Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Neden Tabaklarımız Renkli Olmalı?

Neden Tabaklarımız Renkli Olmalı?
0
138

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68


Bir tabağı en sağlıklı hale getirmenin yolu renk çeşitliliği olan tabaklardan geçiyor. Sebze ve meyveler günlük enerji ve protein içeriği gereksinimine az miktarda katkıda bulunur, bunun yanında yüksek antioksidan içerikleri yönünden hücrelerimizi hasarlardan korudukları için tabaklarımızın baş tacı rolünü alırlar.

Bu kısaca ne demek? Yani günlük enerji ve protein ihtiyacımızı et, süt, tahıl grubundan sağlarken sebze ve meyvelerle hücrelerimizi korumak, sağlığımızı korumak amacıyla tabaklarımızı renklendirmeliyiz. Peki neden tabaklarımızda farklı reklerde sebze ve meyve çeşitlerine yer vermeliyiz?

Renklerine göre sebze ve meyveleri 4 farklı gruba ayırabiliriz.

Yeşil sebzeler, bileşiminde fazla miktarda klorofil bulundurur. Aynı zamanda karotenoidler ve flavanoidler de içinde barınır.

Kırmızı renkliler, flavonoidlerden antosiyanidin pigmentini bulundurur ve en çok kırmızı pancar ile kırmızı lahanada mevcuttur.

Sarı renklilerde, karotenoidler bulunur. Havuç, kayısı, turunçgiller bu gruba dahildir.

Beyaz renklilerde ise, flavonoid pigmenti bulunur. Patates, soğan, patlıcan, karnabahar ve kereviz bu gruba girer. Meyvelerden elma, armut, şeftalinin rengini flavonoidler vermektedir.

Meyveler ve sebzeler, içerdikleri vitamin çeşidi ve miktarı bakımından çeşitlilik gösterir. Bundan dolayı ihtiyacımız olan vitamin, mineral, antioksidan ihtiyacımızı en uygun şekilde karşılamanın ve çeşitli hastalıklardan ve hücre hasarlarından vücudumuzu korumanın yolu tabaklarımızı renklendirmekten geçer. 

Meyveler hem besin değeri açısından hem de iştah kontrolü açısından önemli yere sahiptir. Lezzetlerinin içerdiği asit ve şeker miktarına bağlı olduğunu bildiğimiz meyveler, taze alınıp kısa süre içerisinde tüketilmeli, yoksa bol şekerli ve fayda oranı düşmüş hale gelmektedir. Bunu önlemek amacıyla düzenli olarak öğünlerinizde ve ara öğünlerinizde meyvelere yer vermelisiniz.

Örneğin bir porsiyon meyve tüketeceğiniz zaman bunu tek çeşit meyveyle yapmak yerine 2-3 farklı meyveden toplam 1 porsiyon olacak şekilde miktarlarını azaltıp birleştirerek bir öğününüze yerleştirebilir, böylece hem o renkli tabakların size kazandırdığı mutlulukla öğününüzü tamamlayabilir, hem ihtiyacınızı en uygun şekilde sağlayabilirsiniz.


 

Similar threads

ORAC (Oxygen radical absorbance capacity), vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açan maddelerin, besinler tarafından emilebilme değerini belirten bir ölçektir. Aslında antioksidan değerinin bir göstergesidir. ORAC değeri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
186
Popüler diyetlere olan ilgi bu kadar artmışken, doğru bilgiyi edinmek ve kendimiz için en uygun olanını seçmek sağlığımız için oldukça önemli hale gelmiştir. Her geçen gün yeni beslenme trendleriyle karşılaştığımız bu dönemde Mind diyeti de, çoğu kişinin bilmediği ve merak ettiği akımlardan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
70
Karotenoidler, birçok meyve ve sebzenin belirgin parlak renklerinden sorumlu olan doğal olarak oluşan organik pigmentlerdir Karotenoidler vücudunuzun vitamin A ya dönüştüğü bitki pigmentleridir Bu bitki pigmentleri, meyve ve sebzelerde bulunan parlak kırmızı, turuncu veya sarı renk tonundan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
85
Kış aylarında beslenme bazılarımız için büyük bir sorun haline gelebiliyor. Soğuk ve yağmurlu bir havada televizyonun karşısında otururken sağlıklı beslenmeyi düşünmek ikinci plana atılabiliyor. Hava şartları dışarıda kötü olsa da beslenmeniz öyle olmak zorunda değil. İyi beslenerek ve egzersiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Eğer sağlık ve beslenme haberlerini takip ediyorsanız, muhtemelen vucuttaki serbest radikallerin yol actığı hasarlara karşı korunmak icin doğal yiyeceklerdeki antioksidanların bileşiklerin faydalarını duymuşsunuzdur Yapılan araştırmala gore, antioksidan yonunden zengin besinler, Parkinson...
Cevaplar
0
Görüntüleme
60
858,497Konular
982,558Mesajlar
30,300Kullanıcılar
SknsjsSon üye
Üst Alt