Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibend (K.S)

Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibend (K.S)
0
68

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Muhammed Bahauddin Şahı Nakşibend (KS) muhammed bahaüddin nakşibend ks şahı nakşibend şahı nakşıbend nakşibent hace muhammed bahauddin Muhammed Bahauddin Şahı Nakşibend (KS) Hicri 718 yılında, Muharrem ayında dünyaya geldiler Başlıca adı : Seyyid Muhammed Bahauddin Kendileri Seyyid'dir On dördüncü babada Hz Ali'ye (ra) yetişir Doğup vefat ettikleri yer Kasrı Arifan denilen köy Evrad, Tuhfe ve Hediyye kitapları çok kıymetlidir Seyyid Emir Külal'e bağlanan bu tarikat zincirinden başka Şahı Nakşibend hazretlerinin, hacelerin hacesi, Hace Abdulhalik Gücdevani hazretlerinin yüksek ruhaniyetlerinden ettiği istifade nedeniyle de üveysidir, Nitekim kendileri şöyle anlatır: Cezbe hali bende kaslı olup, kararım kaldığı günlerde Buhara' da dolaşır, bir takım büyük velilerin kabri şeriflerini ziyaret ederdim Bir gece hangi kabre gittiysem bacak uçlarında birer gaz lambası yanar gördüm Fakat yağı ve fitili olduğu halde, gönülsüz, ışıltısız yanıyorlardı Eğer fitillerin uçlan dokunma ile düzeltilirse, gayet güzel ışık verecekti Ben ise kandilleri o halde bırakarak (Hace Mezd ahun) hazretlerinin kabrine gittim Yüzümü kıbleye dönerek oturdum 0 lahza bende bir kendimden geçme hali hasıl oldu 0 hal sırasında böylece müşahede ettim fakat, kıble kadar yeşil örtü ile süslenmiş, gayet güzel bir kürsü gözüktü 0 kürsünün etrafını büyük bir kalabalık sarmışlardı İçlerinden fakat, Hace Muhammed Baba Semmasi Hazretlerini tanıdım Anladım ötekiler daha önce dünyadan göçmüş haceler, bu yolun büyükleriydiler Daha Sonra içlerinden birisi bana: Bu kürsünün üzerinde Abdulhalık Gücdevani hazretleri ay gibi parlamaktadır Etraftaki cemaat ise kendi halifeleridir, deyip birine sinyâl ederek, bu hace Ahmedi Sıddık, bu hace Evliyai Kebir, bu hace Arifi Rivegeri, bu hace Mahmud Enciriyil Fağnevi, bu hace Ali Ramitenı'dir Hace Muhammed Baba Semmasi hazretlerini zaten tanırsın buyurdu Sonradan Abdülhalık Gucdevani hazretleri bana teveccüh ederek, hakkımda pek büyük inayet buyurarak bir hırka ihsan eyledi ve: Bu hırkanın kerameti vardır Bunu giyen kimseye, inecek olan belalar, bunun bereketiyle, o kimseden kalkarbuyurdular Bundan sonradan, bu büyükler yolunda ilerlerken, başlangıçta, ortada ve sonda kullanılmakta olan kelimeleri bana anlattılar, sözlerinden biri şudur fakat: Bahaüddin! Sönük olarak yandığını görmüş olduğun kandiller senin yetenek ve istidadının bu yolda olduğuna işarettir Fakat istidat fitilini hareket ettirmek lazımdır Böylece istidadın parlar, Hakkın sırlan onda zahir olur Diğer bir sözleri de Bahaüddin Sana lüzumlu oysa, ayağını her halde şeriat caddesi üzere bulundurasın Emir ve yasakta istikamet üzere olasın Her Zaman azimetle amel edesin Yani haramlardan ve şüphelilerden sakındığın gibi, mubahların da fazlasından sakınasın Sünnetlere uyup, elden geldiği değin, tüm sünnetleri işleyesin Ruhsatları, cevazları terk edip, bidatlerden çok sakınasınnasihatlerinden ibaret