
Mor Burger Tanımı İçin Gereçler
- 1/2 (yarım) su bardağı ılık su
- 1/2 (yarım) su bardağı ılık süt
- 1/2 (yarım) su bardağı yağ
- 2 adet mor havuç
- 1 tatlı kaşığı kuru maya yahut 1/2 (yarım) yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 yemek kaşığı pekmez
- 3-4 su bardağı tam buğday unu (yavaş yavaş ekleyelim unun markasına göre değişiklik gösterecektir, ele yapışmayan bir hamur elde edince olmuş demektir)
- 500 gram dana kıyma
- 1 adet orta uzunluk kırmızı soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 adet orta uzunluk patates
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı nane
Mor Burger Tanımı Yapılışı
- Öncelikle ekmeği hazırlamakla başlayalım.
- Maya, pekmez, ılık su ve sütü karıştırıyoruz.
- Üzerine haşladığımız ve püre haline getirdiğimiz mor havucu ve kalan gereçleri ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
- En az 1 saat mayalandırmaya bırakıyoruz.
- Mayalanan hamuru eşit parçalara bölüp tepside mayalanması için 30 dk bekletiyoruz. (yaklaşık 4-5 adet beze çıkıyor. ).
- Mayalanması tamamlanan hamburger ekmeklerimizin üzerine su sürüp chia, susam yahut çörek otu serpip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına pişmesi için yolluyoruz. Üzeri kızarınca olmuş demektir.
- Köfteyi hazırlamaya geçelim. Gerekli tüm materyalleri kapta karıştıralım ve çıkan hamburger ekmeği büyüklüğünde form verelim ve az yağlı tavada gerili önlü pişirelim.
- Patatesleri ince ve istediğiniz biçimde keselim ve baharatlar ile karıştıralım. Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim ve evvelden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirelim.
- Pişen ve soğuyan ekmeklere dilediğiniz garnitürleri (marul, domates, turşu) ekleyelim ve üzerine hazırladığımız köfteyi koyup kapatalım.
- Yanına hazırladığınız patatesleri ve dilediğiniz meşrubatla nefis bir akşam olsun.