
Muskatın mutfaklarımızda pek bölgesi olmazsa da aslında soslara eklenen epeyce lezzetli bir besindir. Tropik ağaçlarda yetişen muskat Uzakdoğu devletlerinde sıklıkla kullanılır. Münhasıran alternatif tıpta doğal ilaç olarak kullanılan muskatın insan sıhhatine inanılmaz yararları vardır. Evet muskatın yararları nelerdir? Muskat hangi illetlere âlâ gelir? Nasıl kullanılır? Haberin detayında muskata dair merak edilen her şeyi bulabilirsin.
Hint cevizi olarak da bilinen muskat portakal ağacına emsal bir cinsteki ağaçta yetişir. Hindistancevizi ile rastgele bir akrabalığı ve benzerliği yoktur. Karayipler'de yetişen bu besinin tohumları baharat olarak kullanılır. Tohumların içinde uçucu yağ ve rezin bulunur. Etli kısmı ağır tatlı olan muskatın koyu bir rengi olduğundan yemeklere çok az ölçüde konulur. Münhasıran Endonezyalılar muskatın etli kısmı ile palmiye şekerini karıştırıp güneşte kurutarak tüketiyorlar. Ölçüsüz tatlı bir tadı var. Bu yüzden şeker hastalarına asla tavsiye edilmez. İştah açıcı özelliği olan muskat, Hindistanda tohumu öğütülerek tüketilir. Avrupa'da ise daha çok et ve patates yemeklerinde tatlandırıcı olarak eklenir. Japonya'da köri sosunun içine eklenir. Sütle bir arada alındığında sin,r sistemini deforme eder. Kişinin baygınlığına neden olabilir. Eksperler bu baharatın katiyetle yüksek dozda tüketilmesini tavsiye etmez. Bağırsaklarda gaz salınımını artırır.

MUSKATIN YARARLARI NELERDİR?
- Yemeklerden sonra sıklıkla hazımsızlık yaşayan şahıslar için adeta doğal ilaç vazifesini görür. Besleyici yapısı vardır. Yüksek dozda tüketilmedikçe bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.
- Rahat gaz çıkartmayan şahısların rahatlamasını sağlar. Lakin eksperler çokça abartılmadan tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.
- Çocuklarda ve depresyon periyodunda olan şahıslarda yaygın olarak görülen iştahsızlık sorununa doğal tahlildir.

- Yüksek dozda tüketilmedikçe hudutları yatıştırmada tesirlidir. Sıklıkla gerilim ve depresyon üzere ruhsal durumlar yaşayan bireylerin bir çay kaşının ucu kadar yemeklerine katmaları yararlı olur.
- Tatlı ve aromatik bir tadı olduğundan tükürükteki hücrelerin kokmasını sağlar. Bu da ağzı kokan kimseler için doğal bir tahlildir.
- Adet periyotlarındaki kasık sancılarına adet kanamaları sırasındaki yüksek ağrıları dindirmede de tesirlidir.

- C vitamini bakımından varlıklı olduğundan antioksidan özelliği bulunana muskat bağışıklık sistemini temizler. Bağımsız radikalli hücrelerin atılmasında tesirli olur. İdrar yolu ile tüm toksinleri atar.
- Münhasıran kış aylarında antiseptik özelliği sayesinde grip ve soğuk algınlığına karşı vücudun direncini artırır.
- Bulantı ve kusma şikayeti olan kimselerin kısa devirde bu rahatsızlıklarından kurtulmalarını sağlayan doğal ilaçtır.

- Bilirkişiler evlat yapmak isteyen genç çiftlerin tüketmesini tavsiye eder. Gebe kalma mümkünlüğünü yükseltir.
MUSKAT NASIL KULLANILIR?
En çok baharat olarak kullanılan muskat, kremi ve çayı da yapılır. Mutfaklardaki yanını almaya başlayan muskat, sos, kurabiye ve yemeklerin ham hususudur. Değişik tadı olan muskatı diyette olanlar salatalarına ekleyebilir. Muskat vücudun direncini ve gücünü artırarak diyetin daha sağlıklı geçmesini destekler.