teknolojiuzmani
FD Üye
Oklavasız El Açması Patatesli Gül Böreği Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı ılık su
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2-3 çorba kaşığı sirke (Elma sirkesi kullandım.)
- 3 su bardağı+ 1 çorba kaşığı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı dolusu tereyağı
- Yarım su bardağına yakın sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 4-5 adet patates
- 1 adet orta boy havuç
- Çeyrek çay bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağ
- 1 çorba kaşığı tereyağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
Oklavasız El Açması Patatesli Gül Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle geniş bir kaba hamur için gerekli olan sıvı malzemeleri alıp karıştıralım.
- Tuzunu ekleyelim ve elemiş olduğumuz unu yavaş yavaş ekleyerek çırpıcıyla karıştıralım.
- Hamurumuz yoğunlaşınca ün ekleyerek elimizle yoğurmaya devam edelim.
- Elimizi güzelce temizleyelim ve kalan 1 çorba kaşığı unu tezgaha serperek hamuru tezgaha alalım ve toparlayalım. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
- Hamurumuzu eşit 8 parçaya bölüp elimizi hafif unlayarak yuvarlayalım.
- Yapışmasın diye unlamış olduğumuz bir tabağa alıp, üzerini streç filmle kapatalım ve en az yarım saat dinlendirelim. (yeterli olacaktır. ).
- İç harcımız için patatesleri minik küpler halinde doğrayalım, dilerseniz rendeleyebilirsiniz fakat benim yaptığım şekliyle daha lezzetli oluyor. Havuçları rendeleyip, soğanları yemeklik doğrayalım.
- Tavamıza tereyağ ve zeytinyağını alıp, içine yemeklik doğradığımız soğanları ekleyelim ve pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Havuç ve patatesi ekleyip karıştıralım ve tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte biraz pişirelim.
- İçine baharatlarını ve tuzunu ekleyelim ve iyice karıştıralım. Birkaç dakika daha pişirdikten sonra soğuması için bir kenara alalım.
- Ara katları yağlayacağımız yağı hazırlayalım. Bunun için; bir tavaya tereyağını alıp yakmayacak şekilde eritelim ve içine sıvı yağ ekleyip karıştıralım ve bir kenara alalım.
- Dinlenen bezelerimizi teker teker pasta tabağı büyüklüğünde açalım ve açtığımız hamurları yerleştirecemiz tabağı biraz yağlayalım ve ilk açtığımız bezeyi yerleştirelim.
- Bu açmış olduğumuz bezeyi 2-3 çorba kaşığı hazırladığımız yağ ile her yerini yağlayalım.
- Diğer bezeleri de aynı şekilde açıp, aralarını yağlayarak üst üste koyalım ve kalan yağı üzerine dökelim ve streç filmle kapatalım. En az 15-20 dakika dinlendirelim.
- Dinlenen hamurun üzerini açalım ve en alt kısmı en üste gelecek şekilde hamurları çevirelim. Yani açmaya ilk açtığımız hamurdan başlamış olacağız.
- Hamuru açacağımız yeri biraz elimizle yağlayalım ve ilk hamuru tezgaha alalım ve yavaş yavaş kenarlarında çekerek dikdörtgen şeklinde açalım.
- Sağ, sol kenarlarını ve alt kısmını 2’şer cm katlayalım.
- Üst kısmına hazırladığımız harcımızdan koyalım.
- Rulo şeklinde saralım ve gül şekli verip, yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisine yerleştirelim.
- Diğer hamurlar içinde aynı işlemi uygulayalım ve tepsiye yerleştirelim.
- Kalan yağımızı böreklerin üzerine sürelim.
- Önceden ısıtmış olduğumuz 180-190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.Fırından çıkardıktan sonra 15-20 dakika