Yavaş yavaş Türk mutfağında da yan bulamaya başlayan muskat, içerdiği aromatik tat ve kokuyla yeni bir lezzet içerir. Tropik ağaçlarda yetişen muskat, Uzakdoğu devletlerinde sıklıkla kullanılır. Münhasıran alternatif tıpta doğal ilaç olarak kullanılan muskatın insan sıhhatine inanılmaz yararları vardır. Evet muskatın yararları nelerdir? Muskat hangi illetlere düzgün gelir? Muskat nasıl kullanılır? Haberin detayında muskata dair merak edilen her şeyi bulabilirsin.
Hint cevizi olarak da bilinen muskat portakal ağacına benzeri bir cinsteki ağaçta yetişir. Hindistancevizi ile rastgele bir akrabalığı ve benzerliği yoktur. Karayipler'de yetişen bu besinin tohumları baharat olarak kullanılır. Tohumların içinde uçucu yağ ve rezin bulunur. Etli kısmı ağır tatlı olan muskatın koyu bir rengi olduğundan yemeklere çok az ölçüde konulur. Münhasıran Endonezyalılar muskatın etli kısmı ile palmiye şekerini karıştırıp güneşte kurutarak tüketiyorlar. Ölçüsüz tatlı bir tadı var. Bu yüzden şeker hastalarına asla tavsiye edilmez. İştah açıcı özelliği olan muskat, Hindistanda tohumu öğütülerek tüketilir. Avrupa'da ise daha çok et ve patates yemeklerinde tatlandırıcı olarak eklenir. Japonya'da köri sosunun içine eklenir. Sütle birlikte alındığında sin,r sistemini deforme eder. Kişinin baygınlığına neden olabilir. Mütehassıslar bu baharatın katiyen yüksek dozda tüketilmesini tavsiye etmez. Bağırsaklarda gaz salınımını artırır.
MUSKATIN YARARLARI NELERDİR?
- Yemeklerden sonra sıklıkla hazımsızlık yaşayan kimseler için adeta doğal ilaç vazifesini görür. Besleyici yapısı vardır. Yüksek dozda tüketilmedikçe bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.
- Rahat gaz çıkartmayan bireylerin rahatlamasını sağlar. Lakin bilirkişiler ziyade abartılmadan tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.
- Çocuklarda ve depresyon devrinde olan kimselerde yaygın olarak görülen iştahsızlık meselesine doğal tahlildir.
- Yüksek dozda tüketilmedikçe hudutları yatıştırmada tesirlidir. Sıklıkla gerilim ve depresyon üzere ruhsal durumlar yaşayan insanların bir çay kaşının ucu kadar yemeklerine katmaları yararlı olur.
- Tatlı ve aromatik bir tadı olduğundan tükürükteki hücrelerin kokmasını sağlar. Bu da ağzı kokan insanlar için doğal bir tahlildir.
- Adet devirlerindeki kasık sancılarına adet kanamaları sırasındaki yüksek ağrıları dindirmede de tesirlidir.
- C vitamini bakımından güçlü olduğundan antioksidan özelliği bulunana muskat bağışıklık sistemini temizler. Hür radikalli hücrelerin atılmasında tesirli olur. İdrar yolu ile tüm toksinleri atar.
- Mahsusen kış aylarında antiseptik özelliği sayesinde grip ve soğuk algınlığına karşı vücudun direncini artırır.
- Bulantı ve kusma şikayeti olan insanların kısa hengamda bu rahatsızlıklarından kurtulmalarını sağlayan doğal ilaçtır.
- Bilirkişiler evlat yapmak isteyen genç çiftlerin tüketmesini tavsiye eder. Gebe kalma mümkünlüğünü yükseltir.
MUSKAT NASIL KULLANILIR?
En çok baharat olarak kullanılan muskat, kremi ve çayı da yapılır. Mutfaklardaki bölgesini almaya başlayan muskat, sos, kurabiye ve yemeklerin ham unsurudur. Değişik tadı olan muskatı diyette olanlar salatalarına ekleyebilir. Muskat vücudun direncini ve kuvvetini artırarak diyetin daha sağlıklı geçmesini destekler.
MUSKATIN ZARARI VAR MIDIR?
Süt ile çok tüketildiğinde sanrılara ve halüsinasyonlara neden olur. Ayrıyeten ziyade tüketenlerde baş ağrısı ve mide bulantısına taban hazırlar. İçeriğinde protein çokça olduğundan bağışıklık sistemini olumsuz tesirler. Alerjik reaksiyona neden olan muskat, kalp ritim bozukluğu üzere ruhsal hastalıklarda yaşanabilir.