Dinç beslenmek isteyen bayanlar, sebze ve meyvelerden yüksek oranda yararlanmak sizin elinizde Mutfağınız için altın önerileri sizler için araştırdıkh3Yemeğin vitamini suyunda mıdır yahut tanesinde mi ? h3h3Yoğurdun suyu dinç mıdır ? h3h3Meyveyi nasıl yersek vitamin değeri artar ? h3Sağlıklı beslenmek isteyen herkesin aklına gelen bu herif soruları Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak ’a sordukİşte uzmanımızdan derlediğimiz 10 kolay öneri…Sağlıklı bir hayatın olmazsa olmaz şartlarından biri dürüst besin Beslenmenin önemli bir kısmını da tükettiğimiz sebze ve meyveler oluşturuyor Ama onlardan da yarar sağlayabilmemiz için yıkamadan pişirmeye öyle fazla kurala uyarı etmemiz gerekiyor Aksi durumda, yararları kayboluyorYalnızca karın doyurduğumuz bir yemek yemek haline gelebiliyor Örneğin, bazı sebzeler saatlerce suda bekletildiği için beslenme değerini kaybedebiliyor veya yemeğe renk vermesi için eklenen soda, sebzenin vitaminini öldürebiliyor Peki sebze ve meyvelerin besin değerinden yüksek oranda adet edinmek için neler yapmalıyız? Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, besinlerin vitamin değerlerinin nasıl korunması gerektiği ile ilgili özel önerilerde bulunuyorh3Sebze ve meyveleri şiddetli akıcı suyun aşağıda yıkamayınh3Sebze ve meyvelerin içindeki bir takım vitaminler suda çözünüyorBu nedenle sebze ve meyveleri şiddetli akıcı suyun aşağı uzun zaman yıkamayınHızlı akan su, yüzeyde oksijen kaybına niçin olarak, yiyeceklerin gıda değerini düşürüyorAyrıca sebzeleri yıkarken bütün halinde suya basınDoğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini öldürüyorsunuzAynı şekilde sebzeleri pişirirken de tencereye fazla artı su eklemeyinSebzeleri çok az suyla ya da buharda pişirmeyi seçim edinh3Sebzeleri büyük parçalara bölünh3Sebzeleri pişirmeden hemencecik önce ve büyük parçalar halinde münkünse elinizle bölün ya da bıçakla kesinSebzeleri küçük parçalar halinde taksim etmek veya kesmek bölge yüzeyini artırıyorAlan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok oluyorh3Tencerenin kapağını kapalı tutunh3Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutunBöylece buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme süresi kısalıyorh3Sebze ve meyveleri ham tüketinh3Eğer pişiriyorsanız muhtemel olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirinB ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla zahmetsizce kayba uğruyorIspanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirinFasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterlih3Pişirme suyunu dökmeyinh3Sebzelerin, makarnanın ve kuru baklagillerin pişirme sularını dökmeyinPişirme sularını çorbalara, yemeklerinize ya da soslara ekleyerek yemeklerinizin besin değerlerini artırınh3Yemeğe soda eklemeyinh3Sebzeleri pişirirken soda eklemeden pişirinPişirme sırasında eklenen soda, sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara niçin oluyorh3Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayınh3Eğer soymanız gerekiyorsa olası olduğunca ince soyunBirçok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin bilhassa dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemencecik altındaki kısımlarında bulunuyorSebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha azh3Yağları yakmayınh3Yağlar, uzun vakit yüksek ısıya maruz kalırsa, cisim için zararlı maddeler (özgür radikaller) oluşuyorBesinlerin yüksek sıcaklıkta kızartılarak yenmesi sağlık durumu açısından zararlıAyrıca bu yiyecekleri fazla harcamak şişmanlığa niçin olurken, kalpdamar hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyorh3Tatlıya şekerini piştikten sonra ekleyinh3Sütlü tatlı pişirirken şekerini ocaktan alırken ekleyinPişirme esnasında eklenen şeker ile sütün proteini birleşince protein kaybı oluşuyorh3Yoğurdun suyunu dökmeyinh3Yoğurdun suyunun süzülmesi ya da bekletme sırasında oluşan yeşilimsi suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden oluyorRiboflavin vücutta manâlı işlevleri olan bir vitaminBu nedenle ekmek mayalandırma, bisküvi, pasta ve çorba yapımında değerlendirilmesi sıhhat açısından yardımcı Etiket Sağlıklı Besin sağlıklı besinler meyve Sebze Altın Öneriler Meyve Nasıl Yenmeli Sebze Nasıl Yenmeli Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gıda ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak Şengül Sangu Talak Yemek Yemek Pişirme Önerileri Yemek Yemek Pişirirken Uyarı Edilmesi Gerekenler Besinlerin Vitamin Değeri Nasıl Korunur sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur