iltasyazilim
FD Üye
Öksürük nedenleri nelerdir
Öksürük tedavisi
Öksürük nasıl geçer
Öksürük için şifalı ot gibi yaşama
Öksürük nedir?nedenleri nelerdir? nasıl geçer? hepsinin cevabını bu yazıda bulabilirsiniz
Öksürük; Solunum yolları zarlarının rahatsızlığı sebebiyle ciğer*lerdeki havanın pat diye ve gürültülü bir sesle dışarı çıkmasıdır
Nedenleri:
Bademcik iltahabı, grip, fazla sigara içmek, so*ğuk içicekler yüzünden göğsü üşütmek, boğmaca, astım gibi çoğu niçin sıralanabilir
Solunum yollarının iç yüzünü yapan zarlar iltahaplandığın*da, mukus salgısı artmakta ve bu zarın kolaylıkla tahriş edilebil*diği görülmektedir Öksürükle mukusun fazlası dışan atılmakta*dır
Öksürmek zorunda kalan birey, önce derin bir solgun alır, son*ra ses telleri aralarındaki aralığı kapatıp ve göğüs boşluğu ba*sıncını arttınrcasına kaslarını kasar Bu olaydan sonradan ses telleri aralığı bir anda açılınca, solunum yollarındaki hava patlarcasına dışarı atılır Bu havayla birlikte fazla miktardaki salgılar ve bir takım tahriş edici maddeler dışarı çıkar
Öneriler:
Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı kekik otu katılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendikten daha sonra süzülüp günde iki kez, sabahleyin ve akşam ol*mak üzerer birer nehir fincanı içilir
* Bir nehir fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı oranında ebegümeci katılıp demlenmesi için on iki saat bekletildikten sonradan, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su batmış olan bir diğer kabın içine ihyana değin bırakılıp arkasında, gün*de iki kere, sabah ve akşam almak üzere birer nehir fincanı içilir
* Havanda dövülmek suretiyle toz haline getirilmiş olan bir nehir kaşığı çitlembik tohumu bir akarsu fincanı kaynar suyun içine katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonradan süzüle*rek günde iki kez, sabahtan ve akşam edinmek üzere içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış incir yaprağı katılıp kaynatılmasının arkasında süzülerek günde iki kez, sabahleyin ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış hemoroid otu katılıp kaynatılmasının peşinde süzülerek günde iki kez, sabahtan ve akşam elde etmek üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ufak parçalara bölünmüş kereviz katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabahleyin ve akşam almak üzere birer dere fincanına bir tatlı ka*şığı süzme bal ilavesiyle içilir
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir nehir kaşığı öksürük otu çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir zaman beklendikten daha sonra süzülüp günde iki kere, sabahtan ve akşam ol*mak uzerer birer çay fincanı içilir
*Benzer oranda ince kıyılmış ya da havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, havlıcan, ebegümeci, zencefil, tıbbi hat*mi, ayva yaprağı, ayva çekirdeği ve ıhlamur adamakıllı karıştırılıp harman edildikten sonra; bir dere fincanı kaynar suyun içine bir akarsu kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendikten daha sonra süzülerek günde iki kez sabahleyin ve akşam ol*mak üzere birer akarsu bardağı içilir
*Aynı oranda ince kıyılmış ya da havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, öksürük otu (yapraklaRI ve çiçekleri), sı*ğırkuyruğu çiçeği, ciğer otu ve sinirli ot yaprağı ayrıntılarıyla karıştırılıp harman edildikten sonradan; bir nehir fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabahtan ve akşam ol*mak üzere birer dere fincanı içilir
*Benzer oranda ince kıyılmış ya da havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, nane, kekik, papatya çiçeği, tıbbi hatmi ve ıhlamur adamakıllı karıştırılıp harman edildikten daha sonra; bir akarsu fincanı kaynar suyun içine bir akarsu kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendikten daha sonra süzülerek gün*de iki kez sabahleyin ve akşam elde etmek üzere birer nehir bardağı içilir
*Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir nehir kaşığı kuytu yapraklı sinirli ot katılıp demlenmesi için kısa bir sü*re beklendikten daha sonra süzülüp günde iki kez, sabahleyin ve akşam ol*mak uzerer birer akarsu fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kılıç otu katı*lıp kaynatılmasının gerisinde süzülerek günde iki defa, sabahtan ve akşam edinmek üzere birer akarsu fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ayrık otu katı*lıp kaynatılmasının peşinde süzülerek günde iki defa, sabah ve akşam edinmek üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış sarmaşık katı*lıp kaynatılmasının ardındaki süzülerek günde iki defa, sabah ve akşam olmak üzere birer dere fincanına birer tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç taze ve ince ktyılmış sarım*sak otu katılıp kaynatılmasının ardındaki süzülerek günde içinde bir su bardağı aralıklarla yudumlanarak içilir
