Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Olmazsa olmazımız posalı gıdaların diyetteki önemi

Olmazsa olmazımız posalı gıdaların diyetteki önemi
0
120

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Posa vücudun sindiremediği veya emilimini sağlayamadığı kompleks karbonhidratlardır. Enerjiye dönüşmediği için olduğu gibi vücuttan atılır. Posalar suda çözünen ve çözünmeyen olarak iki gruba ayrılır. Çözünen posalar genellikle yapışkan olması özelliğiyle bağırsaklarda yağlı gıdalara yapışarak onların vücuttan atımını kolaylaştırır. Kan kolesterol düzeyinin ayarlanmasına yardımcı olur. Özellikle kurubaklagil, arpa, yulaf, bezelye, portakal, havuç gibi besinlerde bulunur. Çözünmez posalar ise bağırsaklarda su tutucu özelliği sayesinde barsak hareketlerini kolaylaştırıcı, toksik maddelerin bağırsaklarda kalım süresini kısaltır. Çözünmez posaların bir diğer adı ise doğal temizleyicidir. Posa miktarlarına göre besin gruplarını sıralayacak olursak;

1 -Kurubaklagiller (%11-26)

2- Sert kabuklu meyveler (%5-14)

3- Tahıl Ürünleri (%4-7.5)

4- Sebzeler(%3-4)

5- Meyveler (%1-2) şeklindedir.

Diyetimizde posalı besinlerin bulunması; besin emilimini, karbonhidrat-yağ metabolizmasını etkiler. Dışkı miktarını arttırarak bağırsakta oluşan artık madde ve toksinlerin atımını kolaylaştırır. Mide boşalmasını geciktirdiği için kısa sürede ortaya çıkan yeme isteklerini ortadan kaldırır. Kalın bağırsakta fermente edilebilirliği yüksek çözünen posalar bakteriler tarafından kısa zincirli yağ oluşturur. Posa aynı zamanda çeşitli hastalıklardan korunma aşamasında da oldukça önemlidir. Kolon kanserinin önlenmesinde posanın yeri büyüktür. Posalı gıdalar bağırsak florasını iyileştirici özellik gösterir. Faydalı bakterilerin çoğalmasına olanak sağlar. Kardiyovasküler hastalıklardan korunma konusunda posa bağırsakta safra asitlerinin geri emilimini engelleyerek kolesterol sentezinin artışını engeller. Yulaf arpa pirinç kabuğu gibi besinlerde bulunan gamma tokotrienol maddesi karaciğerde kolesterol sentezini baskılar.

Posalı gıdalar ile obezite arasında da yakın bir ilişki vardır. Posalı gıdalar enerji içeriği düşük ve su bağlama kapasitesi yüksek olması sebebiyle enerji alımını azaltır, çiğnemeyi uyararak yemek yeme süresini uzatır. İnsülin seviyesinin artımını da önlediği için kan şeker düzeylerinin ani artış ve düşüşünün önüne geçer.

Önerilen günlük posa alım miktarları;

1-Yetişkinler için; 25-30g/gün veya 10-13g/1000 kkal

2- Çocuklar için (> 2 yaş) ; Yaş + 5g/gün şeklindedir.

Bütün bunlarla birlikte gereğinden fazla posa alımı beraberinde bazı sağlık problemlerinin de ortaya çıkmasına neden olabilir. Günlük alım 50g’ın üzerinde olmamalıdır. Bu değerin üzerinde alımlar metabolizmada şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi şikayetler ortaya çıkarabilir. Bazı minarellerin emilimini baskılayarak eksikliğine bağlı sorunlara sebep olabilir.

Diyette posa miktarını arttırmak için; tam tahıllı besinlere ağırlık verilmeli, haftada 2-3 kez kurubaklagil yemekleri tercih edilmeli, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli. Meyvelerde sert kabuklular yumuşak kabuklulara oranla sebzelerde ise çiğ sebzeler pişmiş olanlara oranla daha yüksek oranda posa içerdiğinden öncelikler bu yönde olmalı.

 

Similar threads

Posalı ve lifli beklenmek, sağlığımız için büyük önem taşıyor. Posa oranı yüksek olan beslenme şeklinin özellikle kolon ve rektum kanserlerini önlemede etkili olduğunu pek çok araştırma ortaya koymuştur. Vücudumuzun sindiremediği, kan dolaşımımızda emiliminin yapılmadığı karmaşık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
127
POSA NEDİR? Vücudumuza alınan besinlerin sindirilemeyen kısımlarına posa denir.Posa bir besin öğesi değildir ancak sağlımıza yararlı bir çok besin öğesi içeren kısımdır.20 yaş üzeri sağlıklı bireylerin günlük 25-30 g , 2 yaş üzeri bireylerde ise günlük 5g posa almaları önerilir.Yeterli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
95
POSA VE SIHHATIMIZ Teknoloji geliştikçe bize kazandırdıklarının yanında hayatımızdan da bir şeyler alıp götürmektedir. Hayatımızı kolaylaştırmak için teknoloji besin bölümünde birçok teknikler kullanarak besinleri kolay tüketmemizi ve sindirmemizi sağlamaktadır. Gelişen teknoloji buğdayı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
Posa güce dönüşmeden vücuttan atılır. Çözünür posa (suda çözünür) Çözünmez posa (suda çözünmez) olarak ikiye ayrılır. Pekala çözünür posa ile çözünmez posa arasındaki fark nedir? Çözünür posa vücudun şeker tasarrufunu istikrarlar. Bulunduğu besinler kurubaklagiller, bezelye, yulaf...
Cevaplar
0
Görüntüleme
96
Beslenme ile ilintili kronik hastalık riskinin tüm yerkürede artması sağlıklı beslenme bilincini doğurmuştur. Beslenme ve sıhhat üzerine yapılan araştırmalar diyetin insan omurundaki ehemmiyetini her gün ortaya koymakta, uzun ve sağlıklı yaşamanın sırları, yerinde ve istikrarlı beslenmede...
Cevaplar
0
Görüntüleme
134
858,496Konular
981,669Mesajlar
29,743Kullanıcılar
rifuals1Son üye
Üst Alt