Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Nemlendiriciler

Nemlendiriciler
0
108

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Nemlendiriciler

Nemlendirici nedir?
Nemlendiriciler deriyi yumuşatır ve nemlendirirler ve kuruluk, pullanma, ince cizgiler,kırışıklıklar ve hafif irritan kontakt dermatit tedavisinde kullanılırlar

Nemlendiriciler nasıl etkili olurlar?

Nemlendiricilerin başlıca 2 temel etkisi vardır:

• Oklusif(kapatıcı): Derinin yuzeyini bir yağ tabakası şeklinde kaplar ve de su kaybını engeller boylece stratum korneumun nem oranı artar
• Nemlendirme: stratum korneum icinde su tutma kapasitesi olan yapıları oluşturur

Bazı nemlendiriciler her iki etkiye de sahiptirler

Kapatıcı(oklusif) nemlendiriciler
Kapatıcı (oklusif) nemlendiriciler insan dışı kaynaklı yağlar icerirler, ya saftırlar yada belli oranlarda su ile karıştırılmışlardır Bir cok ceşidi vardır, tum hastalar icin tek bir uygun nemlendirici yokturEn uygun olan nemlendirici ancak deneyerek bulunur

• Banyo yağları deri uzerinde ince bir yağ tabakası oluştururlar
• Losyonlar yağlardan daha oklusiftir En uygun olarak suyu deride tutmak amacıyla banyo sonrası uygulanırlar ve ayrıca gerektiğinde uygulanırlar
• Kremler yine daha fazla kapatıcıdırlar Dimeticon iceren kalın bariyer kremleri ozellikle el egzemalarında cok faydalıdır
• Merhemler de cok kapatıcıdırlar ve eşit miktarda sıvı ve katı parafin veya vazelin gibi saf yağlar icerirlerOklusif nemlendiricilerin hangi ceşidinin kullanılacağı uygulanacağı vucut alanına ev kuruluğun derecesine değişir
• Losyonlar saclı deride, diğer kıllı alanlardave yuz, govde, kollar ve bacaklardaki hafif kuruluklarda kullanılır
• Kremler daha fazla nem ihtiyacı olduğunda kullanılır
• Merhemler oldukca kuru, kalın ve pullu derilerde uygulanır, fakat aşırı yağlı yaoısı nedeniyle rahatsız edici olabilir

Sulu akışkan kremler bir cok hastanın memnun kaldıkları orta deredede nemlendiricilerdir Cunku yağsızdır, ucuzdur ve recetesiz satılır Bu kremler ter ile karışırlar ve yıkandıklarında cıkarlar Kişinin ihtiyaclarına gore bu kremlerin daha fazla parafin bulunduranları kullanılabilir

Nemlendiriciler ne kadar sıklıkta kullanılmalıdır?
Derinin kuruluğuna gore uygulama sıklığı da değişir Aşırı kuru ciltler 34 saatte bir uygulama gerektirirken, daha az kuru ciltler icin ise sadece geceleri kullanılan bir hafif nemlendirici yeterlidir

Humectan dediğimiz nemlendiriciler
Humectanlar stratum korneuma su ekleyen ajanlardır ve aşağıdaki maddeleri icerirler:
• Gliserin
• Ure
• Alfa hidroksi asitler (laktik asit veya glikolik asit): Yuksek konsantrasyonlarda derinin ust tabakası olan stratum korneumu soyucu ozellikleri vardır, bu nedenle peeling ajanı olarak bilinirler

Ure ve laktik asit preperatları deri butunluğu bozulduğunda uygulanırlarsa yanma hissi yaratabilirler Humectanlar ichtyosis(kalıtsal veya edinsel pullu deri tablosu) denen cilt hastalığının tedavisinde onemli yer tutarlar

Nemlendiricilerin yan etkileri nelerdir?
• İrritan(tahriş) reaksiyonlar: Kapatıcı tarzda olan nemlendiricilerin aşırı ısıtmasına bağlı gelişir ve yanma hissi yaratır Bazı kişiler bazı nemlendircileri kullandıklarında yanma hissi oluşurken, bazılarında daha sık gelişir Ozellikle atopik egzemalı veya rozacealı hastalarda yanma hissi daha fazla gorulur Bu reaksiyon sıklıklabir allerji olmaktan cok nemlendircinin icindeki maddeler karşı gelişen tahriş reaksiyonudur Eğer tahriş gecici olursa nemlendirici kullanılmaya devam edilir Bununla birlikte yanma devam ederse tolere edilebilecek başka azjanlar kullanılmalıdır

• Allerjik kontakt dermatit: Nemlendiricilere karşı gelişen allerjiler nadirdir Şuphelenildiğinde allerjik yama testi yapılabilir Fakat allerjiyi yapan madde tespit edilse de, bu ajanların hangi nemlendiricilerdebulunduğunu saptamak zor olabilir ve bu nedenle deneme yanılma yoluna başvurmak gerekebilir
• Follikulit: aşırımkapatıcı yağlı nemlendiriciler kıl ağızlarını tıkayıp, ağrılı iltihaplı bir reaksiyona neden olabilir
• Yuz dokuntusu: Ozellikle kapatıcı tarzda nemlendiricilerin yuze uygulanması sivilce, perioral dermatit gibi cilt hastalıklarının ortaya cıkmasına neden olabilir

Nemlendiriciler hangi cilt hastalıklarında uygulanır?
Nemlendiricilerin kullanımı egzema, sedef ve ichtyosis gibi cilt hastalıklarının tedavisinde onemlidir

Kaynak: Dermatoloji Uzmanı Dr Şafak Metekoğlu Guneş