* Bir litre soğuk suyun içine bir avuç taze ve ince kıyılmış tıbbi hatmi kökü ve iki çorba kaşığı toz şeker katılıp 1 2 saat bekletilmesinin ardındaki süzülerek her iki saatte bir çorba kaşı*ğı alınarak kullanılır
* Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir nehir kaşığı ciğer otu katılıp demlenmesi için kısa bir zaman beklendik*cilt sonradan süzülüp günde iki kere, sabah ve akşam olmak uzerer birer nehir fincanı içilir
* Bir dere fincanı kaynar suyun içine birer akarsu kaşığı toz tarçın ve karabiber katılıp demlenmesi için kısa bir zaman beklen*dikten sonradan süzülüp günde iki kez sabah ve akşam olmak üzerer birer dere fincanı içilir
* Bir su bardağı sıcak suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan birer çorba kaşığı fındık içi ile süzme bal ilave edilip karıştırıldıktan daha sonra ılık halde içilir
* 100 gram yulaf unu bir litre soğuk suyun içinde yumuşa*ması için birkaç saat bekletildikten sonradan koyulaşıncaya dek kaynatılıp her üç saatte bir birer çorba kaşığı alınır
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir dere kaşığı dağ şebboyu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen*dikten daha sonra süzülüp günde iki defa, sabahleyin ve akşam almak üzere birer çorba kaşığı içilir
* Bir miktar siyah turp mikserden geçirildikten sonradan bir tülbent yardımıyla suyu sıkılıp elde edilen bir su bardağı turp suyuna bir çorba kaşığı süzme bal ilave edilip günde iki kere, sa*bah ve akşam elde etmek üzere birer çorba kaşığı içilir
* Bir su bardağı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay ka*şığı oranında koyun gözü katılıp demlenmesi için on iki saat bek*letildikten sonradan, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su batmış olan bir diğer kabın içine ağzına kadar bırakılıp arkasından, gün için*de aralıklarla yudumlanarak içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ceviz yaprağı katılıp kaynatılmasının arkasında süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam elde etmek üzere birer nehir fincanı içilir
* Bir litre suyun içine iki avuç kavun çekirdeği katılıp, su yarım litreye düşene kadar kaynatıldıktan sonradan süzülerek gün*de üç öğün birer çay fincanı içilir
* Bir litre süt ile 56 diş ince kıyılmış sarımsak kaynatılıp süzülmesinin ardındaki ihyana değin bekletilip birer tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle günde iki defa, sabahleyin ve akşam elde etmek üzere birer akarsu fincanı içilir
* Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı avşar otu katılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendik*ten sonra süzülüp günde iki kez, sabahleyin ve akşam almak üzerer birer dere fincanı içilir
* Bir litre suyun içine minik parçalara ayrılmış bir avuç ku*ru soğan katılıp, kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün bi*rer nehir fincanına bir tetlı kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir
* Bir litre suyun içine ufak parçalara bölünmüş bir avuç at kestanesi katılıp, kaynatıldıktan daha sonra süzülerek günde üç öğün birer akarsu fincanı içilir
*Bir akarsu fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir tatlı kaşığı izlanda yosunu katılıp kısa bir süre demlenmesi beklen*dikten sonra, süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden yanm sa*at önce birer akarsu fincanı soğuk olarak içilir
* Bir litre suyun içine 45 adet harnup katılıp, su yarım litreye düşene kadar kaynatıldıktan daha sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanına birer çay kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir
* Bir litre suyun içine iki avuç ayva çekirdeği katılıp, su yanm litreye düşene dek kaynatıldıktan daha sonra süzülerek gün*de üç öğün birer çay fincanı içilir
