Hürriyet ve Odatv'de yer alan habere nazaran, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hoş Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’na geçen ocak ayında atanan Bilmiş, evvelki gün bu korodaki sanatkarların yer aldığı WhatsApp kümesine şu bildirisi attı:
“Değerli arkadaşlar, çok yıllık sanatçı arkadaşlara bundan sonra konser öncesi giyecekleri iç çamaşırı, çorap, kravat, gömlek vs. ne varsa şahsen ben bildireceğim. Zira maalesef ortamızda konsere nasıl çıkılması gerektiğini çözememiş, öğrenememiş ya da ciddiye almayan arkadaşlarımız var."
Bilmiş bildirisini şöyle bitirdi "Konsere kravatsız, pembe, mor ya da olmaması gereken hangi renk var ise o renk ile çıkan sanatkara bundan sonra çocuğa anlatır üzere anlatacağım. Bu kadar kolay şeyler yüzünden genel müdürden azar işitmeye bir daha mahal vermeyeceğim. Aksini yapan vazifesini ciddiye almamış olarak pahalandırılacak ve bundan sonraki sanat şuramız ve yönetimimiz nezdinde puanı, kredisi ona nazaran olacaktır.”
Bilmiş, kümeden gelen reaksiyonlar üzerine de “Değerli arkadaşlar, üstteki bildirisi yanlış anlaşılmalara mahal vermemek ismine düzeltmek isterim. Öbür küme için yazılan fakat ezkaza burada paylaşılan bu problem, sazlarda vazifeli arkadaşlar ile ilgidir. Kravat, gömlek vs. giysiler yanında öbür tabir, çok pahalı bir arkadaşımı saatler öncesinde kaybetmiş olmanın hüznüyle kazara yazılmıştır. Sorun kümemizin tümüyle ilgili değildir” paylaşımı yaptı.
"KAFAM YERİNDE DEĞİLDİ"
Gürsel Bilmiş, reaksiyon çeken iletisiyle ilgili olarak Hürriyet’ten Umut Erdem’in sorularını şöyle yanıtladı:
“Onu biz küme içerisinde kendi ortamızda tartışıyorduk. Kümede ezkaza paylaşıldı ve ben gerekli düzeltmeyi yaptım. Ondan sonra sıkıntıyı kapattık. Yalnızca bunu da mı yapalım biçiminde bir tabirdi o. Dün yakın bir arkadaşımı kaybetmiştim. Onun da verdiği aslında başım yerinde değildi."
Bilmiş "Öyle konuşmaları ağır bir yazışma gerçekleşti. Kendi ortamızda kardeşim çorabınıza mı karışalım, şu çamaşırı da mı giyin diyelim, şunu mu takalım diyelim üzere bir söz aslında. Kimi konserlerde sanatkarların giysi kuralları vardır. Ancak yanlış anlaşıldı. Kusurumun farkına vardım, gerekli düzeltmeyi, özrü sanatkarlarımıza genel kümeye ezkaza paylaşıldığını söz ederek, niyetin o olmadığını açıkladım.”
MECLİS’E TAŞINDI
CHP Ankara Milletvekili Murat Buyruk de Bilmiş’in kelamlarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un yanıtlaması üzere verdiği önerge ile Meclise taşıdı.
Buyruk, “Bu yılın ocak ayında koronun müdürlüğüne Tarih Kısmı mezunu olan ve hiçbir müzik eğitimi olmayan Hüseyin Gürsel Bilmiş atanmıştır. Bilmiş’in neredeyse 50 yıllık sanatkarlara yaklaşımı da skandal boyutlara ulaşmıştır. Sonları aşan bu hadsiz ve kaba davranışla ilgili bakanlık olarak, idari bir soruşturma başlatacak mısınız” diye sordu.
Kaynak: Hürriyet ve Odatv.com
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.