Neden duzenli ve dengeli beslenmemiz gerekir?
Tum yiyecek ve icecekler hicbir şekilde vucudumuz icin gerekli butun maddeleri icermemektedir Bu nedenle yiyecekleri gruplandırmak ve ona gore hareket etmek gerekir Yiyecek ve icecekler şu gruplardan oluşmaktadır: Et, sut, ekmek ve tahıl, meyve ve sebze, şeker ve yağ grubu Bu saydığımız tum gruplar, insan organizması icin gerekli olup, bunların dengeli olarak alınması cok onemlidir Bu yiyeceklerden herhangi birinin daha cok veya daha az alınması, ilerde sağlık ve estetik sorununa sebebiyet vermektedir
Bircok diyet programına gore, gelişi guzel yapılan kilo verme gayretleri neticesinde genellikle istenen sonuc alınamamaktadır Soz konusu diyet programlarından sonra vucut aclık hissini devamlı hissettiğinden, kendi koruma mekanizmalarını harekete gecirerek, eski kilonun da uzerinde bir kiloya kadar kendini ayarlamakta ve diyet sonunda suratle o noktaya doğru kiloyu yonlendirmektedir Bu sebepten, vucudun koruma mekanizmasını harekete geciren ve vucudu devamlı ac bırakarak, metabolizmayı yavaşlatan ve yağ yakma surecini pasif hale getiren beslenme programlarından kacınmak gerekir
Burada doğru olan uygulama vucudun butun fonksiyonlarının normal calışabilmesini sağlayıp, metabolizmayı koruyan ve yağların azaltılarak, kas hacmini arttıran yeni bir yaşam tarzına yonelmektir
Beslenmemizde, temel gıdaları hic ihmal etmememiz gerekmektedir Bu konuda onemli olan yağ alımını yeterli olcude sınırlamaktır Bugun dunyanın tum gelişmiş ulkelerinde insanlar, gunluk kalorilerinin %4090 ’ını yağlardan almakta ve bu nedenle şişmanlık denilen sorunu yaşamaktadırlar
Bu durumu dikkate alırsak, yağ alımınızı gunluk kalori ihtiyacınızın %2030 ’u civarında sınırlayarak, hicbir sağlık sorunu olmadan kilo verme cabalarında sağlam adımlar atmış olursunuz
Orneğin gunluk yiyeceklerimiz icinde onemli bir yer tutan ve kilo aldırıcı hicbir etkisi olmayan salatanın icine ilave edilen soslar, onu tam bir kilo aldırıcı yiyecek haline getirmektedir
Bunun dışında akşamları icilen bir bardak ickinin yanında alınan yağlı kuruyemişler ortalama %75 yağ icerdiklerinden zayıflama diyetlerinin baş duşmanı olabilmektedirler Orneğin bir avuc fıstık ortalama 400 kalori vermektedir Halbuki kuruyemiş alırken yapılacak ufak bir ayarlama bu fazla kalori alma konusunu tamamen ortadan kaldıracaktır Bunun yerine alınacak 3 adet kestanenin yağ oranı ise yağ oranı 1 gramdan az olup, kalorisi de yalnızca 66 ’dır
Yine yeme alışkanlıklarımızdan olan pastadan vazgecemiyorsanız, cikolatalı ve kremalı pasta yerine meyveli tart yiyerek bu damak tadınızı sağlayıp daha bilincli hareket ederek yağların kalorisinden kurtulmuş olursunuz
Şimdi sıra şekere gelmektedir Bu da son derece dikkat edilmesi gereken bir maddedir Gunluk yiyeceklerimizde şeker ve benzeri gıdaları duşuk oranda tutmak, kilo kontrol ve zayıflamada en onemli hususlar arasındadır Fakat burada unutulmaması gereken nokta şudur; aynı miktarda alınan yağ, soz konusu şekerin iki mislinden daha fazla kalori vermektedir
Burada cok onemli unsurlardan bir diğeri de lifli gıdalardır Beslenmenizde lifli gıdalara onemli bir yer ayırırsanız sayılamayacak kadar cok fayda sağlamış olursunuz Orneğin lifli gıdalar sizi bircok barsak hastalığından koruduğu gibi, kan şekerinin ve kolesterolunun de duşmesini sağlayarak onemli bir sağlık avantajı kazandırmaktadır Ayrıca, lifli gıdaların coğu sindirilirken verdikleri enerjiden daha fazlasını harcatmaktadır
Dikkat cekici olan bir konu da ekmek hakkındaki yanlış inanıştır Ekmek onemli bir tahıl grubu yiyeceği olup, sanıldığı gibi, yenmesinin kilo aldırma acısından bir riski yoktur Yapılan diyetlerde, bircok kişi, ekmek yerine peyniri tercih etmektedir Halbuki aynı miktardaki peynir, ekmeğe gore 5 kat daha fazla kilo aldırmaktadır Ancak ekmek alımının da olculu, dengeli, kepekli ve koyu renk olması daha uygundur
Pirinc, makarna, tahıllar, taneli yiyecekler, sebze ve meyvelerden oluşan ve hayvani yağları azaltılmış yiyeceklerden oluşturulan menu, yeterli kalori alımıyla uygulandığında ve yeterli olcude sıvı ile (En az iki litre) takviye edildiğinde, dengeli beslenme ve ideal bir yaşam tarzı icin en onemli mesafeyi katetmiş ve bu noktadan itibaren fazla kilolarınızın atılması ve sağlıklı yaşam yolunda emin adımlar atmış olursunuz
Yeme konusunda cok onemli bir diğer husus da yenen oğunlerin yeterince uygun miktarda olması ve vucuda aclık sinyalleri verdirilmemesidir Aynı zamanda gunluk oğun miktarı da en az 46 kez olmalıdır