idi Şahı Nakşibend hazretleri, ilk zamanlarındaki hallerinden bahsederek buyurmuştur ki: Biz üç kimse idik Yargı yolunda ilerlemeye koyulduk Lakin benim himmetim, tüm masivadan yani Allah' dan başka her şeyden geçip, Hak Teala hazretlerine kavuşmak idi Bunun için Allahü Tealanın yardımı erişerek, beni tüm masivadan kurtardı ve maksadıma kavuşturdu Mürşidi Seyyid Emir Külal de, rahat ve açık zikri birleştirmişti Açık zikir başladığında, Şahı Nakşibend, zikir halkasından çıkarlar Bu hal değişik müritlere ağır gelirdi Şahı Nakşibend, bu kızmalara hiç etkilenmez fakat, mürşidinin hizmetinden bir an bile geri durmazdı Seyyid Emir Külal vefat döşeğinde Şahı Nakşibend'e bağlanmalarını isteyince, müritler: Lakin o açık zikirde bize alt olmamışdediler Dikte Külal hazretleri cevap verdi: Onda gördüğünüz her şey, Allah (cc)' ın izniyledir Onun iradesinin dışındadır Ve Şah Bu tarikatın ser tacı Buyurdular: Biz; sevgiliye eriştirmeye vasıtayız, yola düşenlere gerektir fakat; sonunda bizden kesilip, sevgiliye ulaşsınlar Buyurdular: Bizim tarikatımız sohbettir Halvette şan, şöhrette facia vardır Hayır cemaattedir Şahı Nakşibend (KS) buyurdu: Cezbeye kapıldığım ilk zamanlardaydı Bana bu yola nasıl giriyorsun? dendi Benim dediğim ve dilediğim elde etmek şartıyla dedim Bizim dediğimiz ve dilediğimiz olur hitabı geldi Buna dayanamam Benim dediğim olursa, bu yola adım atarım, yahut bu yola giremem dedim Bu iki kere yeniden etti Sonradan beni bıraktılar On beş gün durgun halde kaldım Büyük bir ümitsizliğe kapılırken, bana Senin dilediğin olurbuyruldu Bunun Üstüne: O Kadar bir yol istiyorum ancak, ona girenlerin tümü, Allahü Tealaya kavuşmakla şereflensindedim ' Yakubı Çerhi (KS) anlatır: Buhara' nın alimlerinden yetişip, fetva vermeğe icazet aldıktan sonradan, memleketime dönmeyi düşündüm Hazreti Haceye uğrayıp, beni hatırınızdan çıkarmayın dedim ve fazla yalvardım Gideceğin zaman mı yanımıza geldin buyurdu Hizmetinize müştakım dedim Hangi bakımdan? buyurdu Siz büyüklerdensiniz ve herkesin makbulüsünüz, dedim Bu kabul şeytani olabilir, daha sağlam delilin var mı buyurdu Sahih hadiste: Allahü Teala bir kulunu severse, onun sevgisini kullarının kalbine düşürürgeldi dedim Gülüş edip: Biz azizanızbuyurdu Bunu duyunca birden halim değişti Bir ay önce rüyada birisi bana: Git, Azizanın müridi oldemişti Onu unutmuştum Onlardan duyunca bu rüyayı hatırladım Alaüddin Attar (KS) anlatır: Şahı Nakşibend hazretleri beni kabul edince, kendilerini o kadar sevdim oysa, kararım kalmadı Sohbetlerinden ayrılamıyacak ışık halkası geldim Bu halde iken bir gün bana dönüp: Sen mi beni sevdin ben mi seni sevdim?buyurdu îkram sahibi zatınız, aciz hizmetçisine iltifat etmelisiniz, hizmetçiniz de sizi sevmelidirdiye yanıt verdim Bunun üzerine: Bir müddet bekle işi anlarsınbuyurdu Bir müddet sonradan kalbimde kendilerine aleyhinde muhabbetten eser kalmadı 0 zaman: Gördün mü, sevgi benden midir, senden midir?buyurdu H791 yılmda vefat ettiler Mübarek; boylu boslu, buğday benizli, gür sakallı, gülen idi  

858,505Konular
982,801Mesajlar
33,076Kullanıcılar
CvvhvvSon üye
Üst Alt