Bazı kaynaklara göre, atalarımızın da severek tükettiği muşmula meyvesi eski çağlarda bile rağbet görmüş doğal bir hap özelliğindedir Dolayısıyla yıllanmış şifalı ot gibi yaşama aralarında bulunan gıdalardan sayılır Temin edilmesi ise epeyce basittir Marketlerde ya da semt pazarlarında rahatlıkla bulabileceğiniz bir meyvedir Çekirdeğinden yaprağına değin tüketilebilen muşmulanın farklı alanlara yönlendirilmiş kullanım formları mevcuttur Muşmula kendi içinde 4 çeşittir Lakin hepsinin tadı da neredeyse birbirinin aynısıdır Genellikle olgunlaşmadan tüketilmeyen meyvenin yumuşamış hali oldukça lezzetlidir Bazıları ise olmamış şekilde, kabuklarını soyarak elma gibi yemeği seçim etmektedir Ülkemizin değişik bölgelerinde yetiştirilen muşmula ağacına, daha yoğun olarak kırsal kesimlerde rastlanmaktadır Bilhassa Karadeniz insanının yakından tanıdığı ve severek kullandığı bir meyvedir Roka Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? İçeriğinde A ve C vitamini bulunduran meyve aynı zamanda antioksidan özellik göstermektedir Farklı Alanlara Yönlendirilmiş değerli kimyasal bileşimi tamamen hekimler tarafından da önerilebilen bir gıdadır Kanser, sindirim ve sinir sistemi gibi kompleks rahatsızlıklara bile iyi geldiği düşünülmektedir Eğer siz de muşmulanın ne olduğu konusunda daha detaylı bilgiler öğrenmek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız makalemizi okuyabilirsiniz Muşmula Nedir? img Muşmula Nedir?src http:bilgilihocamcominternaldatasmusmulanedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de22ba303cpngalt Muşmula Nedir? 1200 600Eski çağlardan beri tüketilen muşmula, ayrıca nefis hem de varlıklı besin içeriğine sahip bir meyvedir Millet aralarında töngel, döngel, beşbıyık, ezgil gibi farklı alanlara yönlendirilmiş isimlerle de anılmaktadır Muşmula ağacı, Gülgiller ailesinin bir daha aşağı familyası olan Amygdaloideae ’ye aittir Ülkemizde genellikle Karadeniz Bölgesi ’nde yetiştirilen bu meyveye Marmara ve Kuzey Anadolu Dağları ’nda da yabani olarak karşılaşmak mümkündür Kırsal kesimleri ve sert iklimleri seven muşmula ağacı 23 metreye değin uzayabilir Bu bitkinin yoğun ve çarpık dalları vardır Tek bir renkten oluşmayan ağacının üstteki kısmı koyu yeşil, alt kısmı ise tüylü ve beyaz bir renge sahiptir Baharın gelmesiyle beyaz ve pembe renkte çiçek açmaya başlayan ağaç, döllendikten daha sonra yaz aylarına içten dışı tüylü yüzeye sahip olan meyvelerini vermeye başlar Her sene ürün verebilen muşmula EkimKasım aylarında toplanmaya hazır ayla kazanç Muşmulanın cinsi yetiştiği bölgeye göre çeşitlilik göstermektedir Rengi ise açık yeşil ya da kahverengi tonlara sahiptir Meyveleri ama olgunlaştığı süre tüketilmektedir Ceviz büyüklüğünde yumuşak, çekirdekli ve hafif kaplı bir görüntüsü vardır Olmamış meyveleri ise burukacı bir tada sahiptir Tüketimi epeyce yardımsever olan meyvenin yaprakları da kullanılmaktadır Ferahlatıcı, stres azaltıcı ve en önemlisi de antioksidan özellik belirten muşmulanın çeşitli yararlarından dile getirmek mümkündür Eğer nelere iyi geldiğini merak ediyorsanız makalemizin devamını okuyarak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz Muşmula Çeşitleri Nelerdir?http:bilgilihocamcominternaldatasmusmulanedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de22e3be85pngalt 1200 6004 tane çeşidi bulunan muşmulanın tatları ise yaklaşık olarak birbirinin aynısıdır Renk olarak değiştirme bildiren meyvenin maddi görünümü de birbirine benzemektedir h3İstanbul Muşmulasıh3 Meyvenin bu isimle anılmasının nedeni, İstanbul