elektronikci
FD Üye
Mor Ekşi Maya Ekmek (Yudaneli) Tanımı İçin Materyaller
Yudane için :
- 1 su bardağı su kaynar su
- 1 çay bardağı un
- 2 adet mor havuç
- 5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı dolusu ekşi maya (ya da bir paket hazır maya)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Mor Ekşi Maya Ekmek (Yudaneli) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Havuçları temizleyip küçük kesimlere bölelim.
- Çok az su ilavesiyle yumuşayana kadar haşlayalım.
- Daha sonra rondodan geçirerek püre haline getirelim.
- Ekşi mayayı yarım su bardağı ile eritelim.
- İçine 2 yemek kaşığı un katıp karıştıralım.
- Üzerini kapayıp etkinleştirelim (yaklaşık 3-4 saat)
- Yudane için; Tencereye suyu koyup kaynatalım.
- Unu döküp çarpma teliyle süratlice karıştıralım.
- Çabucak ocağı kapatalım düzgünce karıştırdıktan sonra ağzı kapalı soğumaya bırakalım.
- Etkinleşen hamura 1 su bardağı su ve yudaneyi koyalım çırpıcı ile pütür kalmayacak halde çırpalım.
- Tekrar 1 bardağı su ek edelim(ben bir su bardağı yoğurt suyu kattım toplamda 2,5 su bardağı ).
- Aldığı kadar unu yavaş yavaş ek edip yumuşak bir hamur elde edelim. Her 20 -25 dk ortayla katlama yapalım( 4-5 kez).
- Hamuru kapaklı bir kapta buzdolabına kaldıralım akşam koyup sabah pişirebilirsiniz (bu metot soğuk fermantasyon).
- Hamuru unladığımız tezgaha alıp biçim verelim.
- Tepsiye yerleştirelim tepsi mayasında iki misli kabardıktan sonra fırına verelim.
- Evvelden ısıtılmış alt üst 220 derece fırında 40- 45 dakika pişirelim.
- Pişen hamurun birinci sıcağı geçtikten sonra üzerine bir kapak kapatalım. Kendi sıcağıyla pamuk üzere yumuşacık olan ekmeğimiz hazır. Deneyeceklere kolay gelsin.