* Havanda dayak yemek suretiyle toz haline getirilmiş olan bir akarsu kaşığı hardal tohumu bir nehir fincanı kaynar suyun içine ka*tılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendikten sonradan süzülerek günde iki defa, sabahleyin ve akşam olmak üzere içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış yer palamudu katılıp kaynatılmasının ardındaki süzülerek günde iki kez, sabahtan ve akşam almak üzere birer nehir fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış menekşe çiçe*ği katılıp kaynatılmasının arkasında süzülerek günde iki defa, sa*bah ve akşam almak üzere birer dere fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kiraz çiçeği katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kere, sabah ve akşam olmak üzere birer dere fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir adet selvi kozalağı katılıp kaynatılma*sının peşinde süzülerek günde üç öğün yarımşar çay bardağı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış elma çiçeği katılıp kaynatılmasının gerisinde süzülerek günde iki kez, sabahleyin ve akşam elde etmek üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış bakla çiçeği katılıp kaynatılmasının arkasından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış deve tabanı çi*çeği katılıp kaynatılmasının arkasından süzülerek günde iki kez, sabahleyin ve akşam elde etmek üzere birer dere fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış gelincik çiçeği katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabahtan ve akşam olmak üzere birer akarsu fincanı içilir
* Bir nehir fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir dere kaşığı güneş gülü katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen*dikten sonra süzülüp gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir tatlı kaşığı süzme bal katılıp karıştırıldıktan sonra günde üç öğün bi*rer nehir fincanı içilir
* Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı rezene katılıp demlenmesi için kısa bir zaman beklendikten sonradan süzülüp günde iki defa, sabah ve akşam edinmek üzerer birer dere fincanı içilir
* Bir kadeh kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı ince kıyıl*mış sığır dili katılıp 45 saat dinlenmesi için bırakılmasının ar*dından arzuya göre tatlandırılıp her sabah bir çorba kaşığı içilir
* Bir litre suyun içine 4 adet kuru incir ve bir kahve fincanı meyan kökü katılıp kaynatıldıktan sonradan süzülerek günde üç öğün kullanılır
* Bir litre süt ile 23 adet minik parçalara bölünmüş kuru incir kaynatılıp süzülmesinin arkasında ihyana dek bekletilip günde iki kez, sabahleyin ve akşam olmak üzere birer nehir fincanı içi*lir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış mersin yaprağı katılıp kaynatılmasının arkasında süzülerek günde iki kere, sabah ve akşam edinmek üzere birer akarsu fincanı içilir
* Bir nehir fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı kara hindiba katılıp kısa bir zaman demlenmesi beklendik*deri sonradan, süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden yanm saat önce birer çay fincanı soğuk olarak içilir
* Bir litre suyun içine bir yemek kaşığı civanperçemi katı*lıp kaynatılmasının gerisinde süzülerek günde üç öğün birer çor*ba kaşığı içilir
* Bir çorba kaşığı çam ağacı sürgünü bir litre suyun içine katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek ve arzuya göre tatlandırı*larak günde üç öğün birer çay bardağı içilir
* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı dolusu ıhlamur, bir silme yemek yemek kaşığı tıbbi hatmi, bir adet rendelenmiş limon ka*buğu ve bir tatlı kaşığı tarçın katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün yarımşar akarsu fincanı içilir
* Havanda dövülmek suretiyle toz haline getirilmiş olan bir dere kaşığı keten tohumu bir çay fincanı kaynar suyun içine katı*lıp demlenmesi için kısa bir zaman beklendikten sonra süzülerek günde iki kere, sabahtan ve akşam edinmek üzere içilir
* Bir litre suyun içine iki avuç hünnap katılıp kaynatılması*nın gerisinde süzülerek günde iki defa, sabahleyin ve akşam edinmek üzere içilir
* Bir tatlı kaşığı toz zencefilini içine bir akarsu kaşığı bal ve yarım nehir kaşığından biraz daha az tuz bir kürdan yardımıyla karıştırılıp yutulur
* Bir nehir fincanı kaynar suyun içine bir nehir kaşığı karabaş otu katılıp demlenmesinin peşinde süzülüp, süzme bal ile tatlandırıla*rak günde iki defa, sabahleyin ve akşam olma üzere birer nehir fincanı içilir
* Bir arz şalgam mikserden geçirildikten daha sonra bir tül*bent yardımıyla suyu sıkılıp elde edilen bir su bardağı turp su*yuna bir çorba kaşığı süzme bal ek edilip günde iki kez, sa*bah ve akşam edinmek üzere birer çorba kaşığı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış pazı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kere, sabahleyin ve ak*şam olmak üzerebirer çay fincanı içilir