civarında yetişmesinden kaynaklanmaktadır Epeyce lezzetli bir tada sahip olan bu çeşidi etli ama küçük bir görünüme sahiptir h3İtalyan Muşmulasıh3 Bu çeşide ülkemizde artı rastlanılmamaktadır Yeşil tonlara sahip olan meyve etli ve iri bir fiziğe sahiptir h3Sözde Bodur Jumbo Muşmulah3 Bu türüne ülkemizde daha çok kırsal kesimlerde rastlanmaktadır Kahverengi tonlara sahip olan meyvenin taneleri oldukça iridir Ağırlığı ise ortalama 54 gram civarındadır h3Çekirdeksiz Muşmulah3 Çekirdek bulundurmayan bu çeşitlilik, ülkemizde Mersin ili ve çevresinde yetiştirilmektedir Kahverengi tonlara sahip olan meyve tüylü bir yüzeye sahiptir Bu türü diğerlerinden ayıran diğer bir özelliği ise daha tatlı bir lezzete sahip olmasıdır Muşmulanın Özellikleri Nelerdir?http:bilgilihocamcominternaldatasmusmulanedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de22e5d263pngalt 1200 600Muşmula ağacı soğuğa karşı dirençli olmasıyla bilinmesine rağmen, sıcaklık 50C altına düştüğünde muhafaza edilmesi gereklidir Ayrıca serin ve ıslak yerleri seven bu bitki, aynı zamanda güneşlenmeye de gereksinim duyamaktadır Organik madde bakımından zengin killi tınlı, kireçli, derin olmayan, iletken toprakları seven ağaç daha çok kırsal kesimlerde yetişmektedir Her yıl mahsul verme özelliğine sahip olan erişkin bir muşmula, yaklaşık 8 metreye dek uzayabilir Lakin genelde 34 metre yüksekliğe değin uzayan dikenli ve bodur ağaççıklar olarak bilinir Yalnız yetiştirilenler ise 6 metreye kadar ulaşabilen dikensiz ağaçlardır Yabancı döllenme ihtiyacı bulunmayan bitki kış aylarında yapraklarını döker Kolay yapraklı, tam ya da dişli cepheli ve daha alçak yüzü tüylü bir yapıdadır Çiçekleri ise erdişidir Beş parçalı, beyaz ya da pembe renklere hakimdir Meyveleri ceviz büyüklüğünde oval bir yapıdadır Hafif buruşuk bir görüntüsü vardır Kahverengi ve yeşil tonlara sahiptir Dip kısmında beş çanak yaprakları bulunmaktadır ve çoğunlukla beş tane çekirdeği vardır EkimKasım ayı itibari ile hasat edildiğinde serttir ve buruk bir lezzete sahiptir Toplanan meyvelerin tüketilebilmesi için bir vakit bekletilip yumuşaması gerekmektedir Değişik hastalıkların tedavisinde de tercih edilebilen meyve bambaşka biçimleriyle de tüketime uygundur Birçok uygulama şekline sahip olan muşmulayı hangi formlarda tercih edebilirim diyorsanız, yazımızın bir dipteki bölümünü okumanız size ışık tutacaktır h3Muşmulanın Beslenme Değerih3 Değerli besin değerlerine sahip olan bu meyvenin 100 gramında; 02 gram Yağ 05 gram Protein 106 gram Karbonhidrat 49 kcal 100 gram Lif 00 mg Kolesterol 80 IU A Vitamini 20 mg C Vitamini 300 mg Kalsiyum 2500 mg Potasyum 05 mg Demir bulunmaktadır h3Muşmula Hangi Ülkelerde Yetişir?h3 Muşmula ağacı; Japonya, Hindistan, Ukrayna, Moldova ve Türkiye ’de yetiştirilmektedir Bu bitkiye, ülkemizde çoğunlukla kıyı kesimlerde ve iç bölgelerde rastlanmaktadır Yabani olan ağaç, çalı ailesinden olduğu için sert iklim koşullarına karşısında dayanıklıdır Özel bakım gerektirmediği için epeyce basit bir şekilde büyütülebilen ağaç, çekirdeğinden yetiştirilebilmektedir Fakat bu yöntemle yetişen bitki verimsiz olmaktadır Meyveleri antipatik ve minik boyutlardadır Eğer iyi mahsul elde edilmek isteniyorsa, muşmula aşılaması yapılmalıdır Bu yöntemin başarılı olması içinse kalem aşısı seçilmelidir Bunun için kullanılacak olan ağaçlar; vişne, kuşburnu, elma, armut ve yaban gülü ağacı veya çalı olmalıdır Muşmula Nasıl Kullanılır?http:bilgilihocamcominternaldatasmusmulanedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de22e7b148pngalt 1200 