Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Mustafa Kemal Ataturkun anıları lazım

Mustafa Kemal Ataturkun anıları lazım
0
105

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Cevap: Mustafa Kemal Ataturkun anıları lazım

İZMİR SUİKASTI

İzmir'de hazırlanan o alcakca suikastın sonucsuz kalmasından sonra bir gun bize şu olayı anlatmıştı:
Ziya Hurşit'in beni oldurmeye memur ettiği iki zavallı vardı Sorguları yapıldıktan sonra bunların birisini yanıma cağırdım Odada kimse yoktu Kendisine sordum:
Sen Mustafa Kemal'i oldurecekmişsin, oyle mi? Evet, dedi
Ben yine sordum:
Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu oldurecektin?
Fena bir adammış o Memlekete cok fenalık yapmış Sonra bize onu oldurmek icin para da vereceklerdi
Sen Mustafa Kemal'i tanıyor musun?
Hayır
O halde tanımadığın bir adamı nasıl oldurecektin?
Gecerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur, diyeceklerdi Biz de oldurecektik O zaman cebimdeki tabancayı cıkararak kendisine uzattım: Mustafa Kemal benim, haydi al eline tabancayı, oldur, dedim Herif benden bu karşılığı alınca yıldırımla vurulmuş gibi oldu Bir sure şaşkın şaşkın yuzume baktıktan sonra diz ustu kapanarak hungur hungur ağlamaya başladı

Yahya Galip KARGI

Kaynak: Yucel Dergisi, 1948

ASKERLE GUREŞ

Bir gezisinde, Kolordu binasının kapısında aslan yapılı bir Mehmetcik gordu Cağırdı ve guler yuzle sordu: Sen gureş bilir misin?
Yanındakilerden en kuvvetli gorunenlerle Mehmetciği gureştirdi Genc asker her zaman ustun geliyordu Cok neşelendi, ayağa fırladı
Ceketini cıkarıp Mehmet'e ense tuttu: Haydi, bir de benimle gureş!
Katıksız ve temiz Anadolu cocuğu Ata'sının yuzune hayranlıkla baktı: Atam,dedi Senin sırtını yedi duvel yere getiremedi Bir Mehmet mi bu işi başarır?
Gozleri doldu ve ağlamamak icin gulmeye calıştı

Tahsin UZER

Kaynak: Millet Dergisi, 1946

ALCAKGONULLU

Ataturk'u, 1938 Genclik ve Spor Bayramı gunu, son defa, 19 Mayıs Stadyumu'nda gordum Şeref tribunu kapısında o zaman kucuk bir cocuk olan kızıma o gunun anısı olan rozetini taktırmayarak bir şeyler soyluyordu Zayıf ve yorgundu

Kızımdan Ataturk'un kendisine neler soylediğini sordum: — Rozette resmim varmış, nasıl takarım? dedi Zeki ve alcakgonullu Ataturk rozetteki resmi gormuştu

Bu, O'nun stadyuma ilk ve son gelişi, sanki gencliğe vedası oldu
Nasuhi BAYDAR

Kaynak: Tan Gazetesi, 10111946
BENİM ADIM ATA DEĞİL

Ataturk'un sinirlendiği onemli bir nokta vardı Gazetelerde, kendisine Atadenildiğini okudukca şoyle dedi:
— Benim adım Ata değil, Ataturk'tur! Bazı gazeteler neden boyle yazarlar?

Şukru KAYA

GOMULECEĞİ YER

Ataturk'un gomuleceği yer ve toprak: O'nun kabri Ankara'da olacaktır Fakat bu şehrin neresinde? Cunku O' nun en son kuvvetli isteği bir an once Ankara'ya donebilmekti Biri Buyuk Millet Meclisi'nden İstasyon'a inen cadde uzerindeki yuvarlak yer, diğeri Cankaya'daki yeni koşkun mermer havuzu Bu yerler şu nedenle konuşulmuştur:

Bir akşam Ataturk'un etrafında toplananlar arasında, O'nun olumlu oluşu uzerinde durulmuş ve ozellikle kendisi 1926 suikast girişiminden sonra soylediği cumleyi tekrar etmişti Benim naciz vucudum bir gun elbette toprak olacaktır Fakat Turkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktırdedikten sonra Milletim beni istediği yerde yatırsın, yeter ki beni unutmasın,demişti

Meclisin altındaki yuvarlak yeri ortaya atan kişiye ise, iyi ve kalabalık bir yer, fakat ben boyle bir arzumu milletime vasiyet edemem Ancak, gene o akşam ileri surulen bir fikrin kendisini cok duygulandırdığını, bugun bile hatırlıyorum
Memleketin butun sınır boylarından getirilecek toprak uzerinde yatmak Recep Peker, hararetle bu fikrin sembolik savunmasını yapmıştı
Ataturk, boyle bir fikrin uygulanmasından ancak, olumlu vucudu icin hoşlanacağını ve gurur duyacağını anlatırken bana bakarak: Bunu unutma!demişti

Prof Dr Afet İNAN

SOKAK COCUĞU

Ataturk'e, duşmanlarından bir bayan, bir yabancı gazetede (sokak cocuğu ve zalim) diye yazılar yazmak kucukluğunu gostermişti Bir gun Yat Kulup'te Ataturk, arkadaşlarına bu yazıdan soz ederek demiştir ki:
Bana sokak cocuğu diye yazmış Ben pek kucuk yaşta yatılı bir oğrenci olarak okullara girmedim İdadi'den Harp Okulu'na, oradan da orduya hizmete gittim Sorarım sizlere, benim sokakta oynamaya vaktim mi vardı? Bana (zalim) diyormuş
Ben eğer bu vatana ihanet eden birkac adamı mahkemeye vererek, kanun cercevesinde bu adamlar cezalarını buldularsa, benim onlara karşı sevgimden ziyade, Turk milletine sevgim daha buyuktur Bu nedenle Turk milletine onların zararlı vucutlarını feda ettimdemişlerdir

Enver Behnan ŞAPOLYO
Kaynak: Enver Behnan Şapolyo Milli Mucadele Tarihi, 1944

858,505Konular
982,799Mesajlar
33,075Kullanıcılar
Üst Alt