Seçme Parça *
Öksürük tedavisi
Öksürük nasıl geçer
Öksürük için şifalı ot gibi yaşama
Öksürük nedir?nedenleri nelerdir? nasıl geçer? hepsinin cevabını bu yazıda bulabilirsiniz
Öksürük; Solunum yolları zarlarının rahatsızlığı sebebiyle ciğer*lerdeki havanın pat diye ve gürültülü bir sesle dışarı çıkmasıdır
Nedenleri:
Bademcik iltahabı, grip, fazla sigara içmek, so*ğuk içicekler yüzünden göğsü üşütmek, boğmaca, astım gibi çoğu niçin sıralanabilir
Solunum yollarının iç yüzünü yapan zarlar iltahaplandığın*da, mukus salgısı artmakta ve bu zarın kolaylıkla tahriş edilebil*diği görülmektedir Öksürükle mukusun fazlası dışan atılmakta*dır
Öksürmek zorunda kalan birey, önce derin bir solgun alır, son*ra ses telleri aralarındaki aralığı kapatıp ve göğüs boşluğu ba*sıncını arttınrcasına kaslarını kasar Bu olaydan sonradan ses telleri aralığı bir anda açılınca, solunum yollarındaki hava patlarcasına dışarı atılır Bu havayla birlikte fazla miktardaki salgılar ve bir takım tahriş edici maddeler dışarı çıkar
Öneriler:
Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı kekik otu katılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendikten daha sonra süzülüp günde iki kez, sabahleyin ve akşam ol*mak üzerer birer nehir fincanı içilir
* Bir nehir fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı oranında ebegümeci katılıp demlenmesi için on iki saat bekletildikten sonradan, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su batmış olan bir diğer kabın içine ihyana değin bırakılıp arkasında, gün*de iki kere, sabah ve akşam almak üzere birer nehir fincanı içilir
* Havanda dövülmek suretiyle toz haline getirilmiş olan bir nehir kaşığı çitlembik tohumu bir akarsu fincanı kaynar suyun içine katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonradan süzüle*rek günde iki kez, sabahtan ve akşam edinmek üzere içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış incir yaprağı katılıp kaynatılmasının arkasında süzülerek günde iki kez, sabahleyin ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış hemoroid otu katılıp kaynatılmasının peşinde süzülerek günde iki kez, sabahtan ve akşam elde etmek üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ufak parçalara bölünmüş kereviz katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabahleyin ve akşam almak üzere birer dere fincanına bir tatlı ka*şığı süzme bal ilavesiyle içilir
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir nehir kaşığı öksürük otu çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir zaman beklendikten daha sonra süzülüp günde iki kere, sabahtan ve akşam ol*mak uzerer birer çay fincanı içilir
*Benzer oranda ince kıyılmış ya da havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, havlıcan, ebegümeci, zencefil, tıbbi hat*mi, ayva yaprağı, ayva çekirdeği ve ıhlamur adamakıllı karıştırılıp harman edildikten sonra; bir dere fincanı kaynar suyun içine bir akarsu kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendikten daha sonra süzülerek günde iki kez sabahleyin ve akşam ol*mak üzere birer akarsu bardağı içilir
*Aynı oranda ince kıyılmış ya da havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, öksürük otu (yapraklaRI ve çiçekleri), sı*ğırkuyruğu çiçeği, ciğer otu ve sinirli ot yaprağı ayrıntılarıyla karıştırılıp harman edildikten sonradan; bir nehir fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabahtan ve akşam ol*mak üzere birer dere fincanı içilir
*Benzer oranda ince kıyılmış ya da havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, nane, kekik, papatya çiçeği, tıbbi hatmi ve ıhlamur adamakıllı karıştırılıp harman edildikten daha sonra; bir akarsu fincanı kaynar suyun içine bir akarsu kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendikten daha sonra süzülerek gün*de iki kez sabahleyin ve akşam elde etmek üzere birer nehir bardağı içilir
*Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir nehir kaşığı kuytu yapraklı sinirli ot katılıp demlenmesi için kısa bir sü*re beklendikten daha sonra süzülüp günde iki kez, sabahleyin ve akşam ol*mak uzerer birer akarsu fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kılıç otu katı*lıp kaynatılmasının gerisinde süzülerek günde iki defa, sabahtan ve akşam edinmek üzere birer akarsu fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ayrık otu katı*lıp kaynatılmasının peşinde süzülerek günde iki defa, sabah ve akşam edinmek üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış sarmaşık katı*lıp kaynatılmasının ardındaki süzülerek günde iki defa, sabah ve akşam olmak üzere birer dere fincanına birer tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç taze ve ince ktyılmış sarım*sak otu katılıp kaynatılmasının ardındaki süzülerek günde içinde bir su bardağı aralıklarla yudumlanarak içilir