600Toplandığında sert ve buruk olan meyve bir süre bekletilerek olgunluğa ulaştığında, tüketime uygun ülkü gelmektedir Muşmulanın kendisi yenilebildiği gibi yaprakları ve çekirdekleri de kullanılabilmektedir Muşmula isteğe tarafından; çayı, marmelatı, reçeli, turşusu, sirkesi ve tatlısı hazırlanarak tüketilebilen bir meyvedir Şimdi bu alternatiflerin tariflerine bir bakalım Muşmula Çayı Nasıl Yapılır: 1 avuç kadar dilimlenen muşmulalar, 1 litre suyun içine konularak kaynatılır sonra hazırladığınız çayınızı süzüp birazcık ılımasını bekledikten daha sonra içebilirsiniz İsterseniz hazırladığınız içeceğinizi balla tatlandırabilirsiniz Ayrıca aktarlardan da zahmetsizce tedarik edebileceğiniz muşmula yapraklarıyla da akarsu demleyebilirsiniz Muşmula Marmelatı Nasıl Yapılır: Olgunlaşmış muşmulalar öncelikle dip kısımlarından kesilir Bu şekilde ayıklandıktan sonradan bir süzgeçten geçirilir Püre halini alan meyveler derin bir tencereye konulur ve isteğe kadar şeker ilavesi yapılır Tahta bir kaşık ile dibi tutmaması için kesintisiz karıştırılarak pişirilir Tüm işlemler tamamlandıktan sonra hazırlamış olduğunuz marmelatı sıcak şekilde kavanozlara doldurabilirsiniz Ayrıca tüketilirken isteğe ast olarak şekerlendirmek ve sulandırmakta mümkündür Muşmula Reçeli Nasıl Yapılır: 1 kilo dek olgunlaşmış muşmulalar yıkandıktan sonra çekirdeklerinden ve dip kısımlarından ayrıştırılır sonra süzgeçten geçirilerek püre haline getirilen meyveler, tencereye konulur Daha Sonra bir bardak su ve 750 gram toz şeker ilave edilerek kaynatılır Bu şekilde kısık ateşte yavaşça pişen reçel takriben bir saat daha sonra kıvam alır Bir taşım daha kaynadıktan sonra kavanozlara doldurabilirsiniz Hazırladığınız reçelinizi 1012 saat değin dinlendirip tüketebilirsiniz Muşmula Turşusu Nasıl Yapılır: 1 kilogram dek muşmulanın tüylü kısımları temizlendikten daha sonra, 1 litre kaynar suyun içine 250 gram toz şeker, yarım limon ve bir parça tuz ilave edilir Suyunuz soğuduktan sonra, muşmulaları koyduğunuz sırça kavanozlara doldurup kapağı sıkıca kapatılır Tüm işlemlerinizi tamladığınızda turşunuzu 1520 gün kadar dinlendirip tüketebilirsiniz Muşmula Sirkesi Nasıl Yapılır: Yarım kilo olgunlaşmış muşmulanın kabukları soyularak minik parçalar halinde doğranır Dilimlenen meyveler sırlı toprak küpe veya büyük bir kavanoza konulur Fazla olgunlaşmış muşmulalar ise bir çatal yardımıyla delinir ve bu parçaların üstüne eklenir sonradan 23 çorba kaşığı değin bal ve üzerini 10 santim örtecek su ilavesi yapılır Sonradan bir avuç arpa, buğday ya da darı konulur Bütün bunlardan sonradan karışımın üzeri bir bezle örtülür ve her gün ağaç bir kaşık ile karıştırılır 1015 gün dek bir zaman geçtiğinde sirkenizi tüketebilirsiniz Muşmula Tatlısı Nasıl Yapılır: 2 tane yumurta, 1 ’er su bardağı şeker ve yoğurt, yarım paket kabartma tozu ve kontrollü ekleyeceğiniz 2,5 su bardağı un bir vahşi konularak kek kıvamını alana dek iyice çırpılır sonradan elde ettiğiniz hamurdan bir tatlı kaşığı ile parçalar alınıp kavgalı yağda önlü arkalı kızartılır Tüm işlemler tamamlandığında hazırladığınız tatlıyı sıcak şekilde pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz Muşmulanın Faydaları Nelerdir?http:bilgilihocamcominternaldatasmusmulanedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de22f9c248pngalt 1200 600Muşmulanın sağlık açısından faydaları olduğu biliniyor Ama konuyla ilgili üretilmiş artı sayıda bilimsel egzersiz bulunmamaktadır Unutulmaması gereken bir husus ise tüketimimin birçok yararı olduğu gibi dozu aşıldığı zaman bu