Nefis Mıhlama- Kuymak Tanımı İçin Materyaller
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2, 5 yemek kaşığı mısır unu
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı küp küp doğranmış Karadeniz kaşarı
Nefis Mıhlama- Kuymak Tanımı Yapılışı
- Tereyağını eritin, çok kızarmadan mısır ununu ekleyin kavurmaya başlayın.
- Daima karıştırın un kavrulunca 1 su bardağı suyu ekleyin, koyu kıvam alana kadar karıştırın.
- Sonra kaşarı ekleyip kaşar eriyene kadar daima karıştırın.
- Sıcak olarak çabucak servis yapın.
????kuymak tanımının püf noktası; bakır tava ile yapılacak ise kesinlikle kısık ateşte hazırlanmalıdır tereyağ ölçüsünü arttırılabilir.
????Mısır unun rengi dönünceye kadar kavrulmalıdır.
????Su yerine tercihe nazaran süt eklenebilir. Ya da çok süt kullanmak istemeyenler için yarı su ve süt ekleyerek de hazırlanabilir.
????Karadeniz kaşarı yok ise eriyebilen çeşitte olan çeçil peyniri, tel peynir ve kaşar peyniri ile hazırlanabilir. ( Karadeniz peynirine nazaran bu peynirler tuzlu olacağı için tuz oranına dikkat edilmelidir. ).
????Mıhlama hangi peynirle yapılır?.
????Mıhlamanızı şayet temin edebiliyorsanız Trabzon mıhlama peyniri ile yapmalısınız. Şayet temin edemiyorsanız telli peynir, kaşar peyniri üzere eriyen peynirlerle yapabilirsiniz.
????Mıhlama kaç kaloridir?.
????Yaklaşık 1 yemek kaşığı mıhlama 102 kcal dır. Karadeniz bölgesinde bol tereyağı ve peynir ile yapılan mıhlamanın yağ oranı çok yüksek olduğu için, kilo verenlerin bilhassa tüketmekten kaçınmalıdır.