* Bir litre soğuk suyun içine bir avuç taze ve ince kıyılmış tıbbi hatmi kökü ve iki çorba kaşığı toz şeker katılıp 1 2 saat bekletilmesinin ardındaki süzülerek her iki saatte bir çorba kaşı*ğı alınarak kullanılır
* Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir nehir kaşığı ciğer otu katılıp demlenmesi için kısa bir zaman beklendik*cilt sonradan süzülüp günde iki kere, sabah ve akşam olmak uzerer birer nehir fincanı içilir
* Bir dere fincanı kaynar suyun içine birer akarsu kaşığı toz tarçın ve karabiber katılıp demlenmesi için kısa bir zaman beklen*dikten sonradan süzülüp günde iki kez sabah ve akşam olmak üzerer birer dere fincanı içilir
* Bir su bardağı sıcak suyun içine havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan birer çorba kaşığı fındık içi ile süzme bal ilave edilip karıştırıldıktan daha sonra ılık halde içilir
* 100 gram yulaf unu bir litre soğuk suyun içinde yumuşa*ması için birkaç saat bekletildikten sonradan koyulaşıncaya dek kaynatılıp her üç saatte bir birer çorba kaşığı alınır
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir dere kaşığı dağ şebboyu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen*dikten daha sonra süzülüp günde iki defa, sabahleyin ve akşam almak üzere birer çorba kaşığı içilir
* Bir miktar siyah turp mikserden geçirildikten sonradan bir tülbent yardımıyla suyu sıkılıp elde edilen bir su bardağı turp suyuna bir çorba kaşığı süzme bal ilave edilip günde iki kere, sa*bah ve akşam elde etmek üzere birer çorba kaşığı içilir
* Bir su bardağı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay ka*şığı oranında koyun gözü katılıp demlenmesi için on iki saat bek*letildikten sonradan, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su batmış olan bir diğer kabın içine ağzına kadar bırakılıp arkasından, gün için*de aralıklarla yudumlanarak içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ceviz yaprağı katılıp kaynatılmasının arkasında süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam elde etmek üzere birer nehir fincanı içilir
* Bir litre suyun içine iki avuç kavun çekirdeği katılıp, su yarım litreye düşene kadar kaynatıldıktan sonradan süzülerek gün*de üç öğün birer çay fincanı içilir
* Bir litre süt ile 56 diş ince kıyılmış sarımsak kaynatılıp süzülmesinin ardındaki ihyana değin bekletilip birer tatlı kaşığı süzme bal ilavesiyle günde iki defa, sabahleyin ve akşam elde etmek üzere birer akarsu fincanı içilir
* Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı avşar otu katılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendik*ten sonra süzülüp günde iki kez, sabahleyin ve akşam almak üzerer birer dere fincanı içilir
* Bir litre suyun içine minik parçalara ayrılmış bir avuç ku*ru soğan katılıp, kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün bi*rer nehir fincanına bir tetlı kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir
* Bir litre suyun içine ufak parçalara bölünmüş bir avuç at kestanesi katılıp, kaynatıldıktan daha sonra süzülerek günde üç öğün birer akarsu fincanı içilir
*Bir akarsu fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir tatlı kaşığı izlanda yosunu katılıp kısa bir süre demlenmesi beklen*dikten sonra, süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden yanm sa*at önce birer akarsu fincanı soğuk olarak içilir
* Bir litre suyun içine 45 adet harnup katılıp, su yarım litreye düşene kadar kaynatıldıktan daha sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanına birer çay kaşığı süzme bal ilavesiyle içilir
* Bir litre suyun içine iki avuç ayva çekirdeği katılıp, su yanm litreye düşene dek kaynatıldıktan daha sonra süzülerek gün*de üç öğün birer çay fincanı içilir