durumun aksine dönerek zararlı hale gelebileceğidir Sindirim Sistemine Faydaları: Oldukça Çok C vitamini içerdiği için sindirim sistemi organlarının sağlığını korur Keza bağırsak hareketlerini hızlandırarak sindirime tezgâhtar olur Böbreklere Faydaları: Ilk Önce böbrek sorunu olan bireylerin, bitkiyi kullanmadan önce doktoruna danışmalarını öğüt ederiz Muşmulanın yaprağı kaynatılıp içildiği takdirde böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir Bir Takım uzmanlara kadar ise, muşmulanın maydanoz kökleriyle birlikte öğütülerek tüketiminin böbrek taşlarını düşürebilmektedir Kan Dolaşımına Faydaları: Muşmula kan dolaşımını hızlandırarak vücudu toksinlerden arındırabilme özelliğine sahiptir Sinir Sistemine Faydaları: Muşmulanın ahenkli tüketiminin, merkezi sinir sistemine iyi geldiği belirtilmiştir Kan dolaşımını hızlandırdığı için oksijenin beyine daha yoğun alınmasını sağlayarak zihin üzerinde yararlı etkiler meydana getirebilmektedir İltihabı Giderici Etkileri: Ahenkli olarak muşmula çayı tüketimi bağırsaklarda meydana gelebilecek enfeksiyon hastalıklarını önleyebilmektedir Zayıflamaya Faydaları: Düşük kaloriye sahip olduğu için perhiz yapanların listesinde rahatlıkla bulundurabilecekleri bir meyvedir Bağırsak hareketlerini artırdığı için sindirime katkı maddesi sağlar Dolayısıyla muşmula hoşafı tüketimi ile boşaltım sistemi hareketleri artırılabilir ve vücudun su kaybı engellenebilir Enerji Deposu: Eğer uyandığınızda kendinizi yorgun ve mutsuz hissediyorsanız bu durumu muşmula tüketerek ekarte edebilirsiniz Dilerseniz güne bu meyve ile başlayarak stresinizi azaltıp, direncinizi artırabilirsiniz Muşmula Çekirdeğinin Faydaları: Sindirim sistemi üzerinde faydaları laf konusudur Ayrıca idrar söktürücü nitelikte olan çekirdekler idrar yolu enfeksiyonları tedavisinde de seçim edilmektedir Muşmulanın kolon kanserini engellediği yönünde bilgiler mevcuttur Muşmula artı miktarda şeker içermediği ve iyi geldiği için, uzmanlar kadar şeker hastalarına önerilebilen bir meyvedir Muşmula yaprakları ve muşmula kaynatılıp hamur haline getirilerek, romatizma ve adale ağrıları olan bölgeye konulduğunda ağrıları dindirici nitelik gösterir Muşmula yaprağının suyu kaynatılıp ya da muşmula çayı demlenip tüketildiğinde öksürüğe iyi gelir Muşmula çayı bronşit ve astım gibi hastalıklara da iyi gelmektedir Antioksidan özelliği sayesinde kendisi ve yaprağı kaynatılıp ağız çalkalandığında, burada yer alan mikropların yok edilmesi sağlanabilir Muşmula A vitamini içerdiği için göz sağlığını koruyucu bir tesir gösterir Taflan Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? Muşmulanın Zararları Nelerdir?http:bilgilihocamcominternaldatasmusmulanedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de22fbbe61pngalt 1200 600Ilk Kez belirtmeliyiz oysa; hamilelik sürecinde olan kadınların muşmulayı tüketmeden önce doktoruna başvurmaları oldukça önemlidir Çünkü bazı düşünceler bu meyvenin düşüğe sebep olabileceğini savunmaktadır Fakat diğer bir manzara ise bu gıdanın hamilelik döneminde düşük yapmayı engellediğini savunmaktadır Unutulmamalıdır ancak; her şeyin aşırısının zararlı olabileceği gibi muşmulanın fazlası da zararlıdır Yüksek kan basıncı hastalarının muşmula tüketiminde özenli olmaları gereklidir Aşırı miktarda muşmula harcamak sindirim sistemini bozarak; kusma, şişkinlik ve sindirim güçlüğü gibi problemlere yol açabilir Muşmula çekirdeği idrar söktürücü nitelikte olduğu için, aşırı tüketimi vücutta su kaybına yol açabilir sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur