Siyah havuç olarak da bilinen mor havuç, güçlü bir antioksidandır. Şalgam imalinde kullanılan bu havuç çeşidi hastalıklara karşı birebir yarar sağlar. Kış aylarında sıklıkla kullanılan mor şalgam ülkemizde Konya ve Afyon'da yetiştirilir. Sizler için vitamin ve mineral deposu olan mor havuç hakkında merak edilenleri haberin ayrıntısına ekledik. Mor havucun yararları nelerdir?
Yeraltı besinlerinden biri olan havucun yetiştiği toprağa nazaran yeryüzünde binlerce çeşidi bulunmaktadır. Turuncu olanı sıklıkla tüketilmesine karşın mor olanı ise günümüzde giderek yaygınlaşmaya başladı. Antioksidan bakımından varlıklı olan mor havuç, Afyon ve Konya'da yetiştirilir. Özel üretim yapılan mor havuç, turşu imalinde kullanılır. Göz ve mide hastalıklarına yarar sağlayan mor havuç, yüzyıllardır alternatif tıpta da tüketilen bir besindir. Turuncu havuca nazaran lafa ve beta karotenleri fazla olan mor havucun iki tanesi bedenin muhtaçlığı olan B vitamini kompleksini kolay kolay karşılar. İç Anadolu'da tüketimi fazla olan mor havuçtan şalgam ve salata yapılır.
MOR HAVUCUN BESİN KIYMETLERİ
Çiğ olarak da tüketilebilen mor havuç, kendisine de mor ya da siyah rengini veren antioksidan hususlar içerir. Bu özelliği yalnızca sıhhat değil kozmetik ve besin renklendiricisi olarak da kullanılmasına neden olur. Kış mevsiminde topraktan çıktığından tüketimi de bu aylarda fazladır. 10. yüzyıl da Fas İmparatorluğu tarafından keşfedilip üretilmeye başlandı. Uzak doğu ülkelerinde ise toprak yapısı farklı olduğundan formlu çıkan mor havuç burada da sıklıkla tüketilir. Mor havucun besin bedelleri ise; lif, potasyum, manganez, antosiyanin, oksidatif, C ve A vitaminlerinden oluşuyor.
mor havuç hayli güçlü bir antioksidandır
MOR HAVUCUN YARARLARI NELERDİR?
- Oksidatif içerdiğinden kandaki toksinleri temizlemede tesirli olan mor havuç; kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltır. Makus kolesterol düzeyini düşürmenin yanı sıra kan basıncını denetim altına alarak ani felç ve inme üzere sıhhat sıkıntılarının önüne geçer.
- Bedenin gereksinimi olan B vitamini kompleksini tek seferde sağlar. Bu vitamin kompleksi bilhassa organlardaki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Ayrıyeten fonksiyonelliğini artırarak hasar almalarını pürüzler.
- Mor havucu öteki besinlerden ayıran en kıymetli özelliği antosiyanin hususudur. Bu husus antioksidan özelliği olmasını sağlar. Mor havuçta bulunan unsur ve oranıyla birebirdir. Bu sayede bedende hür radikal sayısı azaltır. Hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçer.
- Antioksidan özelliği ayrıyeten başlı başına beyin sıhhatini da tesirler. Beyindeki hücreleri yenilenmesini sağlarken zihinsel gerilemeye neden olacak bilhassa ileri yaşlarda yaşanma ihtimali olan unutkanlık hastalığına yakalanma riskini düşürür.
- Kalorisi yüksek olması kilo almaya değil tam aykırısı vermeye yardımcı olur. Lif özellikli de olduğundan bedenin hem gücünü artırır hem de yağ yakımını hızlandırır. Yapılan araştırmalarda tertipli olarak mor havuç tüketen şahısların en sağlıklı kilo verdikleri tespit edilmiştir.
- Bağırsak sorunu sindirim hastalıklarının başında gelir. Bilhassa iltihaplanması ve flora sayısının düşmesi bağırsakların fonksiyonelliğini düşürür. İnflamatuvar üzere hastalıklar da bu düşme sonucunda görülür. Önemli bir hastalık olan inflamatuvar, bağırsak kanserine kadar yol açabilir. Fakat mor havuç bağırsakların fonksiyonelliğini artıran lif bakımından epeyce zengindir. Kabızlık üzere sıkıntıların oluşmasını bile pürüzler.
- Mor havuç bedendeki ödemi atmada da tesirli bir besindir. Bununla bir arada yaşlanmayı önler.
Orta öğünlere eklenen mor havuçtan çeşitli salata ve yemek tanımları yapılabilir. Ayrıyeten suyu sıkılarak tüketilebilir.
2 orta uzunluk mor havucu rendeleyip zeytinyağıyla bir arada kavurun içerisine damak zevkine nazaran tuz ve limon ekleyip üzerine yoğurt dökerek tüketebilirsiniz. Ayrıyeten patates üzere uzun uzun kesip zeytin yağda kavurup yiyebilirsiniz. Rendeleyip zerzevat çorbalarına ekleyebilirsiniz.