Tum yiyecek ve icecekler hicbir şekilde vucudumuz icin gerekli butun maddeleri icermemektedir Bu nedenle yiyecekleri gruplandırmak ve ona gore hareket etmek gerekir Yiyecek ve icecekler şu gruplardan oluşmaktadır: Et, sut, ekmek ve tahıl, meyve ve sebze, şeker ve yağ grubu Bu saydığımız tum gruplar, insan organizması icin gerekli olup, bunların dengeli olarak alınması cok onemlidir Bu yiyeceklerden herhangi birinin daha cok veya daha az alınması, ilerde sağlık ve estetik sorununa sebebiyet vermektedir
Bircok diyet programına gore, gelişi guzel yapılan kilo verme gayretleri neticesinde genellikle istenen sonuc alınamamaktadır Soz konusu diyet programlarından sonra vucut aclık hissini devamlı hissettiğinden, kendi koruma mekanizmalarını harekete gecirerek, eski kilonun da uzerinde bir kiloya kadar kendini ayarlamakta ve diyet sonunda suratle o noktaya doğru kiloyu yonlendirmektedir Bu sebepten, vucudun koruma mekanizmasını harekete geciren ve vucudu devamlı ac bırakarak, metabolizmayı yavaşlatan ve yağ yakma surecini pasif hale getiren beslenme programlarından kacınmak gerekir
Burada doğru olan uygulama vucudun butun fonksiyonlarının normal calışabilmesini sağlayıp, metabolizmayı koruyan ve yağların azaltılarak, kas hacmini arttıran yeni bir yaşam tarzına yonelmektir
Beslenmemizde, temel gıdaları hic ihmal etmememiz gerekmektedir Bu konuda onemli olan yağ alımını yeterli olcude sınırlamaktır Bugun dunyanın tum gelişmiş ulkelerinde insanlar, gunluk kalorilerinin %4090 ’ını yağlardan almakta ve bu nedenle şişmanlık denilen sorunu yaşamaktadırlar
Bu durumu dikkate alırsak, yağ alımınızı gunluk kalori ihtiyacınızın %2030 ’u civarında sınırlayarak, hicbir sağlık sorunu olmadan kilo verme cabalarında sağlam adımlar atmış olursunuz
Orneğin gunluk yiyeceklerimiz icinde onemli bir yer tutan ve kilo aldırıcı hicbir etkisi olmayan salatanın icine ilave edilen soslar, onu tam bir kilo aldırıcı yiyecek haline getirmektedir
Bunun dışında akşamları icilen bir bardak ickinin yanında alınan yağlı kuruyemişler ortalama %75 yağ icerdiklerinden zayıflama diyetlerinin baş duşmanı olabilmektedirler Orneğin bir avuc fıstık ortalama 400 kalori vermektedir Halbuki kuruyemiş alırken yapılacak ufak bir ayarlama bu fazla kalori alma konusunu tamamen ortadan kaldıracaktır Bunun yerine alınacak 3 adet kestanenin yağ oranı ise yağ oranı 1 gramdan az olup, kalorisi de yalnızca 66 ’dır
Yine yeme alışkanlıklarımızdan olan pastadan vazgecemiyorsanız, cikolatalı ve kremalı pasta yerine meyveli tart yiyerek bu damak tadınızı sağlayıp daha bilincli hareket ederek yağların kalorisinden kurtulmuş olursunuz
Şimdi sıra şekere gelmektedir Bu da son derece dikkat edilmesi gereken bir maddedir Gunluk yiyeceklerimizde şeker ve benzeri gıdaları duşuk oranda tutmak, kilo kontrol ve zayıflamada en onemli hususlar arasındadır Fakat burada unutulmaması gereken nokta şudur; aynı miktarda alınan yağ, soz konusu şekerin iki mislinden daha fazla kalori vermektedir
Burada cok onemli unsurlardan bir diğeri de lifli gıdalardır Beslenmenizde lifli gıdalara onemli bir yer ayırırsanız sayılamayacak kadar cok fayda sağlamış olursunuz Orneğin lifli gıdalar sizi bircok barsak hastalığından koruduğu gibi, kan şekerinin ve kolesterolunun de duşmesini sağlayarak onemli bir sağlık avantajı kazandırmaktadır Ayrıca, lifli gıdaların coğu sindirilirken verdikleri enerjiden daha fazlasını harcatmaktadır
Dikkat cekici olan bir konu da ekmek hakkındaki yanlış inanıştır Ekmek onemli bir tahıl grubu yiyeceği olup, sanıldığı gibi, yenmesinin kilo aldırma acısından bir riski yoktur Yapılan diyetlerde, bircok kişi, ekmek yerine peyniri tercih etmektedir Halbuki aynı miktardaki peynir, ekmeğe gore 5 kat daha fazla kilo aldırmaktadır Ancak ekmek alımının da olculu, dengeli, kepekli ve koyu renk olması daha uygundur
Pirinc, makarna, tahıllar, taneli yiyecekler, sebze ve meyvelerden oluşan ve hayvani yağları azaltılmış yiyeceklerden oluşturulan menu, yeterli kalori alımıyla uygulandığında ve yeterli olcude sıvı ile (En az iki litre) takviye edildiğinde, dengeli beslenme ve ideal bir yaşam tarzı icin en onemli mesafeyi katetmiş ve bu noktadan itibaren fazla kilolarınızın atılması ve sağlıklı yaşam yolunda emin adımlar atmış olursunuz
Yeme konusunda cok onemli bir diğer husus da yenen oğunlerin yeterince uygun miktarda olması ve vucuda aclık sinyalleri verdirilmemesidir Aynı zamanda gunluk oğun miktarı da en az 46 kez olmalıdır