Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Montaigne Denemeler Sozleri

Montaigne Denemeler Sozleri
0
90

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Montaigne Denemeler En Guzel Sozleri

Montaigne'nin tek eseri olan Denemeler kitabından secilmiş sozleri sizlerle paylaşıyoruz

imagesmontaignedenemelersozleri5ad92cd7e6624

Doğa bir ana gibi davranmış bize: İstemiş ki ihtiyaclarımızı gidermek zevkli bir iş de olsun ustelik: Aklımızın istediği şey, iştahımızın da aradığı şey olsun: Onun kurallarını bozmaya hakkımız yok

Cok kez insan dunya işlerini bıraktığını sanır; oysaki bu işlerin yolunu değiştirmekten başka bir şey yapmamıştır

Aslında dev mutluluklar, sevinc ve zevklerin yoldaşları olan guluşler ve oyunlar icinde değil, coğu kez metanet ve sabırla huznun icinde var olur

ev işlerinin az onemli olmaları, daha az yorucu olmalarını gerektirmez

kendimi kırk yaşını aşıp ihtiyarlıgın yolunu tuttugum şu andaki halimle anlatıyorumbundan sonraki halim ancak yarım bir varlık olacak;ben artık o ben olmayacagımgun gectikce kendimden ayrılıyor ve uzaklaşıyorum

anlattıgım hayat basit ve gosterişssizdir;zararı yok butun ahlak felsefesi alelade ve kendi halinde bir hayata da girebilir,daha zengin gosterişli bir hayatada:her insanda,insanlıgın butun halleri vardır

benim yaptıgım, bildiklerimi soylemek degil;kendimi ogrenmektir

insanın kendini anlatmasından daha zor ve daha faydalı hicbir şey yoktur

yaptıgımız işler kendimizden cok tesaduflerin eseridir: bu işler kendi ozlerini belli ederler;beni ise ancak şoyle boyle,belli belirsiz,parca parca gosterebilirler

ben kendimi oldugum gibi gosteriyorum:eek:yle bir beden yapısı koyuyorum ki ortaya bir bakışta damarları,kasları,her şeyi yerli yerinde gorursunuzben yaptıklarımı degil, kendimi, oz benligimi anlatıyorum

Dertlerimizi avutan akıl ve hikmettir,O engin denizlerin otesindeki yerler değil

Ulke değiştirmekle kıskanclık, cimrilik, kararsızlık, korku, tutku bizi bırakmaz

Sokrates'e birisi icin, seyahat onu hic değiştirmedi, demişler O da: Cok doğal, cunku kendisini de beraber goturmuştur, demiş

Bizim işimiz kitap doldurmak değil, ahlakımızı yapmaktır; savaşmak ulke kazanmak değil, yaşayışımıza dirlik duzenlik getirmektir; En buyuk en onurlu eserimiz doğru durust yaşamaktır Geri kalan her şey, başa gecmek, para yapmak, binalar kurmak, nihayet ufak tefek eklentiler, yollardır

Guzellik, insanlar arasında, cok tutulan bir şeydir Aramızda ilk anlaşma onunla başlar

İnsan yaratıkların en zavallısı, en cılızıdır oyleyken en mağruru da odur

Biz insanlar oteki yaratıkların ne ustunde ne altındayız Bilge der ki, goklerin altındaki her şey, aynı yasanın ve aynı yazgının buyruğundadır

Bunca bekcili, silahlı evler yok oldu gitti de benimki nicin duruyor? Anlaşılan, diyorum, o evler bekcili, silahlı oldukları icin yok olup gittiler

“Dunyada gorduklerimizin doğruluğunu,yanlışlığını
anlamak icin, doğruyu gosteren bir arac olması gerek;
bu aracın doğruluğunu anlamak icin bir deneme gerek;
denemenin doğruluğunu anlamak icin de bir arac:
Gel de cık işin icinden

ben durmadan kendimi duzenliyorum,cunku durmadan anlatıyorum

kendinden soz etmeyi kotu gormek,yasak etmek adet olmuştur;cunku kendinden bahsetmek her zaman kendini ovmek gibi gorunur;kendini ovmekse herkesin zıddına giderama kendinden soz etmeyi yasak etmek,cocugun burnunu silecek yerde,burnunu koparmak olur

bir devleti hicbir şey yenilik kadar rahatsız etmezdegişiklik hep kotuluge ve zorbalıga yol acarbir tek parca bozulunca duzeltilebilirher şeyin ozundeki bozulma ve curume egiliminin bizi ilkelerimizden uzaklaştırmasınada karşı koyabiliriz;ama koca toplumu yeniden kalıba dokmeye, bu kadar buyuk bir yapının temellerini degiştirmeye kalkmak, duzeltecek yerde silip supurmek,ufak tefek kusurları toptan bir kargacalıkla duzeltmek, hastalıkları olumle iyi etmekdevlet degiştirmekten cok yıkmak isteyen(cicero) kimselerin işidirdunyanın birden duzelecegi yoktur;ama insan kendini sıkan şey karşısında o kadar sabırsızdır ki,her ne pahasına olursa olsun ondan kurtulmak isterbinlerce ornekte gosteriyor ki dunya boyle cabuk iyileşme olmadıkca, bir anda dertten kurtulması iyileşmesi demek degildir

bana sorarsanız,bircokları icip sarhoş oluyor diye,şarabı yasak etmek yanlıştır;fazla kacırılan şeyler hep iyi şeylerdir

benim meslegim,sanatım yaşamaktır

bana diyebilirler ki:kendini kuru sozle degil,iş ve eserle anlatben her şeyden once duşuncelerimi anlatıyorum, bunlarsa un ve eser haline gelemeyecek kadar belirsiz şeylerimagesmontaignedenemelersozleri5ad92cd901d16pngnları soz haline bile getirmekte gucluk cekiyorum

858,497Konular
981,950Mesajlar
29,947Kullanıcılar
Pelin06432Son üye
Üst Alt