontrol etmenizi ve içerik kısmında bulunan bu maddeyi tespit ederek, alışverişlerini sağlıklı alışverişe dönüştürmenizi öneriyor   id Gad300250
 
858,496Konular
982,146Mesajlar
30,091Kullanıcılar
alqoktaySon üye
Üst Alt