Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Muzun Kararmasının Gerçek Nedeni Nedir? Kararmasını Önlemek İçin Neler Yapabiliriz?

Muzun Kararmasının Gerçek Nedeni Nedir? Kararmasını Önlemek İçin Neler Yapabiliriz?
0
60

teknoloji

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,248
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
83
s-8ec4449dd9741c1d1d6f5450c75e1a655503fbce.jpg


Muzun ömür döngüsü renklidir. Birinci evvel koyu yeşil rengiyle başlar. Daha sonra sarıya döner. En sonunda da kararır. Pekala, muzun kararmaması için ne yapılmalıdır? Kararmasının nedeni nedir? Artık gelin, bu soruların cevaplarını inceleyelim...


Bir muzu yeşilden karanlık tarafa geçiren nedir?




Muz, birçok meyvede olduğu üzere etilen ismi verilen hormon üretir. Bu hormonla tepkiye giren muzun asitleri parçalanmaya başlar. Asitleri parçalandıkça muz daha yumuşak ve lezzetli olur. Muzlar olgunlaştıkça etilen hormonunu daha fazla üretir. Bu da muzun çok fazla olgunlaşmasını sağlar. Yüksek ölçüde etilen hormonu, muzdaki sarı pigmentlerin esmerleşmesine neden olur. Münasebetiyle muzun kararmasını önleyemezsiniz lakin yavaşlatabilirsiniz.

Muz yüksek sıcaklıkta daha çabuk kararır.



Muz süratli olgunlaşırsa, daha çabuk kararır. Daha süratli olgunlaşmasını önlemek için muzu çok sıcak alanda saklamamanız gerekir. Muzları serin tutmak daha uzun mühlet sarı renginde kalmalarını sağlar. Muzu gerçek sıcaklıkta saklamalısınız. Muzu çabucak satın alır almaz buzdolabına koymanız da yanlıştır. Buzdolabında muz süratle kararmaya başlar. Oda sıcaklığında saklamanız en doğrusudur.

Muz yalnızlığı seven bir besindir.



Muzun kararmasını önlemek için onu öbür meyvelerle birebir alanda tutmayın. Zira diğer meyve kabuklarının yaydığı etilen unsuru muzun çürümesine neden olabilir. Bilhassa elma ve avokadodan uzak tutmalısınız.

Plastik poşete yahut torbaya yerleştirilmiş muzları satın almayın.



Muz, plastik poşetlerin yahut torbaların içerisine yerleştirilirse etilen hormonu artar. Bu hormon artınca da muz daha çabuk olgunlaşır ve rengi kahverengiye döner. Bu nedenle muzların ömrünü uzatmak istiyorsanız, uygun depolama sistemini kullanmalısınız.

Muz demetinin içerisindeki kahverengi benekli muzları sarı muzlardan ayırın.



Muz demetindeki birtakım muzlar kahverengi benekler oluşturabilir. Bu türlü bir durumda kahverengi benekli muzları sarı muzlardan ayırmanız gerekir. Ayırmadığınız takdirde, öteki muzlar süratli bir halde kararacaktır.

Kabuğundan ayrılmış muz daha çabuk kararır.



Muzu kabuğundan ayırdıysanız, derin dondurucuda saklamanız önerilir. Birinci başta hava geçirmez kabın içerisine koyun. Dilediğiniz vakit çıkarıp tüketebilirsiniz. Fakat derin dondurucudan çıkardığınız muzu mikrodalgaya atmamalısınız. Bunun yerine oda sıcaklığında çözülmesini sağlamalısınız.

Uçları yeşil ortaları sarı olan muzları satın alın.



Sarı olan muzları seçmemelisiniz. Zira muz süratli bir halde olgunlaşır. Bu sebeple daha yeşil olan muzları satın almalısınız.

Muz demetinin sapını plastik sargı ile kapatın.



Bu durum muzun gövdesinin aldığı oksijen ölçüsünü hudutlar. Muzları bir hafta daha kararmadan tutabilir. Ayrıyeten muz gövdesi plastikle sarıldığında muzun havaya maruz kalması önlenir.
 

Similar threads

Muzu taze yemek neredeyse güç oluyor. Sarı renkte satın alınan muzlar, buzdolabına konduktan sonra renk değiştirmeye yani kararmaya başlıyor. Pekala, muzun kararmasına nasıl mani olmalıyız? Muzun kararmaması için yapılması gereken pratik teklifleri var mıdır? Muz nasıl koruma edilir? İşte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
Muz, dünya çapında popüler olan bir meyvedir Bununla birlikte bugün yetiştirilen muzlar “orijinal muz değildir Aslında, orijinal muz neredeyse tamamen farklıydı Zamanla tükendi ve bugün tükettiğimiz muz bir mutasyon Muz en çok Afrika’da yetiştirilmiş olsa da, kökeninin Okyanusya’da ve Güneydoğu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
Bazı eserler birlikte çok âlâ gitse de, iş buzdolabında koruma etmeye gelince işler değişebiliyor. Şayet zerzevat ve meyvelerinizin çabuk çürümesini istemiyorsanız, birlikte koruma etmemeniz gerekenleri listeledik. ???? 1. Elma ve havuç. Elma, alken sınıfından renksiz bir gaz olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
60
NAR: Nar alırken, sıkı ve ince kabuklu olmasına dikkat edin Üzerindeki renk kaybı ve çatlaklar çürümeye başladığının göstergesidir Narların rengi sarımsı kırmızı veya kıpkırmızı olarak çeşitlilik gösterir Üstünde tanelerini hissettiğiniz narlar taze değildir ÇİLEK: Çilek alırken, kırmızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
91
Püf Nokta Kokuların inatlarını kırın Balık kokusu inatla ellerinizi terk etmiyor mu? Hemen bir limonu ikiye kesip ellerinizi onunla ovun Kokular daha fazla direnemeyeceklerdir Balıklı kızartma tavası ve tabaklarınızı sakın kaynar suyla yıkamayın, çünkü kaynar su bütün inatçı kokuların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
71
858,497Konular
981,911Mesajlar
29,934Kullanıcılar
Üst Alt