* Havanda dayak yemek suretiyle toz haline getirilmiş olan bir akarsu kaşığı hardal tohumu bir nehir fincanı kaynar suyun içine ka*tılıp demlenmesi için kısa bir vakit beklendikten sonradan süzülerek günde iki defa, sabahleyin ve akşam olmak üzere içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış yer palamudu katılıp kaynatılmasının ardındaki süzülerek günde iki kez, sabahtan ve akşam almak üzere birer nehir fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış menekşe çiçe*ği katılıp kaynatılmasının arkasında süzülerek günde iki defa, sa*bah ve akşam almak üzere birer dere fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kiraz çiçeği katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kere, sabah ve akşam olmak üzere birer dere fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir adet selvi kozalağı katılıp kaynatılma*sının peşinde süzülerek günde üç öğün yarımşar çay bardağı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış elma çiçeği katılıp kaynatılmasının gerisinde süzülerek günde iki kez, sabahleyin ve akşam elde etmek üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış bakla çiçeği katılıp kaynatılmasının arkasından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış deve tabanı çi*çeği katılıp kaynatılmasının arkasından süzülerek günde iki kez, sabahleyin ve akşam elde etmek üzere birer dere fincanı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış gelincik çiçeği katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabahtan ve akşam olmak üzere birer akarsu fincanı içilir
* Bir nehir fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir dere kaşığı güneş gülü katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklen*dikten sonra süzülüp gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir tatlı kaşığı süzme bal katılıp karıştırıldıktan sonra günde üç öğün bi*rer nehir fincanı içilir
* Bir dere fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı rezene katılıp demlenmesi için kısa bir zaman beklendikten sonradan süzülüp günde iki defa, sabah ve akşam edinmek üzerer birer dere fincanı içilir
* Bir kadeh kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı ince kıyıl*mış sığır dili katılıp 45 saat dinlenmesi için bırakılmasının ar*dından arzuya göre tatlandırılıp her sabah bir çorba kaşığı içilir
* Bir litre suyun içine 4 adet kuru incir ve bir kahve fincanı meyan kökü katılıp kaynatıldıktan sonradan süzülerek günde üç öğün kullanılır
* Bir litre süt ile 23 adet minik parçalara bölünmüş kuru incir kaynatılıp süzülmesinin arkasında ihyana dek bekletilip günde iki kez, sabahleyin ve akşam olmak üzere birer nehir fincanı içi*lir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış mersin yaprağı katılıp kaynatılmasının arkasında süzülerek günde iki kere, sabah ve akşam edinmek üzere birer akarsu fincanı içilir
* Bir nehir fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı kara hindiba katılıp kısa bir zaman demlenmesi beklendik*deri sonradan, süzülerek, öğle ve akşam yemeklerinden yanm saat önce birer çay fincanı soğuk olarak içilir
* Bir litre suyun içine bir yemek kaşığı civanperçemi katı*lıp kaynatılmasının gerisinde süzülerek günde üç öğün birer çor*ba kaşığı içilir
* Bir çorba kaşığı çam ağacı sürgünü bir litre suyun içine katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek ve arzuya göre tatlandırı*larak günde üç öğün birer çay bardağı içilir
* Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı dolusu ıhlamur, bir silme yemek yemek kaşığı tıbbi hatmi, bir adet rendelenmiş limon ka*buğu ve bir tatlı kaşığı tarçın katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün yarımşar akarsu fincanı içilir
* Havanda dövülmek suretiyle toz haline getirilmiş olan bir dere kaşığı keten tohumu bir çay fincanı kaynar suyun içine katı*lıp demlenmesi için kısa bir zaman beklendikten sonra süzülerek günde iki kere, sabahtan ve akşam edinmek üzere içilir
* Bir litre suyun içine iki avuç hünnap katılıp kaynatılması*nın gerisinde süzülerek günde iki defa, sabahleyin ve akşam edinmek üzere içilir
* Bir tatlı kaşığı toz zencefilini içine bir akarsu kaşığı bal ve yarım nehir kaşığından biraz daha az tuz bir kürdan yardımıyla karıştırılıp yutulur
* Bir nehir fincanı kaynar suyun içine bir nehir kaşığı karabaş otu katılıp demlenmesinin peşinde süzülüp, süzme bal ile tatlandırıla*rak günde iki defa, sabahleyin ve akşam olma üzere birer nehir fincanı içilir
* Bir arz şalgam mikserden geçirildikten daha sonra bir tül*bent yardımıyla suyu sıkılıp elde edilen bir su bardağı turp su*yuna bir çorba kaşığı süzme bal ek edilip günde iki kez, sa*bah ve akşam edinmek üzere birer çorba kaşığı içilir
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış pazı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kere, sabahleyin ve ak*şam olmak üzerebirer çay fincanı içilir
Seçme Parça *