Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

nasıl tat alırız

nasıl tat alırız
0
201

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,763
Etkileşim
88
Puan
48
F-D Coin
0
nasıl tat aldığımızı acıklarmısınız

Tat duyusu dil uzerinde bulunan, tat tomurcukları olarak adlandırılan alıcılar tarafından algılanır Sayıları 9 bin10 bin kadardır Cocuklarda sayıları cok daha fazladır Kırk beş yaşından sonra bircoğu etkinliğini yitirdiği icin tat duyarlılığı da giderek azalır

Tat duyumu verebilmek icin gazlar da dahil butun cisimler erimiş halde olmalıdırlar yani ilk koşul suda cozulebilirliktir Erimeyen maddeler sadece dokunum ve ısı duyumu verirler Bir meyvenin kabuğuna dilinizle dokunduğunuz vakit tat alamazsınız Bununla beraber tat duyumu, tadı olan maddelerin erimesini ve karışmasını kolaylaştıracak olan tukuruk salgısı ile mumkun olur

Tat almada sadece dil ve ağızdaki sinirlerin değil kokunun da payı vardır Koku duymayan bir kimse yediği yemeklerde hic tat bulamaz Tat duygusu insandan insana değişir

Koku duyusunda olduğu gibi tat duyumunu da oluşturan yine molekullerdir Gıdadaki molekul ile ağzın icindeki tat alıcı duyargalar arasındaki etkileyiş kimyasaldır Gıdayı oluşturan bileşenlerin molekul yapıları ile tatları arasında da bir bağlantı vardır Orneğin, atom yapısı buyudukce acı tat ortaya cıkmaktadır

Tatlı, tuzlu, acı ve ekşi olmak uzere başlıca dort tat unsurunun olduğu kabul edilmektedir Tat duyusunun ortaya cıkması sırasında, tat molekulu dil uzerinde zayıf bir şekilde emilmekte, molekuler yapıda oluşan değişim sinirlerle elektrik sinyalleri olarak beyne gonderilmekte, tat beyinde algılanmaktadır Tadın algılanması icin gereken sure ortalama, bir saniyenin kırkta biri kadardır

Ana dort tat, dilin değişik kısımlarında algılanır Acı, dilin arka kısmında, ekşi arka yanlarda, tuzlu On yanlarda, tatlılık ise dilin uc kısmında daha yoğun olarak algılanır
 

Similar threads

nasıl lezzet aldığımızı açıklarmısınız Lezzet duyusu dil üstünde bulunan, tat tomurcukları olarak adlandırılan alıcılar göre algılanır Sayıları 9 bin10 bin kadardır Çocuklarda sayıları çok daha fazladır Kırk beş yaşından daha sonra birçoğu etkinliğini yitirdiği için lezzet duyarlılığı da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
94
Tat alma bozukluğu nedenleri ve tedavisi Tat alma duyusu; çinko ve bakır eksikliğinden uzun süreli ilaç kullanımına, vücutta demir oranının yükselmesinden gebeliğe kadar pek çok nedenle kaybolabilir Koku alma ve tat alma birbiriyle bağlantılı olduğu için koku almada meydana gelen kayıplarda ağız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
101
TAT ALMA bozukluğu nedenleri ve tedavisi TAT ALMA duyusu; çinko ve bakır eksikliğinden uzun süreli ilaç kullanımına, vücutta demir oranının yükselmesinden gebeliğe dek öyle çok nedenle kaybolabilir Koku alma ve tat alma birbiriyle bağlantılı olduğu için koku almada meydana gelen kayıplarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
71
Dilin yapısı Dilin Görevleri Dil, üzerindeki damak cisimcikleri (damak zevki memecikleri) ile tat almada, adaleli yapısı ile sindirim ve konuşmada rol oynayan bir organımızdır damak zevki cisimcikleri damak hücreleri ve sinirlerden oluşur Suda çözünen tat maddeleri tat alma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
56
Kovid-19 virüsünün yol açtığı sağlık sorunlarından biri olan koku ve tat alma duyularındaki bozukluk aynı zamanda farklı hastalıklarında habercisi olabilir. Vücut sağlığı için önemli olan tat ve koku duyularındaki bozukluk hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Tat ve koku alma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
77
858,509Konular
980,824Mesajlar
30,684Kullanıcılar
burakphp1Son üye
Üst Alt