Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Muzun Kökeni Ve Üretimi

Muzun Kökeni Ve Üretimi
0
114

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Muz, dünya çapında popüler olan bir meyvedir Bununla birlikte bugün yetiştirilen muzlar “orijinal muz değildir Aslında, orijinal muz neredeyse tamamen farklıydı Zamanla tükendi ve bugün tükettiğimiz muz bir mutasyon
Muz en çok Afrika’da yetiştirilmiş olsa da, kökeninin Okyanusya’da ve Güneydoğu Asya’da olduğuna inanılıyor Orijinal muz şimdiki tatlı sarı muzdan farklıydı Bu tropikal meyve yeşil veya kırmızıydı ve çeşitli pişirme yöntemleri kullanılarak tüketiliyordu Bildiğimiz tatlı muzlardan ayırt etmek için bu muzlara plantain veya pişirme muzları denilmektedir Bugün çiğ yediğimiz muzun aksine, orijinal muzlar yalnızca pişirildikten sonra yenilebilmektedir
Muz, “musa akuminatanın meyvesidir Akuminata, meyveyi değil (uzun sivri uçlu anlamında) meyveyi oluşturan çiçekleri ifade etmektedir Antonius Musa, Roma imparatoru Augustus’un doktoruydu ve bu egzotik Afrika meyvesinin yetiştiriciliğine (MÖ63 ila MÖ14 arasında) destek verdiği için övüldü On beşinci yüzyılın başında Portekizli denizciler, muzu Batı Afrika’dan Avrupa’ya getirdiler Gine dilindeki “banema, onyedinci yüzyıl basılı metinlerinde “banana olarak yer aldı
Muz ekimi eski çağlardan beri yapılmaktadır, hatta tarihi pirinç ekiminden de öncelere uzanmaktadır Denizciler tarafından Kanarya Adaları’na ve Batı Hint Adaları’na taşındı ve nihayet İspanyol misyoneri Friar Tomas de Berlanga ile Kuzey Amerika’ya geçti
Günümüzde 135 ülkede yetiştirilen bildiğimiz sarı, tatlı muz, 1836 yılında Jamaika’lı Jean François Poujot tarafından, plantasyonundaki muz ağaçlarından birinin yeşil veya kırmızı yerine sarı meyve verdiğini farketmesiyle keşfedilen mutant bir türdür
Poujot bu yeni muzun tadına baktığında, çiğ durumdayken tatlı ve yenilebilir olduğunu anladı Hemen bu tatlı muz çeşidini yetiştirmeye başladı
Orijinal muz, nişastalı ve bildiğimiz muzdan daha uzun, daha kalın kabukludur Kara beneklerinin yanı sıra, kremimsi, hafif pembe veya bazen sarımsıdır Tadı çeşitli gelişme aşamalarına bağlı olarak değişiklik gösterir Kabuğunun açık renk olduğu aşamada, yavan bir tadı ve nişastalı bir dokusu vardır Bir sonraki gelişme aşamasında kabuk rengi siyaha dönüşür Bu durumda öncekine oranla daha şekerlidir ve aroması tatlı muza daha çok benzer Değişen tadına rağmen, orijinal muz pişirildiğinde sert kalır
Kaynakça:
R H Stover, N W Simmonds, “Bananas, (3rd ed) Harlow, England: Longman

Wayne P Armstrong, “Identification Of Major Fruit Types, Wayne’s Word: An OnLine Textbook of Natural History
 
858,497Konular
981,947Mesajlar
29,946Kullanıcılar
semihlerSon üye
Üst Alt